Η σύμπλευση Χριστόφια με Βρετανούς βολεύει την Άγκυρα!

Πρώτον, να μείνει προς το παρόν η ΕΕ όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και δεύτερον, να μην έχουν λόγο οι λειτουργοί και οι τεχνοκράτες της ΕΕ, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν στηρίξει ανοιχτά το Σχέδιο Ανάν, παρά μόνον όταν θα έρθει η ώρα. Η ώρα αυτή θα έρθει όταν προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης και ζητηθεί από την ΕΕ, και από τις δύο πλευρές, να εκφέρει άποψη για το κατά πόσον οι διατάξεις της λύσης συμβαδίζουν ή όχι με τις αρχές της και το κοινοτικό κεκτημένο.

Βρετανική λογική

Η στάση Χριστόφια ακολουθεί κατά πόδας τη βρετανική πολιτική, που την υιοθετεί και η Άγκυρα. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, η ΕΕ πρέπει να μείνει εκτός της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, η οποία πρέπει να αποτελεί ζήτημα του ΟΗΕ και μόνο. Η ΕΕ θα έχει ρόλο υποβοηθητικό, όταν της ζητηθεί και από τους Ελληνοκυπρίους και από τους Τουρκοκυπρίους. Το Λονδίνο προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεν πρέπει το Κυπριακό να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό πρόβλημα, διότι θα προκαλέσει επιπρόσθετους μπελάδες στην ΕΕ και στην τουρκική ενταξιακή πορεία.

Από την άλλη, η Τουρκία και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν επιδιώκουν την εμπλοκή της ΕΕ στη επίλυση του Κυπριακού, διότι η πλήρης εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών θα σημαίνει την ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής, που αποτυπώνονται σήμερα στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία η τουρκική πλευρά καθορίζει στη βάση των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών και της παρθενογένεσης. Δηλαδή της δημιουργίας ενός πολιτειακού συστήματος εξ υπαρχής, που θα το συνιδρύσουν τα δύο συνιστώντα κράτη: η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η τουρκική πλευρά αποκαλεί Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, και το σημερινό ψευδοκράτος, το οποίο θα μετονομαστεί σε τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Αντίθετα, η πλήρης εφαρμογή των αρχών και αξιών της ΕΕ θα σημαίνει στην πράξη ότι:

• Οι Ελληνοκύπριοι, πρόσφυγες και μη, θα μπορούν να επιστρέψουν στον βορρά και θα αποτελούν την πλειοψηφία.

• Οι Ελληνοκύπριοι που είχαν περιουσίες στον βορρά θα μπορούν να τις πάρουν πίσω. Ως εκ τούτου οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν και επί του εδάφους πλειοψηφία.

• Οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν πολιτικά δικαιώματα στον βορρά, οπότε θα μπορούν να διοικούν και βορρά και νότο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ανατρέπονται τα τετελεσμένα της εισβολής και τα τρία βασικά διχοτομικά στοιχεία επί των οποίων οικοδομείται η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Αποκλίσεις από το κεκτημένο

Σε ό,τι αφορά στο τεχνοκρατικό επίπεδο, όταν δηλαδή θα έρθει η ώρα της ΕΕ να δράσει, οι τεχνοκράτες της ισχυρίζονται από τώρα ότι σε περίπτωση λύσης θα πρέπει να υπάρξουν αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, διότι με τις υφιστάμενες συνθήκες τα Κατεχόμενα δεν είναι έτοιμα για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Γι’ αυτό το επιτελείο του κοινοτικού επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν κάνει λόγος για χωριστές ενταξιακές, έστω σιωπηρές, διαδικασίες μεταξύ των Κατεχομένων και της ΕΕ. Η λογική αυτή στηρίζεται στο ότι, ούτως ή άλλως, και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχθηκε ότι σε περίπτωση λύσης, δηλαδή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τα βόρειο τμήμα της Κύπρου θα τελεί υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως και σήμερα. Συνεπώς, ισχυρίζονται, όσο συντομότερα και πιο βαθιά προχωρήσουν οι αλλαγές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, τόσο πιο εύκολη θα είναι η εφαρμογή της λύσης.

Η απειλή «διαζυγίου»

Το ζητούμενο είναι εάν οι αποκλίσεις θα είναι επί τη βάσει χρονοδιαγραμμάτων ή μόνιμες. Βεβαίως, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να είναι μόνιμες οι αποκλίσεις επί της απόκτησης εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν επιστρέψουν Ελληνοκύπριοι στον βορρά, δεν θα έχουν πολιτικά και περιουσιακά δικαιώματα, καθώς και άλλα, παρά μόνο σε σημείο τέτοιο που δεν θα πλήττουν τον τουρκικό χαρακτήρα του βορρά, όπως αυτός προέκυψε από την εισβολή! Συνεπώς θα έχουμε στην ουσία δύο ισότιμου καθεστώτος συνιστώντα κράτη ενωμένα χαλαρά με μια κοινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που θα συμβιώνουν υπό την καθημερινή απειλή «διαζυγίου».


Σχολιάστε εδώ