Νερό αντί δακρυγόνων

Κύριε διευθυντά,
Καθημερινά βλέπουμε να χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία καπνογόνα και δακρυγόνα μέσα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή βλάβη των ματιών των (και όχι μόνο) διαδηλωτών ή των παρακολουθούντων τις διαδηλώσεις κατοίκων.

Σε άλλες χώρες, σε παρόμοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται συστηματικά οι κρουνοί των πυροσβεστών, που καταιονίζουν τόνους νερού με τα ίδια αποτελέσματα, αλλά χωρίς τον κίνδυνο της βλάβης των διαδηλωτών.

Επειδή δεν πιστεύω σε κακή πρόθεση βλάβης των διαδηλωτών και επειδή ως τοξικολόγος (δύο φορές εκλεγμένος πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου Τοξικολογίας) μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τα δακρυγόνα δεν είναι ούτε αθώα ούτε αβλαβή, θα συνιστούσα να γίνει και εδώ εφαρμογή καταιονισμού νερού αντί των δακρυγόνων.

Τούτο δε διότι δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την αναφυλακτική κρίση (μέχρι θανάτου) ενός διαδηλωτού που είναι ευαίσθητος και αλλεργικός στα συστατικά των δακρυγόνων και καπνογόνων βομβών.

Τι θα πει τότε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως; Ότι αφού ήξερε την ευαισθησία του ας μη μετείχε στις διαδηλώσεις;

Κύριοι, προσέξτε, γιατί έρχονται δύσκολες και επικίνδυνες ημέρες, και μην πείτε ότι δεν το ξέρατε το πρόβλημα.

Σας το γνωστοποιεί και το επισημαίνει ένας ειδικός, έστω και αν δεν ακούμε τους ειδικούς αλλά μόνο τους ειδικούς-μαϊμούδες.

Η μη χρήση των κρουνών νερού μού δικαιολογήθηκε, από κάποιον, ότι γίνεται γιατί δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Αστυνομίας, αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί αμέσως να αλλάξει με μια αλλαγή του σχετικού Κανονισμού αν θέλουν να αλλάξουν και να αντικαταστήσουν τα βλαβερά καπνογόνα με το αθώο νερό, στο οποίο αν προσθέσουν και μια αθώα φυτική κόκκινη μπογιά, θα μπορούν να αποδείξουν την παρουσία των καταστροφέων κουκουλοφόρων στις διαδηλώσεις και καταστροφές, που προκαλούν χωρίς δισταγμό και σκέψη.

Με τιμή και εκτίμηση,
Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
Καθηγητής Βιοχημείας και
Τοξικολογίας του ΑΠΘ


Σχολιάστε εδώ