Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

> Καταγγελία, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία περιουσιακά στοιχεία της Μονής Βατοπεδίου υποθηκεύτηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα με δανειοδότηση από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για επενδύσεις της Μονής στο Χρηματιστήριο, θέτει υπόψη της υπουργού Εξωτερικών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Επειδή, η μοναστηριακή περιουσία περιλαμβάνει στοιχεία ανυπολόγιστης αξίας που συνιστούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού, η υποθήκευση των οποίων συνιστά πράξη αδιανόητη, ο βουλευτής καλεί την υπουργό να διερευνήσει την καταγγελία και να ενημερώσει τη Βουλή, προκειμένου εν συνεχεία, εφόσον αληθεύει, να κινητοποιηθούν και οι αρμόδιες αρχές οικονομικού ελέγχου, αλλά και εποπτείας του εμπλεκόμενου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

> Για την ανέγερση γραφείων της «Αττικό Μετρό» στον χώρο που της έχει παραχωρηθεί για χρήση αμαξοστασίου και στάθμευσης στην περιοχή Δουκίσσης Πλακεντίας, διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι τοπικοί περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, επικαλούμενοι πορίσματα επιστημονικών μελετών, αλλά και την καθημερινή εμπειρία που βιώνουν οι πολίτες, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή υποφέρει ήδη από την ανεξέλεγκτη, άναρχη και αυθαίρετη υλοποίηση έργων και προσθέτουν ότι η περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής θα ανατρέψει πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους που θα έπρεπε να διέπουν μια περιοχή αμιγούς κατοικίας. Ο βουλευτής ζητεί να ανακληθεί η υπουργική απόφαση με την οποία παραχωρείται χώρος του ΥΠΕΧΩΔΕ για ανέγερση εγκαταστάσεων της «Αττικό Μετρό».

> Τη στήριξη κτηνοτρόφων με ουσιαστικά μέτρα, που να καλύπτουν το σύνολο του κλάδου, ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Σημειώνει ότι άτοκο δάνειο έλαβαν ελάχιστοι αιγοπροβατοτρόφοι αλλά και οι 32.695 συνολικά κτηνοτρόφοι στους οποίους χορηγήθηκε, διεκδικούσαν τριετή παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν πώς προτίθενται να στηρίξουν τους δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν έλαβαν το άτοκο δάνειο και πλήττονται από τις συνέπειες της κρίσης χωρίς να λαμβάνουν καμία βοήθεια από την Πολιτεία.

> Επικίνδυνη γλυκαντική ουσία με πιθανή καρκινογόνο δράση που περιέχεται στην «Coca Cola Zero» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου. Πρόκειται για το κυκλαμικό οξύ, το οποίο έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μάλιστα πριν από 40 χρόνια, το 1969 και ενώ ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την εταιρεία Αbbot για άρση της απαγόρευσης ο FDA δεν ενέδωσε. Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για το κυκλαμικό οξύ και τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να προστατευθεί το συντομότερο δυνατόν το καταναλωτικό κοινό.

> Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ αναφορικά με τη λειτουργία παιδικών σταθμών, αναφέρει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης καθώς με βάση τα κοινοτικά στοιχεία η παροχή υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών στη χώρα μας, δηλαδή οι παιδικοί σταθμοί, κάλυπτε το 2006 μόνον το 10% των παιδιών ηλικίας 0-3 ετών και το 61% ηλικίας 3-6 ετών. Η υπουργός Απασχόλησης ερωτάται πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης παιδικών σταθμών και να διαχειριστεί την κλιμακούμενη έως το 2013 χρηματοδότηση που θα λάβει από τις Βρυξέλλες.

> Μετέωρα θα μείνουν τα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης και μαζί τους όσοι εργάζονται σε αυτά, καθώς από την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ ώστε αυτά να συνεχιστούν, αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Προσθέτει δε, ότι την ίδια στιγμή σε όλη την Ελλάδα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού (εφορείες, αρχαιολογικοί χώροι) είναι υποστελεχωμένες και βρίσκονται υπό διάλυση ενώ με την αρχή του νέου έτους αναμένεται να απολυθούν συνολικά 3.000 συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων.

> Ανεύθυνες χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας εντυπώσεων περί μείωσης της θητείας στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς, χωρίς να συνδυάζεται με μείωση του αριθμού των μονάδων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Βασίλης Οικονόμου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης και Μιχάλης Καρχιμάκης. Οι βουλευτές επισημαίνουν στον υπουργό Άμυνας ότι αν εφαρμοζόταν 9μηνη θητεία το 2008, με «οροφή» του Στρατού τα 93.500 άτομα, το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό θα ήταν 23.617 άτομα, ενώ σε περίπτωση εφαρμογής 9μηνης θητείας το 2009, το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό θα ανέλθει σε 40.189 άτομα. Η μείωση της θητείας πρέπει να γίνει και θα γίνει, καταλήγουν, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως να υπάρξει σχέδιο και σωστός προγραμματισμός που να προβλέπει τη ριζική αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, μείωση των μονάδων που δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση της απειλής ή των κινδύνων, αλλαγή στην εκπαίδευση, αξιοκρατία και αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών.


Σχολιάστε εδώ