XΡΗΜΑτιστήριο

>Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η ανησυχία για τον βαθμό συρρίκνωσης των λιανικών πωλήσεων, ενδεικτική του μεγέθους της κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας, δεν κατάφερε να επηρεάσει αρνητικά το εορταστικό μας κλίμα, με αποτέλεσμα τις υποτονικές τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές, τον χαμηλό τζίρο, την εντυπωσιακή ενίσχυση στις δημοπρασίες, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη τιμών στο υψηλό της ημέρας, ήτοι 1.751,62 μονάδες, με κέρδη 1,68% και τις συναλλαγές στα 68 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τις μετοχές του 20άρη, εντυπωσιακά κέρδη για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Intralot, σημαντικά για Αγροτική, ΜΡΒ, Coca Cola, Motor Oil και ικανοποιητικά για MIG, Πειραιώς, Τιτάνα. Στον αντίποδα, αξιοσημείωτες απώλειες για Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητική μεταβολή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ. Την επομένη, η άνοδος της Wall Street λόγω της είδησης για το «πράσινο φως» στην οικονομική ενίσχυση ύψους 6 δισ. δολ. προς την GMAC και η ενίσχυση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών δεικτών ελέω της προσωρινής ενδυνάμωσης στις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο ΧΑ, συμπαρασύροντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ΕΤΕ – Alpha – Πειραιώς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.807,85, ενισχυμένος κατά 3,21%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,52%, ο μεσαίας ολοκλήρωσε με οριακά κέρδη 0,12%, ο FTSE80 κατέγραψε κέρδη 2,91% και ο δείκτης των τραπεζών που πρωταγωνίστησε από την αρχή μέχρι το τέλος έκλεισε τελικά με άνοδο 8,08%, στις 1.936,58 μονάδες.

> Επτά μήνες από την αρχική συμφωνία και οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων και τις αλλαγές σε καταστατικό και διοικητικό συμβούλιο, αναμένεται να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ. Και όλα αυτά ενώ οι συνδικαλιστές του οργανισμού, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο δεκάδων εμπορικών καταστημάτων προς όφελος της αλυσίδας Γερμανός, άνοιξαν πόλεμο με τη νυν «προσωρινή» διοίκηση.

> Με αφορμή τον πρόσφατο διορισμό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, των τεσσάρων μελών του ΧΑ που πρόκειται να προβούν στις πρώτες εκποιήσεις μετοχών για το 2009, αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο, με ποιες διαδικασίες και με ποιους κοινά αποδεκτούς κανόνες γίνεται η επιλογή των συμβολαιογράφων επί των πλειστηριασμών;

> Η πιστωτική ασφυξία, λόγω της πολιτικής που ακολουθούν πολλές από τις εγχώριες τράπεζες, σε συνδυασμό με την αδυναμία του Δημοσίου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις, αλλά και η ραγδαία πτώση στις δημοπρατήσεις νέων έργων, δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις τάξεις των επιχειρήσεων πληροφορικής και κατασκευών.

> Η κρίση στην αγορά, η υποχώρηση του τζίρου, η καθίζηση της οικοδομής, η έκρηξη της αδήλωτης εργασίας, η γενίκευση των πελατειακών σχέσεων για τη «διαγραφή» οφειλών, η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η χαλάρωση της διαδικασίας απόδοσης των εισφορών λόγω των αλλεπάλληλων ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τους κακοπληρωτές, έχουν οδηγήσει πολλά από τα Ταμεία σε οικονομικό αδιέξοδο.

> Τέλος καλό… όλα καλά; Στα πλαίσια της δημόσιας πρότασης, η ισπανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Iberdrola Renovables αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς των υπόλοιπων μετοχών της ελληνικής Ρόκας, στα 16 ευρώ για κάθε κοινή και στα 11 ευρώ για κάθε προνομιούχο.

