Σχέδια για ψηφιακή εκπομπή το επόμενο δίμηνο

Τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα από τους ιδιώτες. Η ΕΙΤΗΣΕΕ προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη σύσταση της εταιρείας, με στόχο να ξεκινήσει έως τα τέλη του δεύτερου μήνα του 2009 ψηφιακές εκπομπές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από την Αίγινα, σε συνεργασία και με την ΕΡΤ, διακόπτοντας ταυτόχρονα την αναλογική μετάδοση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Αν η προσπάθεια αυτή στεφθεί με επιτυχία, τότε η ΕΙΤΗΣΕΕ θα προχωρήσει στο δεύτερο βήμα της μετάδοσης ψηφιακού σήματος από το Φιλίππειο στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχουν βέβαια σοβαρά τεχνολογικά ζητήματα που δεν έχουν λυθεί.

Πρώτο και βασικό: Ελάχιστοι στο Λεκανοπέδιο έχουν αποκωδικοποιητή με τεχνολογία MPEG4, την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι ιδιώτες. Οι αποκωδικοποιητές που έχουν ήδη διανεμηθεί στο παρελθόν έχουν κωδικοποίηση MPEG2, την οποία χρησιμοποιεί η ΕΡΤ. Όσοι προμηθευτούν αποκωδικοποιητές με MPEG4 θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα προγράμματα της ΕΡΤ. Πριν ξεκινήσει όμως η ψηφιακή μετάδοση, πρέπει να γίνει μια καμπάνια για τους νέους δέκτες, αλλιώς τα νότια προάστια της Αττικής δεν θα έχουν τηλεοπτικό σήμα. Επίσης, πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τους συνδρομητές του αναλογικού Filmnet και SuperSport, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν ψηφιακό δέκτη που να λαμβάνει τα συνδρομητικά κανάλια και τα ελεύθερα.

Δεύτερο ζήτημα που πρέπει να λυθεί: Οι ιδιώτες θα εκπέμψουν με Standard Definition και όχι με High Definition απευθείας. Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει πως, όσο θα εξελίσσεται η τεχνολογία, θα υπάρχει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μετάβασης σε ψηφιακή εκπομπή.


Σχολιάστε εδώ