«ΜΑΓΑΖΙ» ΣΤΗΝΟΥΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ – ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Η πολιτική συγκυρία είναι σημαντική, αφού η κυβέρνηση Καραμανλή κλυδωνίζεται έντονα και οι διεκδικητές του θρόνου αρχίζουν να τοποθετούνται και στα ΜΜΕ, συνεργαζόμενοι και με παραδοσιακούς εκδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο επιχειρηματίες, Λ. Λαυρεντιάδης και Π. Κυριακίδης, έχουν συμφωνήσει -αν δεν έχουν ήδη μπει οι υπογραφές- για την αγορά της αγγλόφωνης «Athens News» από το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη και βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και δύο μήνες για την αγορά μικρού ποσοστού στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Ισοτιμία». Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κρούσεις έγιναν και προς τη Γιάννα Αγγελοπούλου για την εξαγορά του φύλλου, σε περίπτωση βεβαίως που η ιδιοκτήτρια λάβει μια τέτοια τελική απόφαση, κάτι που όμως διαψεύδεται από την πλευρά του «Ελεύθερου Τύπου»…

Στόχος των δύο επιχειρηματιών είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο «πορτοφόλι» με ΜΜΕ, έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Lamda Partners, ένα νέο fund με έδρα το Λονδίνο, με αρχικό κεφάλαιο, ως τον Σεπτέμβριο, το 1 δισ. ευρώ. Αυτό το fund θα επενδύσει σε εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κρίσης. Ως τώρα η τακτική των Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη ήταν να μην προκαλέσουν τις παραδοσιακές δυνάμεις, γι’ αυτό και ενημέρωσαν όλους τους ενδιαφερόμενους για τις κινήσεις τους.

Για παράδειγμα, η πλευρά Λαμπράκη γνώριζε εξαρχής τις συζητήσεις με την οικογένεια Μπόμπολα. Άρχισαν με τη δημιουργία ενός ετερόκλητου σχήματος.

Εξέδωσαν τη «Σφήνα» με τον Σπύρο Καρατζαφέρη και στη συνέχεια αγόρασαν από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη την «Espresso» και τα λοιπά περιοδικά του συγκροτήματος που η οικογένεια ήθελε για διαφορετικούς λόγους να πουλήσει.

Απέκτησαν λοιπόν μια καλή επικοινωνία με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και έκαναν το άλμα με τον Πήγασο, δίνοντας περίπου 9 εκατ. ευρώ ως τώρα σε ένα συγκρότημα που τους επιτρέπει να έχουν μια μικρή και έμμεση συμμετοχή στο Mega, το «Θέμα», το «Έθνος» και τα αθλητικά media του συγκροτήματος. Με τον Χ. Λαμπράκη ήρθαν σε συμφωνία για την «Athens News», που ούτως ή άλλως ήθελε να κλείσει λόγω του κόστους το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, ενώ ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι και εκ των χορηγών του Μεγάρου. Τα τρία μέτωπα είναι καλυμμένα και λείπει μόνο η πλευρά Αλαφούζου, εκεί όπου βρίσκεται ο Β. Μαρινάκης, που έχει εξαιρετικές σχέσεις με την κουμπάρα του, υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Εκτιμάται πως οι Λαυρεντιάδης – Κυριακίδης θα επενδύσουν και στο Mega, ενώ δηλώνουν πως δεν έχουν ενδιαφέρον για τη Χ. Κ. Τεγόπουλος και την «Ελευθεροτυπία». Σημειώνεται πως η πλευρά Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη αφήνει να εννοηθεί ότι διάφοροι μικροί επιχειρηματίες έσπευσαν να τους προσεγγίσουν «προξενεύοντας» μικρές εφημερίδες, που πωλούνται στα περίπτερα ή διανέμονται δωρεάν, αλλά και περιφερειακούς σταθμούς, εντός και εκτός Αττικής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε δύο ιστορικά συγκροτήματα, ΔΟΛ και Πήγασο, εισήλθαν επιχειρηματίες χωρίς κάποιο άλλο παρελθόν στα ΜΜΕ. Με 15,5% στον ΔΟΛ ο εφοπλιστής Β. Ρέστης και τώρα η επένδυση των δύο στον Πήγασο. Είναι μια ποιοτική αλλαγή αυτή; Ένα ερώτημα είναι αν το συγκρότημα του Νέου Φαλήρου θα αναζητήσει έναν επενδυτή από τα διεθνή media για τις επόμενες κινήσεις του.

Οι άλλες εκδοτικές εταιρείες

Ως τώρα οι δύο επιχειρηματίες, μαζί με την αγορά του μεριδίου στον Πήγασο, έχουν επενδύσει τουλάχιστον περίπου 10,08 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 500.000 ευρώ για το μετοχικό κεφάλαιο της «Espresso» και τα 100.000 ευρώ για το μετοχικό κεφάλαιο της «Σφήνας».
– Ημερήσιος Τύπος: Η σημερινή εταιρεία της «Espresso». Πρόεδρος είναι ο Πέτρος Κυριακίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Γιάννης Φιλιππάκης και μέλος η Λουλού Μαυραειδή.
– Ημεροσκόπος: Πρόκειται για την εταιρεία που θα αναλάβει την έκδοση της «Espresso». Έχει μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ και στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι Πέτρος Κυριακίδης, πρόεδρος, Γιάννης Φιλιππάκης, διευθύνων σύμβουλος και Μαυραειδή Λουλού μέλος.
– ΚΥΚΑ: Η εκδοτική εταιρεία της «Σφήνας». Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι Πέτρος Κυριακίδης, πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Γραβριηλίδης, μέλος και Ίων – Σπύρος Παπαδάκης επίσης μέλος.

Επιβεβαίωση του «Π» για τη συμφωνία με τον Μπόμπολα

Το «Π» ήταν μάλλον η μοναδική εφημερίδα που αποκάλυψε τις επαφές του Λ. Λαυρεντιάδη με την οικογένεια Μπόμπολα που αφορούσαν ποσοστό που θα έφτανε έως και το 10%, με ένα δημοσίευμα την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008.

Αντιδράσεις τότε δεν υπήρξαν. Γράφαμε πως «σε συζητήσεις για τη μεταβίβαση ποσοστού 5%-10% βρίσκονται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και η ιδιοκτησία του συγκροτήματος Μπόμπολα» και «προς το παρόν δεν υπάρχει αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις, αλλά η κρούση αυτή είναι ενδεικτική της τακτικής του νεοεισελθόντος στα ΜΜΕ επιχειρηματία».

Εκτιμούσαμε από τότε πως ο Λ. Λαυρεντιάδης «θέλει τώρα να κάνει το επόμενο βήμα, επενδύοντας σε ένα μεγαλύτερο media group». Καταλήγαμε γράφοντας πως «επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του υπό δημιουργίαν ομίλου είναι η Α. Σιδηροκαστρίτου, ενώ ο επιχειρηματίας φαίνεται πως συνεργάζεται και με μεγάλη εταιρεία συμβούλων».


Σχολιάστε εδώ