Κατάπαυση ευαισθησίας

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ προκαλούν στην περιοχή της Γάζας οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, με τις αεροπορικές επιθέσεις να αφήνουν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, πολλούς περισσότερους τραυματίες, ερείπια και στάχτες. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί με τις σκηνές που κάνουν τον γύρο του κόσμου και δείχνουν νεκρά παιδιά. Ωστόσο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αποφεύγουν να καταδικάσουν τις επιθέσεις και περιορίζονται σε εκκλήσεις για… κατάπαυση του πυρός. Χωρίς να λείπουν μάλιστα οι μεμονωμένες φωνές (Γερμανία, Τσεχία κ.ά.) που αποδίδουν κατά το ήμισυ στην παλαιστινιακή Χαμάς τις ευθύνες για τη σύρραξη και τη νέα αιματοχυσία. Μέσα σʼ αυτό το κλίμα ανοχής, το Ισραήλ (που οδεύει προς εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο) κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Στα… πλαίσια αυτά είχαμε και τον εμβολισμό από ισραηλινό πολεμικό κυπριακού σκάφους που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Απορίες έχει προκαλέσει διεθνώς και η στάση που τηρεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προεκλογικά είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από τον Τζορτζ Μπους. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Διάλογος

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ εκπνεύσει το 2008, που σημαδεύθηκε από τις ταραχές στην Αθήνα και τις κινητοποιήσεις των μαθητών, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές τόσο στο Λύκειο όσο και στο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ο κ. Στυλιανίδης «δεσμεύθηκε» ότι η κυβέρνηση δεν θα προκαταλάβει τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά θα συζητήσει επί μακρόν με όλους πριν πάει στη Βουλή προς ψήφιση τις τελικές της προτάσεις. Κατά συνέπεια, δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει τους αμέσως προσεχείς μήνες ή θα μετατεθεί για το φθινόπωρο. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν… ανάλογες. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πυροτέχνημα επικοινωνιακού χαρακτήρα και για εξαγγελίες χωρίς προετοιμασία, ενώ το ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά της κατάργησης των εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ο ΣΥΝ, που είναι υπέρ της κατάργησης των εξετάσεων, κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσχηματικό και παραπλανητικό διάλογο. Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εκδηλώνονται παραμονές του νέου γύρου κινητοποιήσεων μαθητών και φοιτητών, αλλά και των καθηγητών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, χωρίς αντίκρισμα θα είναι η πρωτοβουλία που σκοπεύει να αναλάβει αμέσως μετά τις γιορτές ο Γιώργος Παπανδρέου για τα προβλήματα των νέων. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση, διότι, όπως σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μια τέτοια συζήτηση είναι χωρίς αντικείμενο. Αντίθετα ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Φιλοδοξίες

ΚΕΝΤΡΙΚΟ θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός, για τον οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγήν ιχθύος και κανείς δεν γνωρίζει τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, οι φήμες «οργιάζουν» και τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί αφήνουν να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ «πληροφορίες» που εξυπηρετούν τις προσωπικές φιλοδοξίες, ενώ μεγάλος αριθμός βουλευτών διατείνεται ότι έχει λάβει υποσχέσεις ότι θα πάρει κυβερνητική θέση. Μεγάλα ερωτηματικά: Πρώτον, αν θα αντικατασταθεί ή όχι ο Γ. Αλογοσκούφης; Δεύτερον, ποιος θα αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου; Τρίτον, αν θα υπάρξει «συγχώνευση» υπουργείων, κάτι που θα σημάνει μείωση του αριθμού των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου;

Αντιπερισπασμός

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ του, ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να «ξορκίζει» τα φαντάσματα της συγκυβέρνησης. Σε νεώτερες δηλώσεις απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και ανέφερε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη στις εκλογές και η αυτοδυναμία. Ακόμη, ζήτησε πλήρη διελεύκανση του σκανδάλου με τη Μονή Βατοπεδίου, ενώ σημείωσε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να καθυστερήσουν πολύ, διότι η χώρα είναι ακυβέρνητη. Στη Χαρ. Τρικούπη περιμένουν τον ανασχηματισμό ώστε ταυτόχρονα με τις κυβερνητικές αλλαγές να καταθέσουν αίτημα για σύσταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, εννοείται.

Η… ΜΑΧΗ χαρακωμάτων μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί. Ο Αλ. Αλαβάνος επανήλθε στις αιτιάσεις του περί ιδεολογικής προσέγγισης του Περισσού με την ευρύτερη Δεξιά, λέγοντας ότι αυτήν την περίοδο στη χώρα υπάρχει μια «ιδιότυπη κυβέρνηση συνεργασίας». Την οποία, όπως υποστήριξε, συγκροτούν Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ. Από την πλευρά του, ο Περισσός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη σοβαρότητας και ότι είναι εκείνο το κόμμα που, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στήριξε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που προώθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου. Κυβέρνηση και κόμματα πάντως απέφυγαν να πάρουν δημόσια θέση, ενώ και σε εκκλησιαστικό επίπεδο δεν υπήρξαν ούτε θετικές ούτε αρνητικές εντυπώσεις. Ωστόσο ο κ. Ιερώνυμος στον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είπε ότι η οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί μόνο από την Πολιτεία και πρέπει η κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.


Σχολιάστε εδώ