Τους στρίμωξε ο Παπούλιας

Κι αυτό γιατί όλες αυτές τις ημέρες η Άγκυρα προσπαθούσε με τα αεροσκάφη της να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, με αποκορύφωμα την παρεμβολή που έκαναν τούρκοι αξιωματικοί στα ραντάρ των ελληνικών ελικοπτέρων που πήγαιναν να προσγειωθούν στο νησάκι, καλώντας τα να απομακρυνθούν αμέσως, διότι βρίσκονται σε τουρκικό χώρο! Κάτι που ανάγκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας, αν και με σημαντική καθυστέρηση και σε χαμηλούς τόνους κατά γενικήν ομολογία.

Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν με έμφαση ότι με την κίνησή του αυτή ο κ. Παπούλιας στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή εδάφους, αέρα ή θάλασσας και θα δώσει σκληρή απάντηση σε όσους συνεχίζουν να επιχειρούν αμφισβήτηση της κυριαρχίας της. Παράλληλα, έρχεται να… εξισορροπήσει τις υποχωρητικές τάσεις που εκδηλώνονται από ορισμένους εντός της χώρας οι οποίοι πάσχουν από φοβικό σύνδρομο. «Όσο αντιμετωπίζουμε τους Τούρκους με φόβο και διαλλακτικότητα, τόσο εκείνοι αποθρασύνονται και αυξάνουν τις προκλήσεις τους», υπογραμμίζουν και αποκρούουν τις σχετικές θεωρίες, τονίζοντας ότι «ποτέ κανείς δεν γλίτωσε έναν πόλεμο κάνοντας διαρκώς υποχωρήσεις»! Οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση είναι και μια «απάντηση» στη μετριοπαθή (έως… φιλική) στάση που τηρεί ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και στη διαφαινόμενη στροφή στην κυβερνητική στάση στο ζήτημα του Κυπριακού.

Πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες, αναφερόμενοι σε ενδεχόμενη προκλητική ενέργεια των Τούρκων όσο ο κ. Παπούλιας θα βρίσκεται στο Αγαθονήσι, επισημαίνουν ότι σ’ αυτήν την περίπτωση δύο τινά μπορεί να συμβούν: Είτε να μην κάνουν τίποτα και να τελειώσει εκεί η αμφισβήτηση του νησιού, έτσι που θα αποδειχθεί ότι όταν η χώρα μας αντιδρά δυναμικά οι γείτονες υποχωρούν, είτε να αποπειραθούν μια πρόκληση, κάτι που θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθότι θα έχει να κάνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με συνέπεια η Τουρκία να εκτεθεί σε διεθνές επίπεδο ότι είναι εκείνη που καλλιεργεί κλίμα έντασης στο Αιγαίο. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ελληνική επιχειρηματολογία στα διεθνή φόρουμ ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας είναι υπαρκτή, αποτελεί μια πραγματικότητα και δεν βρίσκεται στη… φαντασία της Αθήνας που βλέπει παντού εχθρούς.

Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η κίνηση αυτή του Προέδρου συνιστά «πολιτικό κεφάλαιο» για την κυβέρνηση και δεν δημιουργεί προβλήματα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι παρατηρούν ότι ίσως δεν είναι σωστό το «τάιμινγκ» για την επίσκεψη, ότι μια ενδεχόμενη «αντίδραση» των τούρκων στρατηγών θα μπορούσε να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις και ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και το τελευταίο που θα επιθυμούσε να της συμβεί είναι ένα επεισόδιο αυτού του μεγέθους στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Σχολιάστε εδώ