Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Διευρύνθηκαν τα κέρδη των τραπεζικών τίτλων, διευρύνθηκε και το… χαμόγελο στα χείλη όλων όσοι επέμεναν να ασχολούνται με το ΧΑ μέχρι και τις τελευταίες ώρες του 2008.

Από την αρχή της εβδομάδας, με τζίρο ισχνό, ενδιαφέρον περιορισμένο, πράξεις αναιμικές, ο Γενικός Δείκτης διαρκώς ανέβαινε, με «όπλα» του τις θετικές επιδόσεις των τραπεζικών τίτλων, τη συνακόλουθη ανοδική πορεία και των υπόλοιπων τίτλων του 20άρη και την «ισορροπημένη» κίνηση των τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Και όλοι έμοιαζαν να περιμένουν να φύγει το 2008, να καταλαγιάσει το κλίμα και να δουν ποιοι, πώς και πότε θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά, ίσως και με κάποια ντιλ που προς ώρας παραμένουν στα χαρτιά!

Σε κάθε περίπτωση η πορεία της αγοράς μας θα εξακολουθήσει, όπως είναι φυσικό και απολύτως αναμενόμενο, να είναι συντονισμένη με τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ κρίσιμο στοιχείο για την αντιστροφή του κλίματος είναι η επανάκαμψη κάποιων μεγάλων παικτών, οι οποίοι εσχάτως είτε έχουν αποχωρήσει από την αγορά είτε παραμένουν αδρανείς. Η εκ νέου δραστηριοποίηση μεγάλων κεφαλαίων μεγάλων παικτών θα σημάνει την απαρχή μιας νέας προσπάθειας για την αγορά μας, ασχέτως αν αυτή θα τελεσφορήσει ή όχι. Τουλάχιστον όμως θα σταματήσει να παρουσιάζει το ΧΑ αυτήν την απογοητευτική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, με την όποια κίνηση δεικτοβαρών μετοχών να καταγράφεται στα τέλη κάθε συνεδρίασης.

Όσον αφορά τώρα τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών για το άμεσο μέλλον, αυτές εξαντλούνται σε τεχνικής φύσεως αναλύσεις, με τους περισσότερους να εκτιμούν πως προϋπόθεση για τη στήριξη της αγοράς είναι τα επίπεδα των 1.750 μονάδων. Ελπίδες πάντως για κάτι καλύτερο με τη νέα χρονιά δίνουν ειδήσεις όπως η σύσταση ενός νέου private equity fund από τον κ. Λαυρεντιάδη (της Alapis) ή τα σενάρια για τη λεγόμενη «μεγάλη επιστροφή» μεγάλων equity funds του εξωτερικού, τα οποία, λένε τα σενάρια, δεν αποκλείεται όχι μόνο να επανακάμψουν, αλλά φέρονται να εξετάζουν και τις πιθανότητες να προβούν σε εξαγορές εισηγμένων εταιρειών! Ως στόχους μάλιστα έχουν εισηγμένες με ονόματα που εντυπωσιάζουν! Για παράδειγμα ακούστηκαν ήδη η Εθνική (!), ο Μαΐλλης, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και η Ιντραλότ.

Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