ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Με 500.000 ευρώ δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσπαθεί ο Δήμος Νέας Ιωνίας να περισώσει τα περιουσιακά στοιχεία της δημοτικής επιχείρησης εξαιτίας χρεών που έχει προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Η απόφαση για το δάνειο ήταν ομόφωνη από το δημοτικό συμβούλιο. Εδώ που τα λέμε βέβαια, τα χρήματα αυτά δεν θα φτάσουν ούτε για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Τα χρέη είναι πολύ περισσότερα. Οι αμαρτίες του παρελθόντος, αργά ή γρήγορα, εμφανίζονται στο παρόν και… ταξιδεύουν και για το μέλλον.

QQQ Φουλ τις μηχανές έχει βάλει ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δάφνης, Μπουρνελές, για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Ο γιατρός είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς με την παράταξη του νυν δημάρχου. Το ίδιο είχε συμβεί και την προηγούμενη τετραετία, όταν είχε κατέβει με τον ανεξάρτητο τότε δήμαρχο Γιώργο Δαουλάρη.

QQQ Από τους ελάχιστους δήμους της Αττικής, που έχουν μεταφέρει τη δημοτική επιχείρηση που διέθεταν σε νέο καθεστώς νομικής λειτουργίας, είναι της Κηφισιάς. Η αμαρτωλή επιχείρηση «Κηφισέας», που διαχειριζόταν τα έσοδα από τις διαφημίσεις στους κοινόχρηστους χώρους, έγινε ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό εταίρο τον δήμο και την ονομασία «Μένανδρος ΑΕ». Ανώνυμη εταιρεία σημαίνει καθεστώς λογιστικής διαφάνειας και φορολογικού ελέγχου όπως σε κάθε επιχείρηση σε αυτήν τη χώρα. Τα έσοδα της νέας εταιρείας θα είναι το 20% από τα τέλη διαφήμισης και το κυλικείο που βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Τη διαφήμιση πλέον, θα τη διαχειρίζεται απευθείας ο δήμος. Όσον αφορά τους εργαζομένους, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Νίκος Χιωτάκης, δεν θα απολυθεί κανένας. Πάντως, ως προς την εφαρμογή απ’ όλους τους δήμους του νέου νομικού καθεστώτος των ανωνύμων εταιρειών, η παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών λήγει στο τέλος του 2009.

QQQ Αυξάνεται επικίνδυνα το μπλοκ των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων στον Δήμο Νέου Ηρακλείου. Μετά τη Μαρία Παντερή, οι σύμβουλοι έγιναν τέσσερις. (Παντερής, Χριστοδουλίδης, Κουτρούλης, Ζούρου). Η Μαιρούλα άλλαξε και θέση στο τραπέζι των συνεδριάσεων, πηγαίνοντας στην αριστερή πλευρά. Επί της ουσίας, είναι αλήθεια, ότι η παράταξη του δημάρχου έχει τραυματιστεί σοβαρά με την αποχώρηση των στελεχών της. Όλα κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Ο ορισμός των νέων αντιδημάρχων εάν δεν λειτουργήσει υπέρ της αποκατάστασης κάποιων συμβούλων, σχετικά με την αξιοπιστία τους, θα δυσκολέψει πολύ την περαιτέρω συνέχεια της δημοτικής αρχής. Ίδωμεν.

QQQ Σε πλήρη διάλυση βρίσκεται η παράταξη που διοικεί τον Δήμο Δραπετσώνας. Ο τοπάρχης Αλέκος Χρυσός έχει χάσει την υποστήριξη των κομματικών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που τον στήριξαν στις εκλογές. Ήδη αποχώρησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νοδαράκης και Καψετάκης, που ανήκουν σε αυτές τις οργανώσεις, ενώ δεν αποκλείεται εντός των ημερών να ανακοινώσουν άλλοι δύο την ανεξαρτητοποίησή τους. Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, πρέπει να σας πω ότι ο δήμαρχος έχει καταφέρει να «ψήσει» συμβούλους της αντιπολίτευσης, που τον στηρίζουν στα δύσκολα που περνάει. Οι σύμβουλοι Μιχαλιαράς και Γιακουμάτου τον έχουν σώσει πολλές φορές. Το μέλλον θα δείξει εάν αυτή η βοήθεια έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Πάντως, η αντιδήμαρχος Ξένια Φωτίου, αν και ανήκει στον Συνασπισμό, συνεχίζει και στηρίζει τον δήμαρχο, παρά την επίσημη καταγγελία του κόμματός της. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Παλιά η ρήση, που πάντα βρίσκει εφαρμογή στις δύσκολες μέρες που περνάμε.

QQQ Όπως μου καταγγέλλουν κάτοικοι από την περιοχή Κυψέλης, στην Αίγινα ο δήμος προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη λειτουργία μάντρας υλικών οικοδομής σε περιοχή που ήδη είναι εγκαταλειμμένη από τον δήμο, οδηγώντας την εικόνα της γειτονιάς τους στην υποβάθμιση. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την περιοχή «αγροικία», προκειμένου να μπορέσει, με τη διαδικασία του κατεπειγόντως, να πάρει την άδεια εγκατάστασης της μάντρας. Ένθερμος υποστηρικτής της επιχείρησης των οικοδομικών υλικών είναι ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης, Κολικούρδης, που τυχαίνει να είναι και πολιτικός μηχανικός. Τη νομική υπεράσπιση του αγώνα των κατοίκων έχει αναλάβει ο δικηγόρος Α. Εμμανουήλ, που, όπως μου είπε, η εγκατάσταση είναι παράνομη. «Γι’ αυτό υπάρχουν τα δικαστήρια. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος». Συντρόφια, γρηγορείτε. Χρειάζεται αγώνας και αφύπνιση.

