Περιορίζει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες απόφαση του Άρειου Πάγου

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα… προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά στις βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας. Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμόν 2086/07 απόφασή του έκρινε πως το διευθυντικό δικαίωμα παρέχει στον εργοδότη τη δυνατότητα να ρυθμίσει κάθε θέμα που ανάγεται στη λειτουργία της επιχείρησης. Η ρύθμιση αυτή εκ μέρους του εργοδότη πρέπει, όμως, να γίνεται σύμφωνα με την καλή πίστη, τα συναλλακτικά ήθη και τον νόμο.

Στην ίδια απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας συνιστά κάθε τροποποίηση, που δεν επιτρέπεται από τον νόμο ή τη σύμβαση, όπως είναι η άρνηση του εργοδότη να τοποθετήσει τον εργαζόμενο σε θέση προϊσταμένου όταν αυτός υπερέχει καταφανώς και έχει τα απαιτούμενα κριτήρια.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο ο εργοδότης έχει δικαίωμα να ρυθμίσει διάφορα θέματα, περιοριζόμενος μόνον από τους όρους της συμβάσεως. Συνεπώς, κάθε τροποποίηση όρου της συμβάσεως εργασίας εκ μέρους του εργοδότη, η οποία δεν επιτρέπεται σε αυτόν από τον νόμο ή τη σύμβαση, αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εις βάρος του εργαζομένου. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος με σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να ζητήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση, ενώ εάν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου παρέχεται στον εργαζόμενο το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση για σπουδαίο λόγο.

Σπουδαίος λόγος είναι η παράβαση του όρου της συμβάσεως. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την καταβολή αποζημιώσεως.

Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου η άσκηση του δικαιώματος μεταβολής των όρων εργασίας που παρέχει στον εργοδότη η σύμβαση, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο με βάση τη γενική ρήτρα της απαγορεύσεως της καταχρήσεως δικαιώματος. Και εφόσον κριθεί ότι η άσκηση του δικαιώματος υπερβαίνει προφανώς τα αντικειμενικά όρια που θέτει ο Αστικός Κώδικας, τότε η μεταβολή αυτή θεωρείται μονομερής.


Σχολιάστε εδώ