Κρυφία επίγνωση και επταετής κύκλος

Με προσοχή διαβάσαμε τα συμπεράσματα επτά εταιρειών δημοσκοπήσεων, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου. Στο διά ταύτα καταλήγουν ότι η υπάρχουσα πολιτική ρευστότητα δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για την εκλογική επιρροή των κομμάτων, παρά το υφιστάμενο προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ. Όμως, έτσι έχουν τα πράγματα ή απλά οι δημοσκόποι όταν επιχειρούν να το παίξουν πολιτικοί αναλυτές αποτυγχάνουν και μετατρέπουν την αδυναμία τους σε αβεβαιότητα; Κι ακριβώς αυτό συμβαίνει γιατί άλλο πράγμα είναι η έρευνα των τάσεων και διαθέσεων της κοινής γνώμης κι άλλο η ιεράρχηση των ευρημάτων και η πολιτική τους μετάφραση. Μάλιστα, οι δημοσκόποι πολλάκις θέτουν αποπροσανατολιστικά ερωτήματα (είτε από λάθος είτε από σκοπιμότητα), εισπράττουν αντιφατικές απαντήσεις και κατόπιν εμφανίζουν την κοινή γνώμη σε κατάσταση σχιζοφρενική.

• Απʼ αυτό εδώ το βήμα έχουμε υποστηρίξει πως οι εκλογικές προοπτικές των δύο κομμάτων εξουσίας είναι καθορισμένες με βάση τη θεωρία του «επταετούς κύκλου διακυβέρνησης» και επίσης ότι κακώς οι δημοσκόποι καταγράφουν αναποφάσιστους στις έρευνές τους, γιατί αναποφάσιστοι δεν υπάρχουν! Ακόμα και οι πολίτες που δηλώνουν αναποφάσιστοι, με βάση τη θεωρία της «κρυφίας επίγνωσης» είναι υποσυνείδητα αποφασισμένοι και με κατάλληλες ερωτήσεις μπορεί να δείξουν τις προθέσεις τους. Πρόσφατα, επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσε τη θεωρία της «κρυφίας επίγνωσης». Με απεικόνιση του εγκεφάλου αποκαλύφθηκε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται αρκετά προτού το συνειδητοποιήσουμε». Με άλλα λόγια σε κάθε άνθρωπο λειτουργεί μια ασυνείδητη σχέση «μνήμης-κρίσης» που τον καθοδηγεί στη λήψη των αποφάσεων –η ασυνείδητη απόφαση έρχεται στην επιφάνεια την κρίσιμη στιγμή και στην προκείμενη περίπτωση όταν οργανώνει την εκλογική του συμπεριφορά.

• Και λίγα λόγια για τον «επταετή κύκλο διακυβέρνησης»: Κάθε «ομάδα εξουσίας», που αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας, έχει κατά κανόνα δεδομένη τη «δεύτερη ευκαιρία», όμως έναν χρόνο μετά την κατάκτηση της δεύτερης τετραετίας εισέρχεται σε φάση κλιμακούμενης φθοράς. Η φθορά μεγιστοποιείται εάν η «ομάδα εξουσίας» αδυνατεί να υπερασπιστεί και να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Κι ακριβώς αυτό συμβαίνει σήμερα, γιʼ αυτό και «ξαφνικά» το ΠΑΣΟΚ πήρε δημοσκοπικό προβάδισμα και διαρκώς το διευρύνει.

• Και γιʼ αυτό ο κ. Καραμανλής πρέπει να απαγκιστρωθεί από κάθε λογική εκλογικής ανάκαμψης και να αφιερωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της οικονομίας, ώστε να υπερασπιστεί την πρωθυπουργική υστεροφημία του.


Σχολιάστε εδώ