> Κρας τεστ καλείται να περάσει στα μέσα Ιανουαρίου η ελληνική οικονομία, καθώς το πρόγραμμα του δημοσίου δανεισμού ανοίγει αυλαία με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 3 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν το ύψος του για το 2009 αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, με τη χώρα μας να κατέχει τη χειρότερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

> Τα ανύπαρκτα κριτήρια και οι ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής… ελκύουν! Ποιος από τους εγχώριους επιχειρηματικούς κλάδους αναζητεί «μετά μανίας» την ένταξη των μελών του στη νέα χρηματιστηριακή αγορά; Μα θέλει κι ερώτημα; Αυτός της υγείας, καθώς δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις του, βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της Εναλλακτικής.

>«Ναυμαχία… με το καλημέρα»! Το σύνολο σχεδόν των ακτοπλοϊκών εταιρειών βρίσκεται εδώ και καιρό σε θέσεις μάχης, καθώς στις 8 Ιανουαρίου η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να εξετάσει την ένσταση της ΝΕΛ κατά του προέδρου της κ. Ζησιμόπουλου, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα την υπόθεση του «καρτέλ».

>Λίγο μετά το κλείσιμο του 2008, μιας πολύ κακής χρονιάς για την ελληνική κεφαλαιαγορά, με το χρηματιστήριο να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 24 αναπτυγμένων, με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη τιμών πάνω από 66%, με χαμένα κεφάλαια γύρω στα 135 δισ. ευρώ, με μία στις δέκα μετοχές να έχουν εξανεμίσει το 80% της αξίας τους και με πολλές εισηγμένες να έχουν καταθέσει αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις περί συνδιαλλαγής με τους πιστωτές τους, ο πρόεδρος του ΧΑ αποφάσισε να επανεμφανισθεί στα εγχώρια δρώμενα. Ο «πολύς» ακριβοπληρωμένος μάνατζερ κ. Καπράλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, να αποποιηθεί κάθε προσωπική ευθύνη, ρίχνοντας το μπαλάκι για την κατάντια του χώρου αποκλειστικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στην εγχώρια οικονομία, χαϊδεύοντας για πολλοστή φορά τους αλλοδαπούς επενδυτές όταν οι Έλληνες ήταν αυτοί που «στήριξαν το σπίτι τους» και επαναφέροντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εκ των υστέρων θεσμικές του παρεμβάσεις, που στην πορεία δημιουργούν νέα προβλήματα.

> Για να δούμε αν η ραγδαία αύξηση της τιμής σε συνδυασμό με την έντονη συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε μεσοβδόμαδα στη μετοχή της Αστήρ Παλλάς σηματοδοτήσουν μεταξύ άλλων και τις προθέσεις του βασικού της μετόχου για έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό;

> Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Kantor, Grant Thornton, Deloite, Κουταλίδης, Λυκουρέζος, Δανός… και «όλα τα μωρά στην πίστα»! Από τον διεθνή διαγωνισμό της γνωστής και μη εξαιρετέας Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, σχετικά με την επιλογή Συμβούλου Ανάπτυξης Ακινήτων διαχειριστικής αρμοδιότητας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμμαχίες που έχουν συναφθεί μεταξύ ομίλων πιστωτικών ιδρυμάτων, ελεγκτικολογιστικών εταιρειών και νομικών γραφείων.

> Η οικονομική κρίση και η πιστωτική ασφυξία έχουν περιορίσει δραματικά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ακυρώνοντας σημαντικές συμφωνίες, όπως ήταν αυτές στον ΟΛΘ και την Ολυμπιακή, ενώ υπ’ αυτές τις συνθήκες, από παράταση σε παράταση οδηγούνται και οι αποκρατικοποιήσεις, με πρώτο θύμα τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, του οποίου η εισαγωγή των μετοχών αναμένεται να μεταφερθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, αλλά και τη θυγατρική εταιρεία Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ, που ο αρχικός στόχος ήταν για πριν από το τέλος του 2008.

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Κακά τα ψέματα, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εγγυάται την κάλυψη των δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων, με αυξημένο δανεισμό, αλλά οι περιορισμοί που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

> Άλλος ένας «πρωτοχρονιάτικος μποναμάς»! Ακριβότερο είναι από την Πέμπτη 1η Ιανουαρίου το ενιαίο εισιτήριο το οποίο ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, κοστίζοντας πλέον 1 ευρώ, αντί των 80 λεπτών που ήταν μέχρι πρότινος η αξία του.

> Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το «γυαλί έχει ήδη ραγίσει»! Ποιοι να είναι οι πραγματικοί λόγοι που ένας εκ των μετόχων της Αttica Bank, βλέπε Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων, κατέθεσε για την αντικατάσταση τεσσάρων μελών του διοικητικού της συμβουλίου;

> Την επομένη της Πρωτοχρονιάς «έκανε ποδαρικό» και η νέα διαπραγμάτευση κοινών ονομαστικών μετοχών εισηγμένης εταιρείας! Η αναφορά μας στις 37.440.020 μετοχές της Attica Group, που τίθενται πλέον σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ονομαστική αξία 0,83 ευρώ.

> Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας! Μπορεί οι όποιες παρεμβάσεις καλλωπισμού να θεωρούνται σχεδόν σίγουρες, η δημοσίευση όμως των τρεχόντων ισολογισμών αναμένεται να δώσει καλύτερη εικόνα των συνεπειών της κρίσης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς θα ξεκαθαρίσουν οι προβλέψεις για τις θέσεις σε δομημένα ομόλογα και απαξιωμένα μετοχοδάνεια.

> Οικονομικά προβλήματα και πάλι στο προσκήνιο! Δεν είναι λίγες οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις εισηγμένων επιχειρήσεων, που προχωρούν σε αποφάσεις για μη καταβολή μερίσματος παρελθουσών εταιρικών χρήσεων. Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, η αναφορά μας στη Vivere.

> Τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαπενταετίας φαίνεται να διέρχεται η οικοδομή, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, το 2008 σημειώθηκε πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατά 50%, όταν συνολικά η αγορά παρουσίασε «καθίζηση» κατά 30%.

>Μαθαίνουν να διοικούν… στου κασίδη το κεφάλι! Απογραφή, πετρέλαιο θέρμανσης, αναθεώρηση του ΑΕΠ, ενίσχυση τραπεζών, μπλοκάκια ελεύθερων επαγγελματιών, τεκμήρια διαβίωσης, αποκρατικοποίηση ΟΤΕ, εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ, ρυθμίσεις αφορολογήτου και επιδρομή κατά της αγοράς ακινήτων αναμένεται να βάλουν την «ταφόπλακα» στα μεγαλεπήβολα σχέδια της γαλάζιας διακυβέρνησης.

> Ούτε 10 ούτε 30 ούτε 70, αλλά πάνω από 125 δισ. ευρώ εξαϋλώθηκαν το 2008 στο ελληνικό χρηματιστήριο! Την πρωτιά σε απώλειες χρηματιστηριακής αξίας κατέχει η Εθνική, που άρχισε με 22,4 δισ. ευρώ και κατέληξε με περίπου 6, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη του οποίου η κεφαλαιοποίηση κινήθηκε μεταξύ 205 και 171 εκατ. ευρώ.

> Τα Βαλκάνια φαίνεται ότι θα αποδειχθούν «το αγκάθι» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς η διεθνής κρίση αναμένεται να προκαλέσει επιβράδυνση των οικονομιών, μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, πτώση του ρυθμού των χορηγήσεων και μεγάλη αύξηση των επισφαλειών.

>Από το ζενίθ στο ναδίρ! Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες, που μέσα σε έναν περίπου χρόνο κατάφεραν να οδηγηθούν από τα ιστορικά υψηλά τους στα αντίστοιχα χαμηλά μετοχικής αξίας ή/και κεφαλαιοποίησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ΔΕΗ, Eurobank, Ελλάκτωρ, Marfin Popular Bank κ.λπ.

