Συνδιοίκηση και συνδιαχείριση θέλει η Άγκυρα σε νευραλγικά σημεία του Αιγαίου!

Η τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα με τις εφόδους της στο Πεδίο Βολής Άνδρου, έδειχνε ξεκάθαρα ότι επιχειρεί «συνδιαχείριση» και «συνδιοίκηση».

Δυστυχώς για τα καλώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντα, το «ΠΑΡΟΝ» επαληθεύτηκε και πάλι στις προβλέψεις και τις επισημάνσεις του, αφού με σειρά ρεπορτάζ και άρθρων τις τελευταίες βδομάδες έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων.

Και όλα αυτά την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έδειχνε εγκλωβισμένη στην «πολιτική της κουμπαριάς», παρακολουθώντας εδώ και πολύ καιρό ως απλός θεατής την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων, που έτειναν να διαμορφώσουν στην καρδιά του Αιγαίου «πολλαπλά Ύμια» και να το γεμίσουν με «γκρίζες ζώνες».

Ανύπαρκτη και πολλαπλά εκτεθειμένη για την όλη κατάσταση είναι και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, και πρωτίστως η Ντόρα Μπακογιάννη, που δεν δίνει την παραμικρή σημασία στις συνεχόμενες και διαρκώς ανανεούμενες τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Θράκη, ενώ δεν έχει επεξεργαστεί απολύτως κανέναν σχεδιασμό για την αποτροπή και την αντιμετώπιση των συνεπειών της τουρκικής πολιτικής και περιορίζεται μόνο σε «στημένα χαμόγελα» για φωτογραφίες με τούρκους αξιωματούχους.

Παθητικός θεατής και το ΠΑΣΟΚ

Μέσα σε όλη αυτήν τη γενικευμένη κρίση και τις σκληρές αμφισβητήσεις της Άγκυρας, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία πολιτικής από την κυβέρνηση αλλά και τις συνεχείς προσπάθειές της να αποκρυβούν σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο, εντονότατη αρνητική εντύπωση προκαλεί και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης -και δη του ΠΑΣΟΚ- που παραμένουν παθητικοί παρατηρητές των εξελίξεων.

Από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά, το καθεστώς στο Αιγαίο ετέθη υπό αμφισβήτηση, με ταυτόχρονες βίαιες προκλήσεις από την Τουρκία, στις εξής περιπτώσεις:

– Στο Πεδίο Βολής Άνδρου, όπου περίπου δύο βδομάδες (σχετικό δημοσίευμα του «Π») από την εισβολή τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, απεφεύχθη «στο παρά ένα» θερμό επεισόδιο, καθώς εκείνη την ώρα τα ελληνικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούσαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ οι Τούρκοι επιχειρούσαν νέα έφοδο. Τα τουρκικά F-16, αφού έκαναν αισθητή την παρουσία τους (με συνεχείς παραβιάσεις) στο πεδίο βολής, κατέληξαν σε επικίνδυνη υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι. Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι επεσήμαιναν πως τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα θέλει να επιβάλει συνδιοίκηση και συνδιαχείριση σε νευραλγικά σημεία στο Αιγαίο, επιδιώκοντας προς τούτο να καταργήσει πεδία βολής που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα στην Άνδρο και τη Σιθωνία, για να μπορεί να έχει «ελεύθερα τα χέρια» σε νευραλγικές περιοχές του Αιγαίου. Η Τουρκία επανέλαβε την ίδια ενέργεια με υπερπτήσεις μαχητικών και την επόμενη μέρα στο Πεδίο Βολής Άνδρου, που και αυτές κατέληξαν σε επικίνδυνες πτήσεις με εικονικό βομβαρδισμό στο Αγαθονήσι. Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, η Τουρκία θα επιμείνει στο ν’ ανοίξει σε όλη του την έκταση το θέμα των πεδίων βολής στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουν δε ότι έχουν δεσμεύσει για μακρό χρονικό διάστημα περιοχές στο Αιγαίο και μέσα στο πεδίο βολής για αεροναυτικές ασκήσεις, απαιτώντας μάλιστα να πετούν τα αεροσκάφη τους και στον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων.

– Στο Φαρμακονήσι, το οποίο γνώρισε νέες υπερπτήσεις και εικονικούς βομβαρδισμούς από τουρκικά μαχητικά. Παράλληλα, ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού που πετούσε στην περιοχή για να αντικαταστήσει τους στρατιώτες της φρουράς, κλήθηκε από τουρκικά ραντάρ να αποχωρήσει, γιατί, όπως είπαν στο πλήρωμά του, πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο.

– Στις Οινούσσες, όπου λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε ανάλογο περιστατικό, όταν ελληνικό ελικόπτερο που επιχειρούσε πτήση απειλήθηκε με αναχαίτιση από τουρκικά μαχητικά, ενώ με αναχαιτίσεις απειλούν πλέον οι τούρκοι ελληνικά στρατιωτικά ελικόπτερα που προσεγγίζουν ακριτικά νησιά στο Αιγαίο.

– Μεταξύ Χίου και Λέσβου, όταν οκτώ οπλισμένα τουρκικά μαχητικά, αφού παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά.

– Στο Αγαθονήσι, το οποίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποτέλεσε σημείο ευθείας αμφισβήτησης και επικίνδυνων τουρκικών προκλήσεων.

Πάντως, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι σημείωναν πως το πρόσφατο κύμα προκλήσεων της Άγκυρας είχε ως ελάχιστο στόχο την καταγραφή όλων των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων και αξιώσεων στο Αιγαίο. Και αυτά εν όψει των διαβουλεύσεων το 2009 στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και εν όψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