Κινδυνεύουν να διακοπούν οι εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία

Απειλούνται με διακοπή οι εξαγωγές ελληνικών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη Ρωσία, μετά την απόφαση της Μόσχας να ελέγχεται από διαπιστευμένο εργαστήριο το κάθε φορτίο, προκειμένου να διαπιστώνεται η περιεκτικότητά τους σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Την απόφαση αυτή η Ρωσία την πήρε έπειτα από επανειλημμένους ελέγχους σε τουρκικά οπωροκηπευτικά, οι οποίοι απέδειξαν ότι τα προϊόντα περιείχαν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Το πρόβλημα που προκύπτει για τις ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων προς τη Ρωσία, που είναι ο κυριότερος πελάτης μας στο είδος αυτό, είναι πως τα εγκεκριμένα στη χώρα μας από τη ρωσική κυβέρνηση εργαστήρια ελέγχου είναι μόνον τρία: το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας.

Τα εργαστήρια αυτά χρειάζονται επτά ημέρες για να κάνουν την ανάλυση κάθε φορτίου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να προλαβαίνουν να ελέγχουν το σύνολο των εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών.

Οπότε οι Ρώσοι χωρίς τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν θα τα παραλάβουν και θα ακυρώσουν τις παραγγελίες. Εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη που θα διευκολύνει τον έλεγχο, αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η προσπάθεια που γίνεται τώρα από πλευράς Επιμελητηρίου Ημαθίας είναι να πειστεί η ρωσική κυβέρνηση να εγκρίνει επτά ακόμα εργαστήρια της χώρας μας, που καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, προκειμένου να γίνει δυνατή η έγκαιρη ανάλυση όλων των φορτίων.


Σχολιάστε εδώ