Και οι «παλιές αμαρτίες» επιφέρουν μείωση συντάξεων

Έτσι, από 1/1/2009 κατά 2% θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ – Τραπεζών, καθώς με τον νόμο Ρέππα (2002) προβλέπεται μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων κατά 1% ετησίως για τους ασφαλισμένους στους εργασιακούς αυτούς χώρους, μέχρις ότου το ποσοστό αυτό φτάσει στο 70%, από 80% που ίσχυε έως τις 31/12/2007. Η ΑΔΕΔΥ έχει ως πάγιο αίτημά της την κατάργηση της ρύθμισης και ήδη τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ έχουν προετοιμαστεί ώστε να «αποσπάσουν» προεκλογικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου δέσμευση για ικανοποίηση της διεκδίκησης αυτής των δημοσίων υπαλλήλων, αφού διαπιστώνουν «άλλη πολιτική αντίληψη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Από το παρελθόν (2003) επέρχεται και άλλη ασφαλιστική μεταβολή, στις συντάξεις του ΟΓΑ αυτήν τη φορά. Συγκεκριμένα, όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού το 2009 θα έχουν μείωση της σύνταξής τους κατά 4% συγκριτικά με το ποσό της σύνταξης που έλαβαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ άρχισε από το 2003 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Όσοι δηλαδή θα συνταξιοδοτηθούν φέτος θα έχουν μειωμένη κατά 28% τη σύνταξή τους σε σχέση με όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τις 31/12/2002.
Μέσα στο 2009 θα επέλθουν επίσης οι ακόλουθες ασφαλιστικές μεταβολές:

• Στις 31/12/2009 καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 3.500 ημέρες ασφάλισης, με κατάργηση της σχετικής ευνοϊκής διάταξης (σ.σ.: αφορά όλα τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα).

• Καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης ανέργων με μειωμένη σύνταξη.

• Ενσωματώνεται το επίδομα θέσης ευθύνης στον συντάξιμο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

• Ενσωματώνεται το ποσόν των 140 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