Η άλλη Ελλάδα

Τρίτο αγωγό φυσικού αερίου προτείνει το Ιράν

Νέο, τρίτο αγωγό φυσικού αερίου που θα διέρχεται από την Τουρκία και θα καταλήγει στη χώρα μας, η οποία θα τροφοδοτεί τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σχεδιάζει να ιδρύσει το Ιράν. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης έχει προτείνει να χρηματοδοτήσει η ίδια το, ύψους 4 δισ. ευρώ, έργο, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε φυσικό αέριο προς τη Δύση, με την οποία οι εμπορικές της σχέσεις είναι σε μηδενικό επίπεδο. Να σημειώσουμε ότι το Ιράν είναι η δεύτερη σε αποθέματα φυσικού αερίου χώρα στον κόσμο και η μοναδική χώρα που το εξάγει είναι η Τουρκία! Για τον λόγο αυτό προτείνει τη δημιουργία του αγωγού που μετά την Ελλάδα θα πηγαίνει με υποθαλάσσια ζεύξη στην Ιταλία και στη συνέχεια θα διανέμεται σε Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία.
(Από την ημερήσια εφημερίδα
της Θράκης «Ελεύθερη Θράκη»)

***
Αυξήσεις 3,5% στο νερό της Αλεξανδρούπολης

Αντιδράσεις και δυσαρέσκεια προκάλεσε η απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ) να αυξήσει για φέτος τα τέλη ύδρευσης κατά 3,5%. Τις αυξήσεις ψήφισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ τις καταψήφισε η αντιπολίτευση, η οποία κατήγγειλε πως η επιχείρηση έκανε τζίρο 2,1 εκατ. ευρώ πέρυσι και παρουσίασε αρκετά κέρδη που δεν δικαιολογούν τις αυξήσεις.
(Από την «Ελεύθερη Θράκη»)

***
Μπάζει νερά το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας

Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας, το οποίο όποτε βρέχει… πλημμυρίζει και υποχρεωτικά αναβάλλεται η εκδίκαση των υποθέσεων. Το θέμα έχει τεθεί τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική», αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, από… το 1936 έχει κάνει ενέργειες για την ίδρυση Δικαστικού Μεγάρου, αλλά όλες έχουν πέσει στο κενό!

Για να δούμε, το 2009 θα φέρει… αξιοπρεπές Δικαστικό Μέγαρο στην Έδεσσα;

(Από την εβδομαδιαία εφημερίδα
της Έδεσσας «Εδεσσαϊκή»)

***
Άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός της Ερμιόνης

Πριν από 20 μέρες, περίπου, άρχισε να λειτουργεί το Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού της Ερμιόνης. Η διαδικασία που ακολουθούν τα λύματα περιλαμβάνει πέντε στάδια. Το πρώτο αφορά τη συγκέντρωσή τους σε τέσσερις ταμιευτήρες. Το δεύτερο την αποφωσφόρισή τους, το τρίτο τον αερισμό και την οξυγόνωση, το τέταρτο την καθίζηση στο φρεάτιο ανακύκλωσης και το πέμπτο τη συλλογή του νερού που απομένει προς διάθεση.
(Από την εβδομαδιαία εφημερίδα
της Αργολίδας «Παρατηρητής»)

***

«Δούρειος Ίππος» των Ιταλών η ΔΕΠΑ!

Περίεργη, αν όχι ύποπτη, είναι η στάση της ΔΕΠΑ στο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία. Το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης των παραλίων της Ηγουμενίτσας με την απέναντι ιταλική ακτή έχει αναλάβει κοινοπραξία σε συνεργασία με ιταλική κατασκευαστική εταιρεία και μάλιστα το έχει κοστολογήσει στα 2,8 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο από το σημείο βύθισης μέχρι την Ιταλία. Η ΔΕΠΑ είχε αναλάβει πριν από 16 μήνες να υποδείξει το σημείο της Θεσπρωτίας όπου θα άρχιζε η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού και ενώ είχε ζητήσει προθεσμία 6 μηνών για να ανακοινώσει την περιοχή, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα! Αντίθετα… διαρρέει πως θα επιλέξει την περιοχή της Πέρδικας, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσηκωθεί οι πάντες. Έτσι, οι κάτοικοι και οι φορείς της Θεσπρωτίας θέτουν στη ΔΕΠΑ τα ακόλουθα ερωτήματα:
– Αληθεύει ότι η Πέρδικα είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από τα ιταλικά παράλια;
– Γιατί δεν επελέγη η Σαγιάδα που βρίσκεται 50-60 χιλιόμετρα κοντύτερα στην Ιταλία; Μήπως για να πάρει περισσότερα χρήματα η ιταλική κατασκευαστική εταιρεία;
– Αληθεύει ότι η περιοχή της Πέρδικας έχει το μεγαλύτερο βάθος, οπότε δεν θα χρειαστεί ούτε ανασκαφή του βυθού για κάλυψη του αγωγού ούτε επικάλυψή του; Δηλαδή κι εδώ θα έχει σημαντική οικονομική διαφορά υπέρ της η ιταλική εταιρεία;

