«Μάχη» για το ευρωψηφοδέλτιο στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ι σφοδρές εχθροπραξίες του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, μετά τις καταγγελίες του δεύτερου ότι ο ΣΥΝ χαϊδεύει τα αυτιά των «κουκουλοφόρων», ξεκαθάρισαν πλέον το τοπίο όσον αφορά τις μη σχέσεις των δύο πολιτικών χώρων. Ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό ο ΣΥΝ καλούσε το ΚΚΕ για συνεργασία κατηγορώντας την ηγεσία του για άρνηση και διάσπαση της Αριστεράς, τώρα μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, το πράγμα ξεκαθάρισε: «Με τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας» είπε ο Αλέκος Αλαβάνος, βάζοντας έτσι στο συρτάρι τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τη δημιουργία της «μεγάλης Αριστεράς». Υπενθυμίζεται ότι η θέση «με το ΚΚΕ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας», αποτελούσε πάγια θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΝ, που απέκρουε η ηγεσία του κόμματος, στελέχη της οποίας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένα από τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος ανέλαβε να «χοντρύνει» το παιχνίδι της –έντονης έτσι και αλλιώς– αντιπαράθεσης των δύο χώρων και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα ζει κάτω από μια ιδιότυπη κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία μετέχουν η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ».
Στην Κουμουνδούρου τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι πλέον οι επιθέσεις του ΚΚΕ κατά του ΣΥΡΙΖΑ –στον βαθμό που το ΚΚΕ συντάσσεται με τη ΝΔ– δεν θα μένουν αναπάντητες. Εμάς, αναφέρουν, μας ενδιαφέρει να έχουμε ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ και για να αποδείξουν ότι υπάρχει συνεργασία της κυβέρνησης με το ΚΚΕ επικαλούνται τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό όπου, όπως είναι φυσικό, κυριάρχησαν τα τελευταία επεισόδια και οι καταστροφές στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας. Κατά τον Αλέκο Αλαβάνο στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χαϊδεύει τα αυτιά» των «κουκουλοφόρων» όπως ακριβώς τόνιζε η Αλέκα Παπαρήγα ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, έδινε ανοιχτά και δημόσια συγχαρητήρια στο ΚΚΕ για τη στάση του.
Ταυτόχρονα με την οριοθέτηση των σχέσεων με το ΚΚΕ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις συνεργασίας ούτε με το ΠΑΣΟΚ και το ερώτημα που αυτονόητα αναφύεται είναι με ποιες δυνάμεις θα πραγματοποιηθεί η πολυαναφερόμενη «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» του ΣΥΝ.
Χωρίς να πτοούνται πάντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουν για την εκπόνηση του προγράμματος του κόμματος, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του μήνα. Δεν πρόκειται για απλή υπόθεση αφού πρέπει να υπάρξει διαβούλευση και με τις άλλες –εκτός του ΣΥΝ– συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν υπαρκτές πολιτικές διαφορές για σειρά σοβαρών θεμάτων. Ο ΣΥΝ εκτός των άλλων έχει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει και το θέμα της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του ΣΥΝ θα γίνει δημοψήφισμα για την ανάδειξη της σειράς κατάταξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τις δύο πρώτες θέσεις θα διεκδικήσουν και θα κερδίσουν ο νυν –και μοναδικός– ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Ν. Χουντής. Όμως υπάρχει θέμα με την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή των άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα διεκδικήσουν εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο ΣΥΝ διεκδικεί τις δύο πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου και παραχωρεί την τρίτη σε εκπρόσωπο των άλλων δυνάμεων που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως επειδή η τρίτη θέση δεν είναι σίγουρα εκλόγιμη –αφού τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς υποχωρούν– οι σύμμαχοι θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση, επιδίωξη που αναμένεται να προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους αντιπαράθεση οδήγησε στις προηγούμενες ευρωεκλογές στη διάλυση της τότε συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα σε αυτές να κατέλθει μόνος του ο ΣΥΝ.