Κάτω στον Πειραιά

Αν και το κλίμα είναι φορτισμένο πολιτικά, οι συζητήσεις είχαν ελάχιστα πολιτική χροιά. Ίσως οι μέρες αυτές να μην προδιαθέτουν για τέτοιου… είδους συζητήσεις, οπότε όλοι το σεβάστηκαν και απέφυγαν τις… κακοτοπιές.

// Μια και μιλάμε όμως για τη Νομαρχία Πειραιά, να επισημάνουμε ότι εκείνο που πραγματικά εντυπωσίασε ήταν το ημερολόγιο του 2009, το οποίο είναι διακοσμημένο με εικόνες από τον βυθό της θάλασσας. Αν ο βυθός αυτός ήταν οποιασδήποτε θάλασσας δεν θα μας ενδιέφερε. Είναι όμως ο βυθός του Σαρωνικού, ο οποίος φέτος, μετά από 40 χρόνια, είναι διαυγής και επιτρέπει τη φωτογράφηση. Κι αυτό λόγω του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο ημερολόγιο φαίνεται απίθανο να είναι από τον βυθό της Αίγινας ή της Σαλαμίνας. Κι όμως, σ’ αυτόν ακριβώς τον βυθό έχουν… τραβηχτεί! Πρόκειται σίγουρα για μια πολύ καλή προσπάθεια τόσο σαν ιδέα όσο και σαν αποτέλεσμα, που καταγράφεται στο ενεργητικό όσων ασχολήθηκαν.

// Στη διασταύρωση της Δωδεκανήσου με την Αγίου Ελευθερίου, στον Πειραιά, στην κολόνα του φαναριού υπάρχει ένα σήμα με δύο όψεις. Η μία δείχνει υποχρεωτική πορεία ευθεία και η άλλη ότι απαγορεύεται η επιτόπου στροφή. Τα δύο σήματα φαίνεται πως δεν εφάπτονται καλά στην κολόνα και έχουν… στρίψει, με αποτέλεσμα να φαίνονται στα δύο ρεύματα της Δωδεκανήσου οι κάθετες όψεις και όχι οι επίπεδες. Έτσι, οι οδηγοί δεν ξέρουν πώς να κινηθούν, με αποτέλεσμα να σταματούν στο φανάρι και να… ρίχνουν τα ζάρια για το ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουν! Έτσι δημιουργείται κομφούζιο και η διασταύρωση αυτή έχει μόνιμο μποτιλιάρισμα. Θα βρεθεί άραγε κάποιος να δώσει λύση στο πρόβλημα ή θα το αφήσουν να… διαιωνίζεται;

// Υπόθεση… Βατοπεδίου, ως προς το σκέλος της παραχώρησης δημόσιας έκτασης σε ιδιώτες, παραλίγο να είχαμε στον Σχιστό. Το θέμα ήρθε εντελώς… αθώα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου, από τη ΒΙΠΑ Σχιστού (ΝΠΙΔ), η οποία ζητούσε να εγκρίνει επέκταση του χώρου που κατέχει για κάποια μέτρα έξω από την περιφραγμένη περιοχή της. Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πειραιά και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Η ΒΙΠΑ στήριξε το αίτημά της στο γεγονός ότι η έκταση που διεκδικεί είχε παραχωρηθεί στην ΕΤΒΑ από το Δημόσιο το 1979… Όπως ανέφερε όμως, ο εκπρόσωπος του ΠΕΣΥΔΑΠ, όταν παραχωρήθηκε η έκταση στην ΕΤΒΑ, αυτή ανήκε στο Δημόσιο. Όταν η ΕΤΒΑ πουλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, εκείνη ρυμοτόμησε, οικοπεδοποίησε και πούλησε την έκταση στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Οπότε δεν μπορεί να υφίσταται σήμερα θέμα παραχώρησης του τμήματος που δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού δεν επιτρέπεται η παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε ιδιώτες όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η ΒΙΠΑ Σχιστού. Επίσης τονίσθηκε ότι στην έκταση αυτή έχουν γίνει εργασίες αναδάσωσης ενώ στεγάζεται και το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων).

Μετά τις προτάσεις αυτές, ο νομάρχης εισηγήθηκε στο Συμβούλιο να απορριφθεί η αίτηση και να μείνει ο χώρος ως έχει, ενώ παράλληλα απέρριψε και την έγκριση μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά την επέκταση του ΒΙΠΑ.

// Φουλάρισε τις… μηχανές της η Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ του Βʼ Πειραιά, για να δρομολογήσει λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κίνημα σε αυτήν την περιφέρεια, που παραδοσιακά συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα σύσκεψη στο Κερατσίνι, η οποία κράτησε πάνω από πέντε ώρες και πήραν μέρος βουλευτές, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και τοπικά στελέχη. Ο Β. Αλαΐσκας, γραμματέας της Νομαρχιακής, ξεκαθάρισε σε όλους ότι δεν θα επιτραπεί να υπάρξουν ξανά παρατράγουδα και τόνισε την ευθύνη ειδικά των τοπικών στελεχών.

Ο υπεύθυνος της Νομαρχιακής για την Αυτοδιοίκηση Γ. Γουρδομιχάλης ενημέρωσε για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και ο Χρήστος Σαλαλές μίλησε για τα προβλήματα του δήμου και της προοπτικής της παράταξης ως επικεφαλής της. Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι πρωτοκλασάτοι Λάλος, Ζούπης και Χάσκας καθώς και άλλοι. Οι φιλοδοξίες τους δεν κρύβονται αλλά όλοι φραστικά τάχθηκαν υπέρ της ενότητας και της ανάγκης να μη χαθούν οι επόμενες εκλογές. Οι περισσότεροι απασχολήθηκαν με το φαινόμενο Τζανή, αντάρτης στις προηγούμενες εκλογές, ο οποίος παρουσιάζει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σοβαρή κινητικότητα και διείσδυση στην τοπική κοινωνία και υπήρξε προβληματισμός για τον χειρισμό του. Μάλλον το θέμα θα το αναλάβουν απευθείας ο Αλαΐσκας και ο Γουρδομιχάλης. Γενικά η συζήτηση κύλησε σε καλό κλίμα… Λέτε να είναι η προοπτική της… εξουσίας που τους ενώνει;


Σχολιάστε εδώ