QQQ Φυσικά, ο δήμαρχος Αλίμου έχει δικαίωμα να σιωπά στα θέματα που αναδεικνύονται από το ρεπορτάζ κι εμείς να επιμένουμε να γράφουμε. Όλοι κρινόμαστε. Αυτός από τους ψηφοφόρους του κι εμείς από τους αναγνώστες μας. Έχουμε λοιπόν και λέμε. Στο παραλιακό δημοτικό αναψυκτήριο «Ostria», εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί δεύτερο μαγαζί, με άλλο όνομα, μέσα στον χώρο του δημοτικού αναψυκτηρίου. Χωρίς άδεια λειτουργίας και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σιγά τώρα. Στην Ελλάδα ζούμε. Όπως μου λένε υπάλληλοι του δήμου για τα «έργα και τις ημέρες» του επιχειρηματία που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει… διαπαραταξιακή ομερτά που βγάζει μάτια. Η αλήθεια πάντως είναι ότι το μαγαζί έχει ωραίο καφέ. Όποτε πάω μια χαρά είναι. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Γεια σου, δήμαρχε, άρχοντα.

QQQ Το είδα με τα μάτια μου και δεν το πίστευα. Στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας υπάρχει μικρό άλσος που λέγεται «Μητέρα». Την προηγούμενη Τετάρτη πήγα εκεί γιατί μου είχαν πει ότι γίνονται σκυλομαχίες. Το άκουγα συνέχεια ότι κάπου γίνονται αλλά δεν ήξερα πού. Πράγματι λοιπόν επί δύο ώρες τέσσερα ζευγάρια σκύλων πάλευαν χωρίς σταματημό. Τριάντα άνθρωποι, κυρίως αθίγγανοι, έβαζαν στοιχήματα και κάποιος μάζευε τα λεφτά. Έμαθα ότι ο δήμος έχει καταγγείλει το γεγονός στην Αστυνομία, αλλά ουδείς ενδιαφέρεται. Βάρβαρο θέαμα. Έλεος, ρε παιδιά.

QQQ Τέρμα στην ασύδοτη παράνομη στάθμευση προσπαθεί να βάλει ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με την καθιέρωση ελεγχόμενης παραμονής των αυτοκινήτων, τουλάχιστον για αρχή, στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήδη κυκλοφορούν και οι πρώτες κάρτες, εύχρηστες και απλές, που διαθέτει ο δήμος στους ενδιαφερόμενους.

QQQ Η γελοιότητα και η γραφικότητα κάποιων ανθρώπων δεν έχουν προηγούμενο. Δύο, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι μου έστειλαν ανακοινώσεις για να μας πουν ότι συμμετείχαν στην προεκλογική επιτροπή εν Ελλάδι του Ομπάμα και ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του. Δεν γράφω ονόματα γιατί βρισκόμαστε σε περίοδο άγιων ημερών. Κι εγώ είμαι «ψώνιο», αλλά αυτό ομολογουμένως δεν το είχα σκεφτεί. Ηρεμήστε παιδιά…

QQQ Με σοβαρές προοπτικές ξεκίνησε τη θητεία της η δημοτική αρχή Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη, αλλά δυστυχώς η απογοήτευση στους κατοίκους, όπως μου λένε στελέχη της παράταξης, είναι έκδηλη. Κουρασμένοι άνθρωποι διοικούν τον δήμο χωρίς προοπτική αλλαγής σελίδας από τη χαμένη τετραετία Τσαρπαλή.

QQQ Στη γωνία περιμένουν τον τοπάρχη Δάφνης, στελέχη της αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και απιστία, όπως μου λένε, εάν ανανεώσει τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων γύρω από την πλατεία όπου βρίσκεται η έξοδος και η είσοδος του μετρό. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκε ότι η διοίκηση της εταιρείας έστειλε εξώδικα στους καταστηματάρχες να απομακρύνουν τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, αφού ο χώρος όπου τα έχουν αναπτύξει είναι ιδιοκτησία δική της και όχι του δήμου. Εδώ βέβαια προκύπτει σοβαρό ζήτημα, αφού μέχρι σήμερα, όπως ειπώθηκε, τα χρήματα από τα τέλη κατάληψης τα εισέπραττε ο δήμος. Πάντως, σε ανάλογη περίπτωση καφετέριας που άνοιξε πριν από λίγες ημέρες πάνω στην ίδια πλατεία, αλλά στα όρια του διπλανού δήμου, που είναι ο Άγιος Δημήτριος, η υγειονομική υπηρεσία δεν έδωσε βεβαίωση για εξωτερικά καθίσματα, αφού είχε επικοινωνήσει με την εταιρεία και είχε μάθει για τα εξώδικα.

Η τοποθέτηση ανελκυστήρων, η κατασκευή ραμπών για τα ΑΜΕΑ και η αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου είναι το «πρωτοχρονιάτικο δώρο» του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη σε περισσότερες από 100 οικογένειες που ζουν στις εργατικές πολυκατοικίες του δήμου.

Η εκλογή νέου προεδρείου στις σημερινές δημαιρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου αποτελούν την αφετηρία για μια σειρά από σαρωτικές αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και σε οργανωτικά σχήματα που θα προωθήσει το 2009 ο δήμαρχος Γ. Πατούλης σε όλα τα επίπεδα του δήμου. Με τις αλλαγές αυτές στέλνει σε όλους τους συνεργάτες του το μήνυμα ότι αφενός πρέπει «να αυξήσουν ταχύτητες» και αφετέρου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Καλή χρονιά σε όλον τον κόσμο. Η ειλικρίνεια και η εντιμότητα να βρίσκονται περισσότερο στις καθημερινές μας πράξεις. Αυτά μας λείπουν.


Σχολιάστε εδώ