ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τους νέους εξήγγειλε μέσα στον Δεκέμβριο η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Τα προγράμματα, με δεδομένη την υψηλή ανεργία που μαστίζει τη νεολαία της χώρας μας (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση), θα αποτελέσουν ανάσα, εφόσον υλοποιηθούν εγκαίρως και στοχευμένα. Όμως, η υλοποίηση των δράσεων αυτών προϋποθέτει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή Προεδρικού Διατάγματος, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προωθούνται είτε λόγω του αναμενόμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού (σ.σ.: η κ. Πετραλιά εμφανίζεται ακλόνητη στη θέση της) είτε λόγω της αποδιοργάνωσης των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ πληροφορούμαστε ότι είναι πιθανόν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή των δράσεων αυτών, οι οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είναι οι εξής:

• Για νέους που εγκατέλειψαν το σχολείο ή δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Μια αρχή, μια ευκαιρία», που παρέχει για πρώτη φορά και ασφαλιστική κάλυψη. Σαράντα χιλιάδες (40.000) νέοι το 2008 και 40.000 νέοι το 2009.

• Για τους νέους μέχρι 25 χρόνων, «ανοίγει» το πρώτο τρίμηνο του 2009 το πρόγραμμα κατάρτισης σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Είναι ενδεικτικό της στρατηγικής σ’ αυτόν τον τομέα το γεγονός ότι προκηρύσσεται αμέσως μετά και το επόμενο βήμα για τις εξειδικευμένες δεξιότητες σε αυτές τις ειδικότητες ώστε να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η πορεία για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων.

• Σε ό,τι αφορά τους ανέργους έως 30 ετών, επανασχεδιάστηκε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Το προϋπολογιζόμενο ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 129 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις άνεργες μητέρες ανήλικων παιδιών.

• Για τους άνεργους επιστήμονες, το πρόγραμμα που προκηρύσσεται το πρώτο τρίμηνο του 2009 προβλέπει επιχορήγηση ύψους 15.000 ευρώ για να ξεκινήσουν, όσοι ενταχθούν σε αυτό, τη δική τους δουλειά. Ακόμη:

• Σε αυτόν τον κύκλο δράσεων εντάσσονται το ειδικό πρόγραμμα για τους αυτοαπασχολούμενους που προβλέπει 7.000 θέσεις ωφελούμενων ανέργων και το πρόγραμμα «Πλησίον της σύνταξης» που καλύπτει 2.500 ανθρώπους, οι οποίοι για λίγα ένσημα δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Σχολιάστε εδώ