Νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;

Τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία η Ευρώπη, μέσω του κυριότερου οικονομικού και πολιτικού της φορέα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανασυντάσσεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τα εξωτερικά και διπλωματικά της μέτωπα, καθώς και να εισέλθει σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων και συνομιλιών με την Αμερική του Ομπάμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις δηλώσεις του ανέφερε πως αμέσως μετά τη διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων που εκκρεμούν, της αντιμετώπισης της εθνικής και διεθνούς κρίσης και σαφώς του κινδύνου παρατεταμένης ύφεσης, η εξωτερική πολιτική είναι το θέμα που βρίσκεται δεύτερο στην πολιτική του ατζέντα.

Αυτό, ασφαλώς, προϋποθέτει νέα επικοινωνιακή βάση, εφόσον οι λύσεις που ευαγγελίζεται πως θα δώσει ο αμερικανός πρόεδρος -όπως όλοι οι λαοί προσδοκούν- τίθενται σε διαφορετικά πλαίσια από εκείνα του απερχόμενου προέδρου Τζ. Μπους.

Μέχρι στιγμής, ανάμεσα στα άλλα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον αμερικανικό λαό, είναι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, πράγμα που αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της παρούσας ηγεσίας των ΗΠΑ. Παρά τις υποσχέσεις όμως, κανένα στέλεχος των Δημοκρατικών δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξουν μελλοντικά νέες συρράξεις με αφορμή την ανάπτυξη και τη δημιουργία πυρηνικών όπλων από το κράτος του Ιράν, γεγονός που ανησυχεί κυρίως τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρη την υφήλιο.

Ένα άλλο ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι εκείνο της εγκατάστασης ή μη της αντιπυραυλικής ασπίδας από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ έχει πλέον νέους λόγους να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ομπάμα, αφήνοντας πίσω το κλίμα ψυχρότητας που ήταν διάχυτο στις συνομιλίες με τον Μπους.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, για την ελληνική κοινή γνώμη έχει η αντιμετώπιση από την ηγεσία των ΗΠΑ του θέματος της ονομασίας της γειτονικής FYROM. Η αδιάλλακτη ηγεσία της χώρας αυτής έφτασε πλέον στο σημείο να εγείρει και ζητήματα εθνικής σημασίας πέρα από την αξίωση για το όνομα. Την ίδια γραμμή ακολουθούσε μέχρι σήμερα, κατά τα φαινόμενα και τις δηλώσεις της, και η υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους, η Κοντολίζα Ράις.

Έως αυτήν τη στιγμή, και πέρα από την εποπτεία του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από το περιβάλλον του νέου προέδρου γι’ αυτό το φλέγον ζήτημα, για το οποίο περιμένουμε άμεση και οριστική λύση, αφού πιθανόν παρέλθουν τα πιο επείγοντα και επίκαιρα θέματα, όπως η οικονομική κρίση.

Ολόκληρος ο κόσμος λοιπόν βρίσκεται σε αναμονή της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου και της κυβέρνησής του στις αρχές του Ιανουαρίου. Συνεπώς, σε μικρό χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε αν γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας εποχής στην παγκόσμια ιστορία αν απλώς το κλίμα αισιοδοξίας προερχόταν από την ανάγκη των κατοίκων του πλανήτη για μια πιο ανθρωποκεντρική θεώρηση των πραγμάτων από τον πλανητάρχη, που τελικά δεν πρόκειται να έλθει!

Δημήτριος Γ. Μητροπέτρος
Φοιτητής Οικονομικού Πανεπιστημίου
Αθηνών


Σχολιάστε εδώ