Μείωση εσόδων, αλλά και του κόστους πωλήσεων και διάθεσης

Mια σημαντική προσπάθεια καταβλήθηκε το εννεάμηνο του 2008 από τη Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ για βελτίωση μερικών οικονομικών επιδόσεων τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας. Η προσπάθεια αυτή εντοπίζεται κυρίως στη μείωση του κόστους πωληθέντων και του κόστους διάθεσης και στη διαμόρφωση στα ίδια περίπου επίπεδα των εξόδων διοίκησης και των χρηματοοικονομικών εξόδων. Βέβαια, οι επιδόσεις αυτές δεν απέτρεψαν τη μείωση του μεικτού κέρδους ή την αύξηση των ζημιών σε επίπεδο εταιρείας και τη μετατροπή έστω και των ιχνών κερδών του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2007 σε έστω και ιοχνές ζημίες σε επίπεδο ομίλου. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας κατά το εννεάμηνο του 2008. Ίσως στις πραγματοποιήσεις αυτές κατά το εννεάμηνο του 2008 οφείλεται και η αισιοδοξία της διοίκησης της εταιρείας για συνέχιση της δραστηριότητας και όχι για πώληση της επιχείρησης. Πάντως, κύριο χαρακτηριστικό και αισιόδοξο στοιχείο της Χ. Κ. Τεγόπουλος είναι τα ισχνά, σε σχέση με τις άλλες εκδοτικές εταιρείες, χρηματοοικονομικά έξοδα (γύρω στα 0,6 εκατ. ευρώ)!

Ειδικότερα, από την ανάλυση του ισολογισμού του εννεαμήνου του 2008 προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

=Οι πωλήσεις του ομίλου και της εταιρείας ανήλθαν στα 79,7 εκατ. ευρώ και 75,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 84,9 εκατ. ευρώ και 84,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά το εννεάμηνο του 2007. Δηλαδή, παρουσίασαν μείωση κατά 6,1% και 10,2% αντίστοιχα.

=Το κόστος πωληθέντων του ομίλου παρουσίασε μείωση κατά 5% και της εταιρείας μείωση κατά 3,8%.

=Παρά τη μείωση αυτή, το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 22,6 εκατ. ευρώ και 20,1 εκατ. ευρώ, έναντι 24,7 εκατ. ευρώ και 26,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα κατά το εννεάμηνο του 2007. Δηλαδή παρουσιάζει μείωση κατά 8,5% και 24,2% αντίστοιχα. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων.

=Τα έξοδα διάθεσης παρουσιάζουν μείωση τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας κατά 1,4% και 12,2% αντίστοιχα.

=Τα έξοδα διοίκησης παρέμειναν σχεδόν στάσιμα (γύρω στα 3 εκατ. ευρώ τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο εταιρείας).

=Μετά την αφαίρεση των εξόδων διάθεσης, των εξόδων διοίκησης και των στάσιμων σχεδόν χρηματοοικονομικών εξόδων (γύρω στα 0,6 εκατ. ευρώ), τα οικονομικά αποτελέσματα μετά φόρους διαμορφώνονται σε επίπεδο ομίλου σε ζημίες 1 εκατ. ευρώ, έναντι ισχνών κερδών 0,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, και σε επίπεδο εταιρείας σε ζημίες 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι πάλι –ισχνών όμως– ζημιών κατά 0,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Σημειώνεται ότι με βάση το μετοχολόγιο της 31ης Δεκεμβρίου 2007 η μετοχική σύνθεση της εταιρείας έχει ως εξής: Μαριάνθη Χρ. Τεγοπούλου 38,68%, Ελένη Χρ. Τεγοπούλου 38,67% και επενδυτικό κοινό 22,65%.


Σχολιάστε εδώ