Στην «κολεγιά» και ο Μητσοτάκης!

Κι όταν οι δύο απ’ τους τρεις είναι πρώην πρωθυπουργοί και ο τρίτος απ’ τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς Οικονομικών, τότε όλα τα σενάρια πέφτουν στο τραπέζι, όλα είναι ανοιχτά και εύλογες υποθέσεις μπορούν να γίνουν!

Αναφερόμαστε φυσικά στη νεώτερη δήλωση –παραμονή Πρωτοχρονιάς, ένα καλό δώρο στην κυβέρνηση!– του επίτιμου Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ακολούθησε τις προβλέψεις του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, καθώς και του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου, ότι δηλαδή η χώρα μας εκ των πραγμάτων θα προσφύγει «σε διεθνή οργανισμό» προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν.

Μια δήλωση που ενόχλησε σφόδρα την κυβέρνηση, όχι μόνο τον θιγόμενο υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Μια δήλωση επίσης που έγινε αφετηρία ποικίλων σχολίων, τόσο για τη σκοπιμότητά της όσο και για τον χρόνο που επέλεξε ο επίτιμος να… ρίξει τη δικιά του «βόμβα». Λίγες δηλαδή ημέρες πριν από τον επικείμενο ανασχηματισμό, για τον οποίο λέγονται και γράφονται πολλά σχετικά με το τι θα γίνει με τη θυγατέρα Ντόρα, αλλά και τον γιο Κυριάκο, για την είσοδο του οποίου στην κυβέρνηση πιέζει η «οικογένεια», αλλά και γύρω απ’ τον Αντ. Σαμαρά. Φαίνεται δηλαδή ότι η «οικογένεια» αφενός πιέζει για την τύχη της Ντόρας (κυρίως) και του Κυριάκου και αφετέρου για τη μη τοποθέτηση του Σαμαρά σε υπουργείο «πρώτης γραμμής»…

Επομένως τα σενάρια που ερμηνεύουν την αιφνίδια (;) κίνηση του επίτιμου ποικίλλουν:

=Πίεση για τη μη μετακίνηση της Ντόρας.

=Αποδοχή πλέον της μετακίνησης της Ντόρας στο υπουργείο Οικονομίας και επομένως προετοιμασία του

εδάφους για δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις…

=Ακόμα και σενάριο για την προετοιμασία του εδάφους για λύσεις «μεγάλου συνασπισμού», δηλαδή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο οποίο παίζει και η «οικογένεια», επιχειρεί να ερμηνεύσει την κίνηση του Μητσοτάκη…

Πάνε για νέο πόλο!

Σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο είναι διάχυτη η εντύπωση ότι παρασκηνιακά διαμορφώνεται «νέος πόλος», ο οποίος έχει αναλάβει να προωθήσει τα συμφέροντα οικονομικών παραγόντων, τραπεζιτών και άλλων του κατεστημένου, εν γένει, της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι αν αυτή η κινητικότητα θα πάρει τη μορφή δημιουργίας νέου κόμματος, καθώς τόσο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί όσο και οι άλλοι πολιτικοί, που προωθούν ανάλογες ιδέες, διαθέτουν πενιχρά ερείσματα στην κοινωνία.

Στην κυβέρνηση, η παρέμβαση Μητσοτάκη προκάλεσε δυσφορία, καθώς η προαναγγελία του θεωρήθηκε ότι ήταν ευθεία αιχμή για την οικονομική πολιτική και τον αρμόδιο υπουργό. Αν και από το Μαξίμου απέφυγαν, όπως παγίως κάνουν, οποιοδήποτε σχόλιο, κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χαρακτηριστικά: «Τι τα θέλετε; Ο… γνωστός Μητσοτάκης»! Ο Γιώργος Αλογοσκούφης στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων εμφανίσθηκε εκνευρισμένος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γνωρίζει τι λένε οι πρώην πρωθυπουργοί», βάζοντας στην ουσία στο… ίδιο τσουβάλι τους κ. Μητσοτάκη και Σημίτη! Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι η «επαναδραστηριοποίηση» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αφορά και τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών, προσθέτοντας ότι ο επίτιμος δεν βλέπει με καλό μάτι την περαιτέρω παραμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία, διότι αυτό αντιβαίνει στις πολιτικές φιλοδοξίες της κόρης του, Ντόρας Μπακογιάννη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις άλλων βουλευτών, που επικαλούνται πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Μητσοτάκης ασκεί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιέσεις εν όψει ανασχηματισμού. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί διακαώς την είσοδο στην κυβέρνηση και του Κυριάκου Μητσοτάκη (το κύρος του οποίου έχει καταρρακωθεί μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση Ζήμενς) ως αντιστάθμισμα για την υπουργοποίηση του Αντώνη Σαμαρά, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνεί κατηγορηματικά. Ιδίως, μάλιστα, αν αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιορισθούν τα περιθώρια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για διάφορες «ρυθμίσεις» οικονομικής φύσεως, προσωπικές ή φίλων του οικονομικών παραγόντων.


Σχολιάστε εδώ