2009: Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πολιτικό πρόσωπο που θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Επικρατείας, αφού οι εκκρεμότητες σε θεσμικό επίπεδο είναι πολλές και σημαντικές.

Οι προσωρινές άδειες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών λήγουν στις 31 Ιουνίου του 2009, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης και μια σειρά από κοινές υπουργικές αποφάσεις. Καθώς όμως κανείς δεν πιστεύει πλέον στις άδειες αναλογικής τηλεόρασης, το μεγάλο ντιλ θα γίνει για τις ψηφιακές. Στο ραδιόφωνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εκεί εκκρεμεί η υπόσχεση για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Τους πρώτους μήνες του έτους αναμένουμε τις ψηφιακές μεταδόσεις των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με το σύστημα MPEG 4, κάτι που απαιτεί άμεση παρέμβαση σε δύο επίπεδα. Στη χρήση των συχνοτήτων στα τρία βασικά κέντρα εκπομπής, Αίγινα, Υμηττό και Χορτιάτη, αλλά και στην ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού που ξαφνικά θα πρέπει ν’ αλλάξει τηλεόραση ή να αγοράσει αποκωδικοποιητή για να μπορεί να βλέπει τα ελεύθερης μετάδοσης ψηφιακά πλέον κανάλια. Η συμμαχία των ιδιωτικών καναλιών με την ΕΡΤ παραμένει ανοιχτό θέμα που αναμένεται να επιλυθεί περίπου την άνοιξη, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών της αγοράς. Η ΕΡΤ πάντως έχει να αντιμετωπίσει το πρώτο εξάμηνο του 2009 την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά την επιδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Η Κομισιόν πιέζει για σαφέστερους κανόνες και δεν αποκλείονται πολιτικές παρεμβάσεις στον χαρακτήρα και στην κατεύθυνση της ΕΡΤ. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από τον πολιτικό της προϊστάμενο το επόμενο διάστημα.

Η ελεύθερη τηλεόραση, εκτός από τη δική της οικονομική κρίση, έχει να αντιμετωπίσει και τον μεγάλο ανταγωνισμό από τις νέες μορφές τηλεόρασης, κυρίως την τηλεόραση μέσω διαδικτύου. Πακέτα IP TV, εκτός της On Telecoms που υποστηρίζει πως έχει ήδη 100.000 συνδρομητές, ετοιμάζονται να προσφέρουν μέσα στο 2009 ο ΟΤΕ, η HOL και η Forthnet. Η ψηφιακή δορυφορική πλατφόρμα της Nova αναμένεται επίσης να αποκτήσει αντίπαλο, την πλατφόρμα του Hellas Sat. Η πλατφόρμα του ελληνικού δορυφόρου είναι έτοιμη, αλλά περιμένει το πράσινο φως της Deutsche Τelekom.


Σχολιάστε εδώ