Γιατί λοιπόν η ΔΕΠΑ, όπως διαρρέει, έχει προκρίνει αυτήν την περιοχή αντί για εκείνη της Σαγιάδας; Τίνων συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει; Και ποιους… πουλάει μʼ αυτήν της την επιμονή;

(Από την εβδομαδιαία εφημερίδα
της Θεσπρωτίας «Τιτάνη»)

***

Είδες η ΔΕΗ;

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής Κομάνου Πτολεμαΐδας που υποχρεώθηκαν από τη ΔΕΗ να μετεγκατασταθούν στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης, για να επεκταθούν τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, καθώς διαπίστωσαν ότι οι αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση των εκτάσεών τους, που πήραν από την επιχείρηση, είναι τρεις φορές χαμηλότερες από εκείνες που πήραν για τον ίδιο λόγο κάτοικοι περιοχών των Τρικάλων!

Το θέμα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο Πτολεμαΐδας, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να γίνουν διαμαρτυρίες και παραστάσεις προς τη διοίκηση της ΔΕΗ προς άρση της αδικίας. Όπως τονίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας ως… παρίες και αντί να τους δίνει κάτι παραπάνω για την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της περιοχής τους όλα αυτά τα χρόνια, τους στερεί τα χρήματα από τις περιουσίες τους, που τις πήρε για να μεγαλώσει τα εργοστάσιά της.

(Από την ημερήσια εφημερίδα
της Δυτικής Μακεδονίας «Θάρρος»)

***

Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών

Στις 15 Αυγούστου τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι θρακικών σωματείων και συλλόγων απʼ όλο τον κόσμο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής και θα είναι υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου.
(Από τον «Επαρχιακό Τύπο»)

***

Λιμνοθάλασσα… οδύνης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Δεκέμβρη «πλήγωσαν» βαριά τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα οι αλιείς που ζουν από τα ψάρια της να βρίσκονται σε απόγνωση. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας Τ. Κοτσόργιος, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και του υπερβολικού κυματισμού, καταστράφηκαν τα φράγματα της Κλείσοβας και του Παλαιοποτάμου, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των αλιευμάτων να διαφύγει στο ανοικτό πέλαγος. Από τότε οι αλιείς της λιμνοθάλασσας δεν έχουν πιάσει ούτε… λέπι και βρίσκονται σε απόγνωση γιατί η πώληση των ψαριών της λιμνοθάλασσας αποτελεί τον βασικό πόρο για τη διαβίωσή τους. Το πρόβλημα για τους αλιείς γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε περιπτώσεις καταστροφής αλιευμάτων, όπως συμβαίνει με τις αγροτοκαλλιέργειες. Έτσι οι αλιείς της περιοχής μένουν ξεκρέμαστοι και στην κυριολεξία δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Η δημοτική αρχή Μεσολογγίου αποφάσισε να μειώσει τα ενοίκια για τα ιχθυοτροφεία Κλείσοβας που της ανήκουν, ενώ παρέτεινε επʼ αόριστον την καταβολή των μισθωμάτων. Αυτά όμως είναι σταγόνες στον ωκεανό, μια και η κατάσταση δεν σώζεται.

Ο νομάρχης της περιοχής Θ. Σιώκος εξάλλου δήλωσε ότι θα κάνει παραστάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πετύχει την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν θα τα καταφέρει…

(Από την εβδομαδιαία
εφημερίδα της Δυτ. Ελλάδας
«Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων»)

***

Τους… ξέχασε ο ΟΣΕ

Διέκοψε τα τρία δρομολόγια ημερησίως από Διδυμότειχο προς Τρίγωνο ο ΟΣΕ, παρότι τα είχε επανεντάξει στο δίκτυο διαδρομών του πριν από λίγους μήνες. Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Τριγώνου Μ. Χατζηπαναγιώτου, οι κάτοικοι του δήμου του θα γνωρίσουν και πάλι την απομόνωση, ενώ δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε στο νοσοκομείο Διδυμότειχου να πάνε, καθώς η σιδηροδρομική σύνδεση είναι η μοναδική που έχουν με την κωμόπολη αυτή.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα και στρατιώτες μας που υπηρετούν στο βορειότερο ακριτικό άκρο της χώρας μας, δηλαδή στο Τρίγωνο, όταν θέλουν να μεταβούν στο Διδυμότειχο για να μπορέσουν να μετακινηθούν στις άλλες πόλεις της χώρας ή την Αθήνα, μεταφέρονται με στρατιωτικά οχήματα!

Είναι δυνατόν, διερωτάται ο δήμαρχος Τριγώνου, να αποκλείουν «ελαφρά τη καρδία» τους ακριτικούς πληθυσμούς της χώρας μας από τις πόλεις; Εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να δίδεται μεγαλύτερη προσοχή και να παρέχονται οι περισσότερες διευκολύνσεις βρήκαν να κάνουν… οικονομία;
Θα βρεθεί άραγε κανένας αρμόδιος να του απαντήσει;

(Από την ημερήσια εφημερίδα
της Θράκης «Επαρχιακός Τύπος»)


Σχολιάστε εδώ