> Όπου φύγει φύγει… καθώς η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της ελληνικής οικονομίας, οι θολές προοπτικές ανάπτυξης αλλά και η ευρύτερη πολιτικοοικονομική αστάθεια οδηγούν σε μαζική αποχώρηση των ξένων από τα ελληνικά ομόλογα, στέλνοντας έτσι στα ύψη τόσο τα spread όσο και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

> Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η πολιτική της επανεπένδυσης μερίσματος που ακολούθησαν συνειδητά αρκετές από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών αποδείχθηκε αφενός θετική για την ενίσχυση των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και αφετέρου αρνητική για τους μετόχους που, αντί για ρευστά διαθέσιμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είδαν τις μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους να έχουν απολέσει σημαντικό μέρος της αξίας τους.

> Καλή αρχή να πούμε; Οι πρώτοι «ειδικοί» τίτλοι τριετούς διάρκειας, κομμάτι της πίτας των 28 δισ. ευρώ, εκδόθηκαν μεσοβδόμαδα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με εντολή του υπουργού Οικονομίας κατόπιν εγκρίσεως της Τράπεζας της Ελλάδος, και διατέθηκαν ήδη στις «ενδιαφερόμενες τράπεζες» Eurobank – Πειραιώς, προκειμένου με τη σειρά τους να τους χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση δανεισμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

> Όπως πάντα, κάποιοι χάνουν, ενώ ορισμένοι άλλοι κερδίζουν! Σύμφωνα με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση, κατ’ εφαρμογήν της κοινοτικής οδηγίας για την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των ανελκυστήρων, αυξάνεται ο αριθμός των ετησίων συντηρήσεων που θα πρέπει να κάνουν στα ασανσέρ τους όσοι διαμένουν σε μικρές πολυκατοικίες, ενώ μειώνονται αντίστοιχα οι φορές των ετησίων ελέγχων για τους ενοίκους των μεγάλων.

> Τι κι αν η EFG Eurobank επελέγη από το περιοδικό «The Banker» και όχι μόνο ως η «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα», οι φήμες που τη θέλουν να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και εκτενή έκθεση σε τοξικά προϊόντα, οδήγησαν σε ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής της.

> Η ραγδαία αύξηση του κόστους του χρήματος βρήκε πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις υπερδανεισμένες, με τους δείκτες άμεσης ρευστότητας στο «κόκκινο» και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας διογκωμένα. Για του λόγου το ασφαλές, λίγους μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης στη χώρα προέκυψε μια νέα γενιά «προβληματικών» επιχειρήσεων, όπως οι Μ. Ι. Μαΐλλης, Altec, Betanet, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κυριακίδης Μάρμαρα κ.λπ.

>Θα μας τρελάνουν! Αν και η χώρα μας φέρεται να έχει ένα από τα πλέον υγιή τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη και ενώ είναι η δεύτερη πιο χρεωμένη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, εντούτοις σπεύδει να συνδράμει στο τραπεζικό σύστημα τα διπλάσια του μέσου κοινοτικού όρου στήριξης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

>Πόσοι από τους μάνατζερ μοιράστηκαν κέρδη την εποχή της παντοδυναμίας τους; Πόσοι από τους βασικούς μετόχους διένειμαν παχυλά μερίσματα; Πόσα από τα golden boys εμπόδισαν τις όποιες ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να μη χάσουν τη δική τους εξουσία; Γιατί λοιπόν θα πρέπει να τους επιβραβεύσουμε, αναλαμβάνοντας τις ζημιές τους;

> Σε άμεση αποδοχή των εκκαθαριστικών χρεωστικών σημειωμάτων περαίωσης, που αφορούν τις ανέλεγκτες φορολογικές τους χρήσεις, προχωρούν αρκετές από τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων, καθώς οι ενστάσεις και οι επανέλεγχοι μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Forthnet, με την πληρωμή συνολικού φόρου 108.885,31 ευρώ.

> Δεν πρόλαβε καλά καλά να μπει το 2009 και τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα δημιουργούν μια ακόμη φουρνιά προβληματικών εισηγμένων επιχειρήσεων… Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το σύνολο των απαιτήσεων και η κάτω του 50% καθαρή θέση του μετοχικού κεφαλαίου της Άλμα-Ατέρμων.

