2109 μ.Χ.: Ακαδημία Πλάτωνος, real estate και η ιστορία της Πόλης των Αθηνών

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ μερικές φορές έναν διαδικτυακό, διαστημικό και… δεν ξέρω τι άλλο… κόμβο του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού ή του Δήμου της Αθήνας σε 100 περίπου χρόνια, δηλαδή το 2109 μ.Χ. αναφερόμενο στην ιστορική περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος να γράφει κάτι περίπου όπως:

«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Το προάστιο αυτό των Αθηνών οφείλει την ονομασία του στον επώνυμο ήρωα Ακάδημο ή Εκάδημο, αλλά έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της περίφημης φιλοσοφικής σχολής που ίδρυσε στην περιοχή ο Πλάτων. Κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα ιδρύθηκε στην περιοχή το ένα από τα τρία ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών. Αργότερα ο Πεισιστρατίδης Ιππίας έκτισε περίβολο, ενώ ο Κίμων δενδροφύτευσε την περιοχή, για να δενδροτομηθεί στη συνέχεια το 86 π.Χ. από τον Σύλλα. Το έτος 387 π.Χ. ο Πλάτων ίδρυσε την περίφημη ομώνυμη Σχολή του, που γνώρισε φήμη από τους Νεοπλατωνικούς, για να την παύσει οριστικά το 526 μ.Χ. ο Ιουστινιανός. Το 2009 μ.Χ., περίοδο περιβαλλοντικής και όχι μόνο παρακμής της Πόλης των Αθηνών, η εταιρεία real estate του εργολάβου και εκδότη Μπόμπολα, με άδεια από τον Δήμο Αθηναίων επί δημαρχίας Κακλαμάνη, άρχισε να κτίζει στα όρια του αρχαιολογικού και ιστορικού χώρου και από τότε άρχισε η καταστροφή του ιστορικού αυτού τόπου.

ΤΑ σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος τα οποία έχουν απομείνει σήμερα περικυκλωμένα από έργα της περιόδου παρακμής (κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) και δέχονται πιέσεις να κατεδαφιστούν ή να μετατραπούν σε τουριστικά καταστήματα, είναι: – Η Ιερά Οικία Γεωμετρικών Χρόνων που αποτελείται από επτά, ορθογώνιου σχήματος, χώρους εκατέρωθεν ενός διαδρόμου. – Το Γυμνάσιο (1ος π.Χ. αιώνας – 1ος μ.Χ. αιώνας): Μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα με εσωτερικό περιστύλιο και δωμάτια στη βόρεια πλευρά. – Το Περίστυλο Κτίριο (4ος π.Χ. αιώνας): Μεγάλο τετράγωνο κτίριο με εσωτερικό περιστύλιο. Τέλος, έχουμε την Πρωτοελλαδική Αψιδωτή Οικία που αποτελείται από πρόδομο, θάλαμο και βοηθητικό χώρο. Θεωρήθηκε ως η προϊστορική οικία του ήρωα Ακάδημου».

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ βεβαίως η εγγραφή σε ό,τι αφορά την Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά σε 100 χρόνια κανείς δεν ξέρει… Κάπως έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν καταγραφεί στην Ιστορία οι σημερινοί πρωταγωνιστές, τουλάχιστον στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος και γενικότερα βέβαια, αφού η πολιτική τους σε όλες τις περιοχές είναι περίπου ίδια… Και όπως φαίνεται, η φανταστική εγγραφή θα συμπληρωθεί λίγο αργότερα από το καινούργιο κτίριο που ετοιμάζεται να φτιάξει η εταιρεία real estate του Μπόμπολα με 5 ορόφους και 19.000 τ.μ., ως δείγμα της εποχής της παρακμής που ζούμε σήμερα, της διαπλοκής, του εύκολου κέρδους και φυσικά της διαγραφής των ιστορικών ιχνών της πόλης των Αθηνών… Είναι κάποιοι που φοβούνται την Ιστορία γιατί ξέρουν ότι δεν θα τους συγχωρήσει ποτέ… Ακόμη και αρνητικά θα τους καταγράψει…


Σχολιάστε εδώ