1 δισ. ευρώ Ελλήνων στα Σκόπια

Όλοι μαζί πάνε, όλοι μαζί φεύγουν… Οι έλληνες εργαζόμενοι που απέμειναν στα Σκόπια είναι περίπου 100, αν και η χώρα μας ήταν ο πρώτος επενδυτής στην πΓΔΜ.

Η καχυποψία είναι το κύριο χαρακτηριστικό των συναλλαγών τους με τους Σκοπιανούς ενώ τις περισσότερες φορές οι «δικοί» μας έχουν τον νου τους για το πού αφήνουν το ΙΧ τους ή πού και με ποιους τρώνε τα μεσημέρια… Αυτές τις ημέρες τα πράγματα κύλησαν ομαλά ίσως γιατί στα Σκόπια έχουν παρατεταμένες γιορτές και αργίες.

Όπως είναι γνωστό, ισχύει το παλιό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, δηλαδή 13 ημέρες μετά. Επομένως πρώτα είναι η Πρωτοχρονιά και μετά τα Χριστούγεννα. Έτσι οι Έλληνες που εργάζονται εκεί θα τα γιορτάζουν μία στη δουλειά και μία στα σπίτια τους…

Ποιοι εργάζονται στα Σκόπια;

Μα φυσικά οι υψηλόμισθοι των πολυεθνικών και ελληνικών επιχειρήσεων και αυτοί είναι οι περισσότεροι. Το επενδυμένο κεφάλαιο είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι 300 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πΓΔΜ, σε όλους τους στρατηγικούς τομείς, απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους!

Οι περισσότεροι εργάζονται τις καθημερινές… εκτός και τα Σαββατοκύριακα επιστρέφουν στην… πατρίδα για να δουν τις οικογένειές τους. Όσοι μένουν Θεσσαλονίκη είναι κοντά, όσοι όμως μένουν Αθήνα κάνουν 2,5 ώρες μέχρι να φτάσουν στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και από εκεί επιβιβάζονται στο αεροπλάνο για να φθάσουν στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι οι σκοπιανοί εργαζόμενοι απασχολούνται με 250 ευρώ τον μήνα!

Ακόμη δεν το ξεπέρασαν…

Να θυμίσουμε ότι η πιο δύσκολη περίοδος που έζησαν οι έλληνες εργαζόμενοι ήταν οι ημέρες που ακολούθησαν την άσκηση του ελληνικού βέτο στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να υπάρξει και το ψυχρό κλίμα εκείνων των ημερών αποκαταστάθηκε μόνο… εν μέρει. Όπως υποστηρίζουν οι ξένοι επενδυτές, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», «αυτό ήταν αναμενόμενο αλλά η οικονομία λειτουργεί διαφορετικά από την πολιτική» κι αυτό συμφέρει… μόνο στην οικονομία!


Σχολιάστε εδώ