Μια «γέφυρα» για το Δημόσιο!

Κάθε μέρα που συμβαίνει να μεσολαβεί μία εργάσιμη ανάμεσα σε δύο αργίες επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό: Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αν φύγουν την παραμονή της πρώτης αργίας για την επαρχία, ξαναγυρίζουν το βράδυ στη μεγάλη πόλη για να εργασθούν την επόμενη ημέρα, την εργάσιμη, που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο αργίες, και ξαναφεύγουν το βράδυ για να συνεχίσουν την επόμενη ημέρα (αργία), και ξαναγυρίζουν με το τέλος της στην εργασία τους. Ένα τριήμερο στους δρόμους. Ταλαιπωρία, άγχος, έξοδα, ατυχήματα… ακόμα ένα χαμένο τριήμερο!

Αν πάλι αποφασίσουν να μη διακόψουν το τριήμερο και να μην επιστρέψουν την ενδιάμεση εργάσιμη ημέρα, οι κάμερες των δημοσιογράφων περιέρχονται τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες για να απεικονίσουν την κατάσταση που επικρατεί. Λίγοι υπάλληλοι στις θέσεις τους, αλλά πάντως… περισσότεροι από τους πολίτες που επισκέπτονται τη δημόσια υπηρεσία μια τέτοια ημέρα για να εξυπηρετηθούν…

Ο Γιάννης Ποττάκης, όταν ήταν υπουργός Προεδρίας, είχε πάρει την απόφαση να καθιερώσει ως αργία για το Δημόσιο την εργάσιμη ημέρα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο αργιών. Θα ήταν, έλεγε, μια αργία που δεν καθιερώνεται για θρησκευτικούς λόγους, για λόγους πίστης, αλλά για λόγους απλής λογικής. Το μέτρο ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενδιάμεση εργάσιμη ημέρα ονομάζεται «γέφυρα» (ανάμεσα δηλαδή σε δύο αργίες).

Η απόφαση δεν υλοποιήθηκε. Η τροπολογία δεν προχώρησε, η διάταξη που περιελήφθη στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων αποσύρθηκε στη νέα επεξεργασία του, όταν ο κ. Ποττάκης μετακινήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντιρρήσεις για την πρωτοβουλία του υπουργού είχε εκφράσει… και το συνδικαλιστικό κίνημα, για ανεξήγητους λόγους!

Ο σημερινός υπουργός μπορεί, αν θέλει, να επαναφέρει το θέμα. Θα ήταν μια ευχάριστη παροχή προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου. Αλλά και την αγορά θα τόνωνε, πολύ περισσότερο από την κατάργηση της Κυριακής, της αργίας των εργαζομένων στο εμπόριο…


Σχολιάστε εδώ