νέος πολίτης

>> Ευχόμαστε το 2009 να είναι για όλους μας γεμάτο υγεία, ευτυχία, αγάπη, προκοπή, με όποιο νόημα και περιεχόμενο δίνει ο καθένας μας στις λέξεις. Ευχόμαστε ακόμη περισσότερο το 2009 να φέρει καλύτερες στιγμές και γεγονότα για την πατρίδα μας. Ήδη οι νέοι αποτέλεσαν το κύριο σημείο του πολιτικού προβληματισμού τον Δεκέμβρη, λόγω των γεγονότων. Με βάση και τις ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τον ρόλο που θα έχει το λύκειο τα επόμενα χρόνια. Επίσης, αναμένεται η περαιτέρω εφαρμογή -ή μη- του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια που έχει δημιουργήσει τόσες αντιδράσεις. Όλα αυτά φυσικά, θα επηρεαστούν από τυχόν αλλαγές στην πολιτική ηγεσία. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η διατήρηση μιας πολιτικής δυναμικής για τα ζητήματα των νέων, αφού φάνηκε πλέον ότι υφίσταται τεράστιο ζήτημα με τις προτεραιότητες που θέτει κάθε γενιά για το μέλλον της χώρας. Βέβαια, το ζητούμενο είναι ποιος φορέας μπορεί να καταθέσει συνολική και μακροπρόθεσμη πρόταση πολιτικής για τη νέα γενιά. Με βάση, μάλιστα, τις πρόσφατες εξελίξεις, πολλά πολιτικά στελέχη θεωρούν ότι τα ζητήματα της νεολαίας και οι νέοι υποψήφιοι θα λάβουν μεγάλο μέρος της δημοσιότητας εν όψει Ευρωεκλογών.

>> Στα εξωτερικά θέματα όλα δείχνουν ότι αρκετές εξελίξεις και πολιτικές προτεραιότητες θα μας επηρεάσουν, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον χώρο των νέων. Τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή συγκινούν πολλούς νέους και αναμένονται πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως έδειξαν και οι τελευταίες ημέρες του 2008. Ένα ακόμη θέμα που προωθείται παγκοσμίως και θα δούμε και στη χώρα μας γι’ αυτό αρκετές συζητήσεις και δράσεις, είναι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών. Βαδίζοντας προς τη Διεθνή Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη, το Περιβάλλον θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Επίσης, από πολλούς νέους αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ο πρώτος χρόνος της θητείας Ομπάμα στις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα δουν μια διαφορετική Αμερική στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2009 είναι για την Ευρώπη «Έτος Καινοτομίας και Δημιουργικότητας» το οποίο ελπίζουμε να βοηθήσει για να δούμε στη χώρα μας αποτελεσματικότερα και ουσιαστικότερα τα ζητήματα των νέων ερευνητών και επιστημόνων, της νεανικής επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια.

>> Το 2008 αποτέλεσε βέβαια, έτος αναφοράς στον χώρο της οργανωμένης νεολαίας, κυρίως λόγω της πρώτης λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας. Η εκκίνηση του θεσμού υπόσχεται πολλά, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε και την ελλιπή προετοιμασία από πλευράς Πολιτείας. Η συγκρότησή τους και η αρχικά περιορισμένη συμμετοχή, που περιορίστηκαν κυρίως σε νέους που ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα, ίσως αποτελέσουν ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξή τους. Πολλοί δήμοι όμως αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα του νέου θεσμού και ίσως η αρχική τάση να αναστραφεί, με περισσότερους νέους να συμμετέχουν.

>> Στο κλείσιμο του 2008, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εξέδωσε μεγάλο φυλλάδιο που παρουσιάζει όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της – με αναφορά φυσικά κυρίως στον τελευταίο χρόνο. Μέσα σε 24 σελίδες παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα της ΓΓΝΓ για τη συμμετοχή των νέων, τη στήριξη της απασχόλησης και της νεανικής επιχειρηματικότητας, τον εθελοντισμό, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και την άτυπη μάθηση ως μέσο Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτές είναι άλλωστε, οι κύριες πολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας για τον ρόλο της ΓΓΝΓ. Φαίνεται ότι αυτή η έκδοση είναι κάτι σαν απολογισμός και αναρωτιόμαστε αν στη ΓΓΝΓ προχώρησαν στην έκδοση του φυλλαδίου επειδή θεωρούν ότι έκλεισε ένας κύκλος. Μήπως ξέρουν κάτι για τον ανασχηματισμό και δεν μας το λένε; Ακόμη μας έκανε τεράστια εντύπωση ότι παρότι ΓΓΝΓ και Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας λένε δημοσίως για άριστες σχέσεις και συνεργασία, η ΓΓΝΓ δεν βρήκε ούτε σε ένα σημείο απαραίτητη την αναφορά του ΕΣΥΝ ως συνεργάτη και επίσημο θεσμικό συνομιλητή της σε ζητήματα νεολαίας ούτε αναφέρονται κοινές δράσεις που αναλήφθηκαν. Μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτό;

