Ευρύ τόξο στρατηγικών εκβιασμών

«Επικινδύνως κρίσιμο» για τα Ελληνοτουρκικά χαρακτηρίζεται το 2009 από διπλωματικούς κύκλους που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα.

H Άγκυρα προμεθοδεύει ενέργειες, στοχεύοντας εκβιαστικά στη «βήμα προς βήμα» δημιουργία τετελεσμένων. Κι αυτό σε μια στιγμή που τα αντανακλαστικά της Αθήνας φαίνεται να υπολειτουργούν, όχι μόνο λόγω εσωτερικών περισπασμών (με τις εγγενείς πλέον κρίσεις επί κρίσεων να την αποδομούν), αλλά και λόγω πολιτικής υποτιμήσεως των τουρκικών προθέσεων, οι οποίες πέραν των άλλων:

1. Δημιουργούν κατάσταση οριστικής αναγωγής της μουσουλμανικής μειονότητος στη Θράκη ευθέως σε τουρκική, ως την πρώτη φάση ευρύτερου σχεδιασμού, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία φυλετικού θύλακα (με προοπτικές περιορισμένης έστω αυτονομήσεως) στη στρατηγικώς κρίσιμη για την Ελλάδα παραμεθόριο περιοχή.

Αυτό μπορεί να αξιολογηθεί καλύτερα (πέραν των πληροφοριών των οποίων κοινωνός είναι και το υπουργείο Εξωτερικών) από μια γενικότερη συνεκτίμηση σειράς στρατηγικών ενεργειών της Άγκυρας. Όπως οι ομαδικές αποστολές τούρκων κοινοβουλευτικών στη Θράκη, το άνοιγμα τουρκικού τραπεζικού υποκαταστήματος, η πρόσκληση και μετάβαση μουσουλμάνων βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου στην Τουρκία επικεφαλής μεγάλης αποστολής κ.ά.

2. Εντείνουν την αμφισβήτηση συγκεκριμένων περιοχών του θαλάσσιου κι εναερίου χώρου της Ελλάδος στο Αιγαίο, με καθημερινές πλέον παραβιάσεις, οι οποίες –κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες– θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, καθώς οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τις μεγεθυνόμενες αδυναμίες της Ελλάδος και τις εσωτερικές αγκυλώσεις της γενικότερα, ως αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν και όσων ακόμη χειρότερων προοιωνίζονται οι διακομματικές τριβές. Κάτι που επισημαίνουν και ξένοι διπλωμάτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα διαβιβάζουν συνεχείς εκθέσεις και εκτιμήσεις στις κυβερνήσεις τους το πνεύμα των οποίων ανακλάται στα συνεχή (και εν πολλοίς δηλητηριώδη) δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων.

3. Θα οδηγήσουν σε τελεσιγραφικούς εκβιασμούς όσον αφορά το Κυπριακό, με αμεσότερη εμπλοκή και με την απειλή νέων γεωπολιτικών τετελεσμένων, εάν οι εξελισσόμενες συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Κάτι που ήδη ουσιαστικά προεξοφλείται, ως συνέπεια των μαξιμαλιστικών αξιώσεων του κατοχικού εγκάθετου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ευθέως πλέον θέτει συν τοις άλλοις και θέμα κατοχύρωσης των στρατηγικών συμφερόντων της Άγκυρας στην Κύπρο, ενώ προαπαιτεί –ως εκτός συζήτησης!– τη μόνιμη κηδεμονευτική παρουσία της Τουρκίας, με τη μορφή των αυξημένων εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Εκθέσεις της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα –που χαρακτηρίζονται απόρρητες– επισημαίνουν το ειδικότερο ενδιαφέρον των τούρκων στρατηγών για την τάση που επικρατεί στην Αθήνα προς την κατεύθυνση περιστολής των αμυντικών δαπανών και περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδος, ως συνέπεια της παροξυνόμενης οικονομικής κρίσεως. Κάτι που αντανακλάται και σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου γενικότερα.

Η Άγκυρα κινείται το τελευταίο διάστημα με προσοχή, αλλά και προκλητικότητα, εστιάζοντας τις ενέργειές της σε συγκεκριμένες περιοχές (όπως εκείνη του Καστελλορίζου), δοκιμάζοντας ουσιαστικά τα ελληνικά αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις της Αθήνας, οι οποίες είναι σαφώς υποβαθμισμένες και κυρίως περιστασιακές, όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένοι διπλωματικοί παράγοντες του υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι δεν αποκρύπτουν τις ανησυχίες τους για όσα συμβαίνουν και για όσα διαφαίνονται στον ορίζοντα. Κυρίως όμως για την υποτίμηση των κινδύνων από πλευράς αρμοδίων!


Σχολιάστε εδώ