13.584 μαθητές σε 2,5 μήνες επισκέφθηκαν τη Βουλή!

Φαίνεται ότι εκτός από την απογοήτευση των πολιτών από την πολιτική, μειωμένο είναι και το ενδιαφέρον τους να επισκεφτούν το Μέγαρο του Κοινοβουλίου… Πενιχρός ο αριθμός των επισκεπτών πέρυσι, και κατά πενήντα άτομα μειωμένος το αντίστοιχο φετινό διάστημα των δυόμισι μηνών από την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας έως την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού. Από τους 1.945 μάλιστα πολίτες που επισκέφτηκαν τον ναό της Δημοκρατίας μόνον οι 278 ήρθαν ατομικά! Οι υπόλοιποι ενδιαφέρθηκαν ως μέλη φορέων, συλλόγων κ.λπ.

Αντίθετα, αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που επισκέφθηκαν τη Βουλή από την έναρξη της φετινής σχολικής περιόδου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου έως και τη 14η Δεκεμβρίου 2008, το μέγαρο του Κοινοβουλίου το επισκέφθηκαν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 135 δημοτικά σχολεία με 4.277 μαθητές και 341 εκπαιδευτικούς και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 204 γυμνάσια και λύκεια με 9.307 μαθητές και 770 εκπαιδευτικούς. Συνολικά, επισκέφθηκαν τη Βουλή 339 σχολεία με 13.584 μαθητές και 1.111 εκπαιδευτικούς, δηλαδή 14.695 μέλη της σχολικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο 1.945 πολίτες – ιδιώτες και φορείς – οι οποίοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Βουλευτές και ευρωβουλευτές συγγράφουν: 1974-2008», που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, και συγκεκριμένα 278 πολίτες και 1.667 πολίτες ως μέλη συλλόγων, κέντρων ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων κ.ά.

Κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο είχαν επισκεφθεί τη Βουλή 11.181 μαθητές και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος επισκέψεων σχολείων, και 1.991 ιδιώτες, ατομικά ή ως μέλη φορέων.

Συγκεντρωτικά, το διάστημα από 1/10/2008 έως 14/12/2008 οι επισκέπτες της Βουλής ήταν 16.640 πολίτες, έναντι 13.172 του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση του αριθμού τους κατά 3.468.

Σημειώνεται ότι στις προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων ή φορέων στο μέγαρο του Κοινοβουλίου οι επισκέπτες παρακολουθούν προβολή βίντεο στην αίθουσα υποδοχής, που παρουσιάζει την ιστορία αλλά και τη σημερινή δομή και λειτουργία του κτιρίου, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καθώς και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες οδηγούνται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας, όπου ξεναγούνται ή παρακολουθούν από τα θεωρεία τις συνεδριάσεις, ενώ αμέσως μετά μεταβαίνουν στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου περιηγούνται στην έκθεση που στεγάζεται στον χώρο.

Στους μαθητές προσφέρεται έντυπο με τον Λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τους Νέους, ενημερωτικό φυλλάδιο για τη Βουλή των Εφήβων και εναλλακτικά το Σύνταγμα της Ελλάδας ή το βιβλίο οικολογικού προβληματισμού «50 πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τον κόσμο», καθώς και αναμνηστικός χάρακας με παραστάσεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τι αποκομίζουν

Χρήσιμη θα ήταν η διεξαγωγή μιας έρευνας με ερωτήσεις στους μαθητές που επισκέπτονται τη Βουλή για τις εντυπώσεις τους, με ποια συναισθήματα φεύγουν, αν άλλαξαν γνώμη απ’ αυτήν που είχαν για το Κοινοβούλιο πριν το επισκεφθούν, αν θα ‘θελαν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους και γενικά αν τους επηρέασε αυτή η ξενάγηση και η επαφή με τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος ή η επίσκεψή τους ήταν απλώς μια βόλτα. Πιστεύουμε ότι θα έβγαιναν σημαντικά συμπεράσματα.


Σχολιάστε εδώ