υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

• «Σχολικές» διακοπές στο υπουργείο Εξωτερικών. Και δεν εννοούμε την ανεμελιά, αλλά τη διάρκειά τους. Συμβολικές και επιλεκτικές οι εμφανίσεις της υπουργού, έχουσες σχέση περισσότερο με τα εσωτερικά θέματα. Άφαντοι οι υφυπουργοί, ενώ και πολλές πρεσβείες, μεγάλες και μικρές, μπήκαν στον αυτόματο για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο.

• Φαίνεται ότι το κλίμα στις ΗΠΑ ευνοεί τις κόντρες. Μαθαίνουμε ότι, παρά τις διακυμάνσεις, η αντιπαράθεση του πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον κ. Αλ. Μαλλιά με τον γενικό πρόξενο σε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ καλά κρατεί. Ο γενικός πρόξενος πάντως, που έχει γερό «πάτημα» στο σύστημα του υπουργείου, δεν έχει να φοβηθεί και πολλά, μια και το καλοκαίρι επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από τρεις θητείες στο εξωτερικό. Η αντιπαράθεση πάντως πήρε και ανορθόδοξη μορφή, εμπλέκοντας δυστυχώς και τους ομογενείς.

• Οι υποτιθέμενες προσωπικές σχέσεις, όπως αυτές της Ντ. Μπακογιαννη με την ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι, αλλά και οι ακριβοπληρωμένες δημόσιες σχέσεις την περίοδο της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αποδείχθηκαν μάλλον εφήμερες. Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, που κάποτε διεκδικούσε τον ρόλο «μεσάζοντα» της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, βρισκόταν (και συνεχίζει να βρίσκεται) σε διακοπές. Σε κάθε περίπτωση πάντως βρέθηκε για μια ακόμη φορά εκτός παιγνιδιού…

• Είχε ανακοινωθεί ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γινόταν συνάντηση γνωριμίας του Αδ. Βασιλάκη με τον νέο διαπραγματευτή των Σκοπίων, παρουσία και του κ. Νίμιτς. Δεν διαβάσαμε κάποια είδηση για τέτοια συνάντηση κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει. Εάν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θεωρεί ότι μπορεί να αφήνει τον χρόνο να περνά άπρακτα με το σκεπτικό ότι ο δυσάρεστος συμβιβασμός θα είναι υποχρεωτικός και έτσι θα απαλλαγεί από την υποχρέωση σκληρής διαπραγμάτευσης και πίεσης προς τα Σκόπια, μάλλον κάνει λάθος. Με απραξία και «αφασία» δεν κερδίζονται υποθέσεις. Στην εξωτερική πολιτική δε, πολύ περισσότερο, δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τη λογική του «ώριμου φρούτου»…

• Μετά τα δύο επεισόδια με τις τουρκικές αρχές να αξιώνουν από ελληνικό ελικόπτερο που ήταν εν πτήσει προς το Φαρμακονήσι, να αποχωρήσει από τον… «τουρκικό εναέριο χώρο», επισκέφθηκε με ελικόπτερο το Φαρμακονήσι και ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας. Είδαμε λοιπόν να εκφράζεται… ικανοποίηση γιατί δεν υπήρξε ουδεμία… παρενόχληση στο συγκεκριμένο ελικόπτερο. Εάν δεν ήταν τραγικό, θα μπορούσε να ακουστεί και σαν αστείο.

• Οι νυν και πρώην βουλευτές της μειονότητας υπέβαλαν τα διαπιστευτήριά τους παραμονή των Χριστουγέννων στον κ. Γκιουλ και στον κ. Ερντογάν στην Άγκυρα.

Δεν είναι γνωστό ποιος λόγος επέβαλε αυτήν τη μάζωξη υπό την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης και του βαθέος κράτους (που στα θέματα αυτά έχει συμμαχήσει πλήρως με το κυβερνών κόμμα), αλλά ακούγονται διάφορα σχετικά με τον ρόλο της μειονοτικής ψήφου σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωεκλογές.

Είναι πάντως τουλάχιστον απαράδεκτο τα κόμματα, προκειμένου να διεκδικήσουν κάποιες ψήφους και μια δυο έδρες (που τελικά ελέγχονται από τον τούρκο πρόξενο), να μετατρέπονται εκουσίως σε θερμοκήπιο για τα «μπουμπούκια» του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Και αυτό αφορά όλα σχεδόν τα κόμματα.

• Θα περιμέναμε ένα σχόλιο, μια στοιχειώδη δικαιολογία από το ΠΑΣΟΚ για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του, Χατζηοσμάν και Μάτατζη, οι οποίοι, αν και μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, έκαναν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και «υπηρεσιακούς» παράγοντες της Τουρκίας. Πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δύο βουλευτές μετέφεραν στον κ. Ερντογάν ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να ικανοποιήσει πολλά από τα αιτήματά τους μόλις εκλεγεί. Αν και οι απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές, όπως και οι επιλογές του (όπως αυτή της Καραχασάν αλλά και του Χατζηοσμάν, ο οποίος διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος του Σαδίκ), όλα αυτά δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα. Εκτός εάν στη Χ. Τρικούπη δεν θέλουν να ενοχλήσουν με τον φόβο ότι θα χαθούν οι δύο έδρες…

• Θα θυμάστε τους γνωστούς λεονταρισμούς όταν κατερρίφθη το F-16 με θύμα τον πιλότο μας Κώστα Ηλιάκη, όπου μπροστά στις κάμερες η ηγεσία του ΥΠΕΞ δήλωνε ότι θα ζητηθούν ευθύνες και θα απαιτηθούν αποζημιώσεις. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Δόθηκαν οδηγίες στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα να ρίξει τους τόνους χαμηλά και αναρωτιόμαστε αν θα ζητήσει κάποιος συγγνώμη από την οικογένεια του νεκρού πιλότου και κυρίως εάν θα εξηγήσει στην ελληνική κοινή γνώμη για ποιο λόγο σπεύσαμε να θάψουμε μόνοι μας την υπόθεση.

• Βλέποντας τα σχολεία και τα φροντιστήρια τουρκικής γλώσσας που ξεφυτρώνουν στη Θράκη, ίσως πρέπει να υπενθυμίσει κάποιος στην ηγεσία του ΥΠΕΞ ότι στην Τουρκία υπάρχει αυστηρότατη απαγόρευση για τη λειτουργία ακόμη και ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η διδασκαλία των ελληνικών επιτρέπεται μόνο στα εναπομείναντα μειονοτικά σχολεία, καθώς με τους ελαχίστους μαθητές έχουν καταστεί πια… ακίνδυνα για το τουρκικό κατεστημένο.

• Να ξεχάσει την Ευρωβουλή ο πρέσβης κ. Κασκαρέλλης. Βέβαια δεν θα του βγει σε κακό, αφού τον περιμένει η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον, μόλις συνταξιοδοτηθεί. Θα… βαπτιστεί «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων»! Μέχρι τώρα δηλαδή δεν ήταν προσωπικότητα; Στη θέση του, στη μόνιμη αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, θα πάει ο κ. Σωτηρόπουλος, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ, και τη θέση του θα καταλάβει ο μέχρι τώρα πρέσβης στην Κύπρο κ. Δ. Ράλλης, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο κ. Βασ. Παπαϊωάννου… Αυτές κι αν είναι καραμπόλες προς τα ψηλά…


Σχολιάστε εδώ