>> Το 2009 θα είναι μάλλον σημαντικό και για την ΟΝΝΕΔ. Το κρίσιμο -πολιτικά- ζητούμενο, κυρίως για τις άλλες παρατάξεις, είναι η απήχηση που θα έχει αυτήν τη χρονιά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια, αλλά φαίνεται ότι στη Λυκούργου δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Ελπίζουμε να μην πληρώσουν αυτήν τους τη σιγουριά. Επίσης, μια ιδιαίτερη πρεμιέρα αναμένουμε τις πρώτες αυτές ημέρες του 2009, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ, για το οποίο σας γράψαμε. Ήδη αρκετά στελέχη της ΟΝΝΕΔ έχουν «γράψει» ατελείωτες ώρες εθελοντικής δουλειάς για τη δημιουργία της υποδοχής, των χώρων, την εγκατάσταση μηχανημάτων, ενώ έχουν ξεκινήσει τα δοκιμαστικά. Επίσης για πολλά γαλάζια στελέχη, η προγραμματισμένη Συνδιάσκεψη Αρχών και Θέσεων της ΟΝΝΕΔ είναι το βασικό ζητούμενο της νέας χρονιάς, καθώς ελπίζουν να ανανεώσει την ίδια την ΟΝΝΕΔ, ενώ φιλοδοξούν να την οδηγήσουν «μπροστά» από το κόμμα. Ας περιμένουμε να δούμε την ουσία των προτάσεων και μετά θα δούμε.

>> Ακόμη για ορισμένους το 2009 είναι το έτος που ελπίζουν να δουν την ολοκλήρωση της θητείας του Γιώργου Παπανικολάου παρότι εξακολουθεί και συζητείται η μετάβασή του στην Ευρωβουλή. Οι ίδιοι αυτοί κύκλοι, μάλιστα, διαρρέουν ότι δεν θα πάει Ευρώπη, ενώ προσπαθούν να δημιουργήσουν και κλίμα «αντάρτικου». Την τελευταία εβδομάδα ενέπλεξαν σε δημοσιεύματα και το όνομα του Αντώνη Σαμαρά ως συνομιλητή κύκλων που αντιδρούν στον Παπανικολάου, φυσικά με πλήρη άγνοια του ίδιου του Σαμαρά και των συνεργατών του. Μια φιλική συμβουλή της στήλης προς αυτά τα γαλάζια στελέχη: Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει τη δουλειά αυτή 30 χρόνια, μη νομίζετε ότι θα τον παρασύρετε στους μικροπολιτικούς στόχους σας, επειδή βλέπετε ότι θα μπει στην κυβέρνηση. Άντε, μην αρχίσουμε να γράφουμε ποιοι νεολαίοι είναι πραγματικά με ποιους κομματικούς και ποιοι γυρνούν σε διάφορα γραφεία, περιφέροντας την «επιρροή» τους σαν λάφυρο προς αξιοποίηση…

>> Το 2009 θα είναι επίσης σημαντικό και για το μέλλον της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, κυρίως σε επίπεδο πολιτικής παρουσίας και κομματικού ρόλου. Η ενσωμάτωση στο συνολικότερο σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακόμη ζητούμενο, παράλληλα με τη διασφάλιση της αυτονομίας και των διακριτών θέσεων. Εν όψει Ευρωεκλογών, πολλοί περιμένουν στη γωνία τον Κώστα Πανταζή και την ηγεσία κυρίως από οργανωτικής πλευράς. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει μέσα στον χρόνο και καταστατικό θέμα, που θα κληθεί να λύσει το κόμμα, αφού θα πρέπει κανονικά να διεξάγει συνέδριο. Το καταστατικό προβλέπει διεξαγωγή συνεδρίου και εκλογή εθνικής αντιπροσωπείας κάθε δύο χρόνια, με μόνη δυνατότητα τη συντόμευση ή παράταση κατά τρεις μήνες. Από αυτά τα όργανα προκύπτει και ο γραμματέας, ο οποίος όμως στην τελευταία εκλογή προέκυψε μόλις πριν από έξι μήνες. Επίσης, είναι ζητούμενο κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ θα θελήσει υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων να έχει την εικόνα ενός συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να μην εγκρίνει πάλι σημεία του προγράμματος του κόμματος.

>> Στις λίγες, λόγω εορτών, εξελίξεις αξίζει να αναφέρουμε τις κινητοποιήσεις και τις ανακοινώσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, της ΚΝΕ και της Νεολαίας ΣΥΝ, ξεχωριστά βέβαια αλλά με αξιοσημείωτη σύμπτωση απόψεων, για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την κινητοποίηση αρκετών τοπικών οργανώσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (Χαλκιδικής, Φλώρινας, Περιστερίου κ.λπ.) για οικονομική στήριξη ενός άτυχου 18χρονου συντρόφου τους, του Δημήτρη Μαυρόπουλου, που έχασε τα πόδια του σε τροχαίο ατύχημα πριν από λίγες ημέρες. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να βρείτε στις τοπικές οργανώσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ περισσότερες πληροφορίες και τον σχετικό λογαριασμό που έχει ανοίξει στην ΕΤΕ.


Σχολιάστε εδώ