> Εν τάχει… η προηγούμενη χρηματοοικονομική εβδομάδα! Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα διεθνή χρηματιστήρια, σε υποτονικά επίπεδα κινήθηκε η αγορά παραγώγων, τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ, πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, σε αρνητικό έδαφος ο χρυσός, ενώ διευρυμένο παρέμεινε το spread του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.

> Στον «Καιάδα» μια ακόμη προσπάθεια αποκρατικοποίησης… Σε αντίθεση με τα πολλά γιουσουφάκια του οικονομικού ρεπορτάζ, τους καλοταϊσμένους με διαφημιστικές καταχωρήσεις κονδυλοφόρους της διαπλοκής, τους επί χρήμασι δημοσιογραφίσκους των τραπεζών, εμείς από τον Οκτώβριο γράφαμε για την «αποτυχία» του επιχειρηματικού ντιλ μεταξύ ΑΤΕ Ασφαλιστικής και GROUPAMA, τις κορώνες εντυπωσιασμού που αντάλλασσαν διοίκηση και συνδικαλιστές, τις απρόβλεπτες επιχειρηματικές κινήσεις που μπορούσαν εύκολα να «βαφτιστούν» υπαναχωρήσεις κοινωνικής ευαισθησίας… Και επιβεβαιωθήκαμε πλήρως. Και όλα αυτά ενώ οι διοικούντες, προκειμένου να ενισχύσουν την καθαρή θέση της εταιρείας, αντιμετωπίζοντας έτσι προσωρινά την πτώση της σε επίπεδα κάτω του 50% του καταβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου, κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων τόσο της αναπροσαρμογής στην εύλογη αξία του νεόδμητου ακινήτου της, όσο και της μεταφοράς μετοχών από το εμπορικό στο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων, καθώς και ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων σε αυτό της διακράτησης.

> Μπράβο στον κ. Φιλιππίδη! «Κίνηση-ματ στη σκακιέρα» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος φαίνεται να έκανε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς με την πρόσφατη απόκτηση ποσοστού της Attica Βank θα έχει πλέον τη δυνατότητα να την ενοποιεί στον ισολογισμό του, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τα δικά του κεφάλαια.

> Φαινόμενο των καιρών, bussinesman της χρονιάς ή μπροστάρης τρίτων; Μήπως η παραίτηση του «πανταχού παρόντος» των εγχώριων επιχειρηματικών deals, του «ουρανοκατέβατου» που έχει «φύλακα άγγελο» ισχυρό εκδοτικό συγκρότημα, του πολυδιαφημισμένου κ. Λαυρεντιάδη, από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Alapis, είχε να κάνει και με το Βατερλώ της άκαρπης σύμβασης μεταξύ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της κοινοπραξίας Hutchison Port Holdings Limited – Hutchison Port Investments Sarl – Alapis ΑΒΕΕ, ΛΥΔ ΑΕ;

>Απέτυχαν παταγωδώς στους «χρησμούς» τους! Αλήθεια, πού είναι οι κρυμμένοι οι «επαγγελματίες» των χρηματαγορών, όλοι αυτοί οι «ειδικοί» που χρυσοπληρώνονται προκειμένου να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, όλοι εκείνοι οι «αναλυταράδες» που αμείβονται αδρά για να προβλέπουν τις τιμές-στόχους των μετοχών;

> Από τα θαλασσοδάνεια στα μετοχοδάνεια και από εκεί στα εορτοδάνεια και τα διακοποδάνεια! Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα είναι, τώρα όμως η πιστωτική κρίση και η παντελής έλλειψη ρευστότητας έχουν οδηγήσει τις τράπεζες σε περικοπές τέτοιου είδους προϊόντων.

> Ρουσφετάκι να το πούμε, φωτογραφική διάταξη να την καλέσουμε, όπως και να το δούμε, το βέβαιο είναι ότι οι πρόσφατες οδηγίες του υπουργείου Οικονομίας, που έχουν να κάνουν με την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων στις επιχειρήσεις, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τα ίδια κεφάλαια τόσο των τραπεζών όσο και των μεγάλων ομίλων.


Σχολιάστε εδώ