Θα πολιτικοποιήσει τις ευρωεκλογές ο Καραμανλής

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει «παγιωθεί» η άποψη ότι, υπό τις παρούσες (πολιτικές) συνθήκες, τυχόν επιλογή τακτικής της «χαλαρής ψήφου» θα ήταν επιζήμια, ενδεχομένως να αποδεικνυόταν και καταστροφική για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα αναβαθμίσει τη σημασία των εκλογών για την Ευρωβουλή σε μια «αναμέτρηση κορυφής» με έναν στόχο και για δύο διαφορετικούς –εξίσου σημαντικούς– λόγους. Στόχος η βελτίωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και ο περιορισμός της διαφαινόμενης ήττας από το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι μια «καθαρή ήττα» τον προσεχή Ιούνιο θα πλήξει περισσότερο το κύρος του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο ούτως ή άλλως τον Δεκέμβριο δέχθηκε χτυπήματα με τις εικόνες από τη «φλεγόμενη Αθήνα» να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Παράλληλα, στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ήττα από το ΠΑΣΟΚ που θα υπερβαίνει τις τέσσερις μονάδες θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία πολιτικών εξελίξεων και το κυριότερο να διαμορφώσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, ενδεχομένως και την άνοιξη του 2010.

Προς το παρόν, τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στο Μαξίμου δεν έχουν ορίσει τον πήχη γι’ αυτές τις εκλογές, ωστόσο κατώτατο σημείο θεωρείται το 33% που είχε φέρει ο Μιλτιάδης Έβερτ στις ευρωεκλογές του 1994 και είναι ιστορικά το χειρότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.

Μια πρώτη συζήτηση για τις ευρωεκλογές έγινε –υποτίθεται– στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη, ωστόσο το ζήτημα θα τεθεί ουσιαστικά επί τάπητος τον Φεβρουάριο, οπότε θα γίνει ο βασικός σχεδιασμός.

Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να συγκροτηθεί επιτελικό όργανο με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών, στις συνεδριάσεις του οποίου ορισμένες φορές θα προΐσταται ο ίδιος προσωπικά.

Κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να φέρει την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όχι τόσο στα καθημερινά ζητήματα όσο στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα, προκειμένου να αναδείξει την υπεροχή του (όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις) στη διαχείριση σοβαρών προβλημάτων (όπως π.χ. η οικονομική κρίση).

Τον επόμενο μήνα θα αποφασίσουν στο Μαξίμου πόσες και ποιες ακριβώς δημόσιες παρεμβάσεις θα κάνει ο κ. Καραμανλής κατά την προεκλογική περίοδο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει ουσιαστικά και η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Η απόφαση του πρωθυπουργού να πολιτικοποιήσει τις εκλογές σημαίνει και αλλαγή φιλοσοφίας στην επιλογή.

Μέχρι πρότινος το ψηφοδέλτιο αντιμετωπιζόταν ως ευκαιρία να «τακτοποιηθούν» ορισμένοι και άλλοι να αναδειχθούν πολιτικά. Αυτήν τη φορά θα πρέπει να επιλεγούν προσωπικότητες με «ισχυρό στίγμα», πολιτικό και ευρωπαϊκό, που θα σηματοδοτήσουν κάτι νέο. Αυτά ακριβώς τα πρόσωπα δεν θα προέρχονται απαραίτητα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