50 οι ύποπτοι για το Βατοπέδι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν κληθεί και καταθέσει 35 άτομα ως ύποπτοι (μεταξύ αυτών 27 μέλη του ΝΣΚ, ορκωτοί εκτιμητές και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες), ενώ με την κατάθεση και των μοναχών ο κύκλος των υπόπτων (μη πολιτικών προσώπων) θα φθάσει στους 50.

Μέχρι τα μέσα του Γενάρη θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ανακριτή ο τυπικά Ηγούμενος ακόμη της Ι. Μ. Βατοπεδίου Εφραίμ, οι μοναχοί Αρσένιος και Ευδόκιμος, ίσως, μάλιστα, εάν κριθεί απαραίτητη η μαρτυρία τους, και όλα τα μέλη της Γεροντείας της Μονής.

Ως γνωστόν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά των κατηγορουμένων είναι της απάτης, της απιστίας και του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το πόρισμα, που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της προανάκρισης που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Καρούτσος, θα είναι έτοιμο το αργότερο έως τα τέλη του Φλεβάρη, οπότε και αναμένεται ν’ ανοίξει ο νέος και πιο ουσιαστικός δικαστικός κύκλος της κύριας ανάκρισης.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι δύο μοναχοί, Εφραίμ και Αρσένιος, για την άρνηση των οποίων να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή τόσα ειπώθηκαν, ανέλαβαν αυτό το βάρος επειδή δεν μπορούσαν να πουν ψέματα, όπως λένε οι ίδιοι!

Θα αναγκάζονταν δηλαδή, εάν έμπαιναν στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων, να αποκαλύψουν μεταξύ των άλλων ότι μέλη της Επιτροπής είχαν κατά καιρούς επισκεφθεί το Βατοπέδι.

Και στην περίπτωση αυτή, βέβαια, το επιλήψιμο, δεν είναι η επίσκεψή τους ή οι συχνές επισκέψεις τους στο Βατοπέδι (εκτός αν αποδειχθεί εμπλοκή τους), αλλά το γεγονός ότι τόσο καιρό και με τόσο θόρυβο γύρω τους επιμελώς το απέκρυπταν!

Μίνι παραδικαστικό πίσω από

τη δίκη Δημοσίου – Μονής

για τη Βιστωνίδα

Παράλληλα συνεχίζεται και η άλλη σημαντική ανάκριση που έχει διατάξει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Τάσος Κανελλόπουλος, με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών για όλο το παρασκήνιο εξωθεσμικών παρεμβάσεων και λοιπών παρατυπιών και δικονομικών παραβάσεων, κατά την εκδίκαση της γνωστής αγωγής για αναγνώριση ή μη κυριότητας της Ι. Μ. Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που αφορούν όλη την ιστορία έτσι όπως εξελίχθηκε, πρόκειται σχηματικά για ένα μικρό παραδικαστικό κύκλωμα. Κεντρικό πρόσωπο της ανάκρισης είναι η τότε πρόεδρος Πρωτοδικών Ξάνθης κ. Ψάλτη, η οποία κατηγορείται ότι καθυστέρησε την έκδοση της απόφασης για τη λίμνη Βιστωνίδα, μετά από παρεμβάσεις του Εφραίμ και του Αρσενίου.

Υπολογίζεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, με την κ. Ψάλτη να αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την αποκάλυψη περιεχομένου διάσκεψης κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