Εξωθούν το Κυπριακό προς επιδιαιτησία
Αυτό προς το παρόν δεν σημαίνει κάτι επικίνδυνα ιδιαίτερο. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές και στη Λευκωσία και στην Αθήνα επισημαίνουν ότι μπορεί να οδηγήσει τελικά σε κάποιο είδος επιδιαιτητικής παρέμβασης όταν ανακύψει πλήρες αδιέξοδο. Κι αυτό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βιάζεται να βρει έστω και προσωρινές ρυθμίσεις (εν είδει ενδιαμέσων ρυθμίσεων), προκειμένου να αποφύγει τους σκοπέλους που ενεδρεύουν στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μέχρι το θέρος του νέου έτους. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει μείζονα κρίση στα ευρωτουρκικά γενικότερα, πράγμα που θα έχει πολλές και σοβαρές περιπλοκές. Τις οποίες οι Βρυξέλλες δεν θα ήθελαν.
Κατά τους ίδιους κύκλους, αυτό θα μεταφρασθεί σε σοβαρές πιέσεις στη Λευκωσία, που θα προσλάβουν τη μορφή όχι μόνο πολιτικού αλλά και οικονομικού εκβιασμού. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις περί τούτου, τις οποίες έχουν υπόψη τους και οι έλληνες ευρωβουλευτές, καθώς κινούνται στα παρασκήνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει δε να λεχθεί εν προκειμένω ότι και μεταξύ των κύκλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρατεί ιδιαίτερη δυσφορία για την αρνητική, όπως χαρακτηρίζεται, στάση της Λευκωσίας όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Κύπρου στις ΝΑΤΟϊκές δομές, παρά το γεγονός ότι ακόμα κι αν η Λευκωσία έλεγε «ναι», η Άγκυρα θα αντιδρούσε με βέτο. Το ίδιο θα έπραττε βέβαια και η Βρετανία, που με τίποτα δεν θέλει την Κύπρο στη Συμμαχία, για να μην «μπουν άλλοι στα πόδια της», καθώς νέμεται τα κυρίαρχα εδάφη των βάσεων.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων και της απογοήτευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη στασιμότητα, οι εξελίξεις κατά το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμες από κάθε άποψη, ενώ εκ παραλλήλου δεν αποκρύπτεται η ανησυχία για την αδυναμία της Αθήνας να παρέμβει αποτελεσματικά, λόγω εσωτερικών προβλημάτων που μεγεθύνονται και υποτροπών οι οποίες αποδομούν τις ελληνικές αντιστάσεις. Κι αυτό αποτελεί εκτίμηση ακόμη και ανώτερων διπλωματών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα και υπολογίζουν τα επερχόμενα.
«Το Κυπριακό για την ηγεσία του ΥΠΕΞ είναι σε δεύτερη και, κατ’ ακρίβειαν, τρίτη μοίρα», δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» ανώτερη διπλωματική πηγή, με την παράκληση -για ευνόητους λόγους- να μη δοθούν επωνύμως οι εκτιμήσεις της. Επισημαίνει δε ότι εάν δεν υπάρξουν στρατηγικές έγκαιρης αποπυροδότησης αυτών που μεθοδεύονται, τα πράγματα θα οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες και σίγουρα απευκταίες εξελίξεις, με τη Λευκωσία να δέχεται όλο το βάρος των πιέσεων και την Άγκυρα να προάγει χωρίς ιδιαίτερες ανασχέσεις τον στόχο της λύσης των «δύο συνιστώντων κρατών», υπό ομοσπονδιακή μεν στέγη, αλλά με δομές συνομοσπονδιακού συνεταιρισμού.