Έχασε… έδαφος και κύρος η Εκκλησία

Οι «προοδευτικοί» και οι θαμώνες του Κολωνακίου που περνούν μόνο… απ’ έξω από την ενορία τους δηλώνουν ευτυχείς από τη σημερινή «παρουσία» (ή καλύτερα να το πούμε απουσία;) της Εκκλησίας.

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας. Κάποιοι μίλησαν για εμπάθεια και άλλοι ανακάλυψαν, λίαν προσφάτως, «υπόγειες» ίντριγκες και σκοπιμότητες. Η αλήθεια είναι μία: Η ηγεσία της Εκκλησίας παραμένει στάσιμη και υπερβολικά ανεκτική σε πολλά ζητήματα και η κριτική που της ασκείται είναι δικαιολογημένη. Και αν πολλοί Μητροπολίτες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε μάλλον δεν ασχολούνται. Επιβραβεύουν μερικές ανακοινώσεις και κάποια λεκτικά πυροτεχνήματα που γίνονται συχνά πυκνά οι σημαίες των «προοδευτικών». Γιατί κάποιο καινοτόμο έργο την τελευταία χρονιά δεν έχουμε δει παρά τις ανακοινώσεις για την άμεση δημιουργία κέντρων απεξάρτησης, ενίσχυσης των νέων κ.λπ. Και αν τα απτά έργα θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν, τότε τουλάχιστον ας είχαμε κάποιες τοποθετήσεις. Μια σειρά καυτών ζητημάτων συζητήθηκαν και «καθάρισαν» μέσα σε ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα χρονικό διάστημα. Γάμοι ομοφυλοφίλων και θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης, συζητήσεις για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και η υποβάθμιση σε σημείο… εξαφάνισης του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία. Ο δρόμος, που κινείται η Εκκλησία, προκαλεί απορίες. Πάντοτε η φωνή της λειτουργούσε σαν ανάχωμα σε ψευδοπροοδευτισμούς. Πλέον η σιωπή της μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Και επειδή τα καμώματα της Μονής Βατοπεδίου έχουν κάνει ήδη μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία του κλήρου, είναι καλό να διορθωθούν τα πράγματα σύντομα. Και το σύνθημα μόνον ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μπορεί να το δώσει και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν. Οι Μητροπολίτες να αποκτήσουν μια κοινή φωνή, τα ΜΜΕ να βοηθήσουν και η κοινωνία να στηρίξει. Δέκα χρόνια αγαπήσαμε τον Χριστόδουλο. Γιατί ήταν ο μόνος που μιλούσε για πράγματα που άλλοι δεν τολμούσαν να αγγίξουν, ας του ασκούσαν όλοι σκληρή κριτική, πολλές φορές και άδικη.

Μας επιβεβαιώνει

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας δυστυχώς επιβεβαιώνει τις αρχικές μας προβλέψεις. Οι μηχανισμοί της Εκκλησίας κινούνται με εξαιρετικά νωθρούς ρυθμούς. Πολλές υποσχέσεις ακούστηκαν, αρκετές διέρρευσαν στα «φιλικά» ΜΜΕ (που μετά τον θάνατο του Χριστόδουλου ασχολήθηκαν με τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας και εκτίμησαν το … λιβάνι). Ας εξετάσουμε προσεκτικά όσα έγιναν και όσα δεν έπρεπε να γίνουν την τελευταία χρονιά.

– Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να απέχει όποιος μαθητής επιθυμεί από το μάθημα των Θρησκευτικών με μια απλή δήλωση του γονέα (με την αρωγή των σαθρών επιχειρημάτων του Συνηγόρου του Πολίτη) προκάλεσε την αντίδραση της Εκκλησίας με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η εμμονή του κ. Ιερωνύμου να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις ακόμη και τις αυτονόητες τοποθετήσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Ιεράς Συνόδου συνεχίζει να δείχνει την Εκκλησία ως ανύπαρκτη και άφωνη σε μια σειρά σημαντικών και επίκαιρων ζητημάτων που ανακύπτουν.

– Μέσα στο 2008 έγινε και ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων στην Τήλο και «πέρασε» το σύμφωνο συμβίωσης που ουσιαστικά αποτελεί τον προάγγελο για τη νομική κατοχύρωση της συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Η επίσημη Εκκλησία με εξαίρεση τους Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Καλαβρύτων δεν έβγαλε μιλιά…

– Λίγο πριν αφήσουμε τη χρονιά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος άνοιξε τον δρόμο σε όποιον επιθυμεί να αποχριστιανοποιήσει την ελληνική κοινωνία, δηλώνοντας σε συνέντευξη ότι η Εκκλησία «δεν έχει πρόβλημα» με την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Και φυσικά το ζήτημα δεν είναι τόσο το ζήτημα του θρησκευτικού όρκου αλλά η ευκολία που προτείνει η ηγεσία της Εκκλησίας «καινοτόμες» αλλαγές και πόσο είναι διατεθειμένη να αντιδράσει σε άλλους εκσυγχρονισμούς όπως π.χ. να κατέβουν οι εικόνες από τα σχολεία.

– Ο Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη στιγμή επικαλέστηκε το πνεύμα της συνοδικότητας το οποίο διαμήνυσε ότι «θα ισχύει στο ακέραιο». Φυσικά, η συνοδικότητα παραμένει μόνον ως… πρόθεση, αφού τη «γραμμή» που ακολουθεί η Ιερά Σύνοδος χαράσσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων με την αρωγή λαϊκών στελεχων και την ανοχή του «πρώτου».

– Τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν επί σειρά ετών την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο λύθηκαν μεμιάς με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Μέσα σε μερικές ώρες, κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι, παρέδωσε «λευκή επιταγή» στο Φανάρι, υποχωρώντας σε όλες τις αξιώσεις της άλλης πλευράς και αγνοώντας νόμους του ελληνικού κράτους. Ειρωνικά μάλιστα πολύ πια λένε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έγινε «υποκατάστημα» της μητρός Εκκλησίας. Ήταν τόσο προκλητικές οι παραχωρήσεις προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο (με την παραίνεση των μητροπολιτών Ιωαννίνων και Ζακύνθου, μην ξεχνάμε) που αντέδρασε ακόμη και η κυβέρνηση!

– Η επαφή με τους νέους και τον απλό λαό τους τελευταίους μήνες έχει περιοριστεί στα απολύτως τυπικά και απαραίτητα. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε η Εκκλησία βγήκαν από το πρόγραμμα όπως και οι ημερίδες και τα συνέδρια. Οι εκδόσεις ελαχιστοποιήθηκαν και το ραδιόφωνο της Εκκλησίας λειτουργεί ακέφαλο και με προχειρότητα.

Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται να έχει κατεβάσει «ρολά» σε πανορθόδοξο και πανχριστιανικό επίπεδο. Το γραφείο στις Βρυξέλλες υπολειτουργεί και συντονίζεται μέσω… Μονής Πετράκη, οι σχέσεις με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες είναι ανύπαρκτες, οι εκπροσωπήσεις της Εκκλησίας μηδαμινές, ενώ οι συνοδικές επιτροπές ακολουθούν τους ρυθμούς του απόλυτου μηδέν…


Σχολιάστε εδώ