Διπλή απάντηση στην Τουρκία!

Πρόκειται για μια «διπλή απάντηση» (προφανώς συντονισμένη…) απέναντι σε μια Τουρκία που εδώ και χρόνια αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και τα σύνορά μας σε Αιγαίο και υφαλοκρηπίδα, θέλοντας να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες»

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να γιορτάσει τα Θεοφάνια στο Αγαθονήσι στέλνει τελεσίγραφο ότι «εδώ είναι Ελλάδα και, αν θέλετε, ελάτε…». Το δεύτερο τελεσίγραφο έρχεται από τη Ρωσία, που για πρώτη φορά ζήτησε άδεια από την Ελλάδα να δεσμεύσει περιοχές του Αιγαίου των οποίων την υφαλοκρηπίδα αμφισβητεί η Άγκυρα και παράλληλα να κάνει αεροναυτικές ασκήσεις στο FIR Αθηνών, που επίσης το αμφισβητεί η Άγκυρα (αλλά ακόμη και το… ΝΑΤΟ σε κάποιες περιπτώσεις)! Με την κίνησή της αυτή, η Μόσχα αναγνωρίζει de facto τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο FIR Αθηνών και επιβεβαιώνει ότι η δικαιοδοσία ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα και θέτει εκποδών την Τουρκία.

Όπως τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» διπλωματικοί και στρατιωτικοί παρατηρητές, πρόκειται για μια ιδιαίτερα «θετική εξέλιξη» στα εθνικά μας θέματα, που αναβαθμίζει την ισχύ της χώρας μας και βέβαια ακυρώνει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας αλλά και των «γερακιών» των ΗΠΑ (που προφανώς ήθελαν να εκμεταλλευτούν το… κενό εξουσίας που υπάρχει αναγκαστικά μέχρι να αναλάβει ο Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου). Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση που θα υπάρξει…

Πάντως, στις αεροναυτικές ασκήσεις που από χθες διενεργεί η Ρωσία νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου (3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου) και νοτιοανατολικά της Κρήτης (11 Ιανουαρίου) συμμετέχουν το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Kuznetsov» που έχει επάνω του τα μαχητικά Sukhoi 33 και πέντε πλοία. Οι Ρώσοι ζήτησαν τη χρήση δύο αεροδρομίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και τους δόθηκαν της Ρόδου και της Κρήτης (έχει μεγάλη σημασία το ότι δεν ζήτησαν αεροδρόμιο από την Τουρκία…).

Επίσης, ζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Ελλάδα ο ελλιμενισμός του ρωσικού στόλου στο λιμάνι του Πειραιά μετά την άσκηση, «για να ξεκουραστούν τα πληρώματα…».

Τώρα, 20 χρόνια από το 1989 που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και αποτραβήχθηκαν στο Κίεβο τα πλοία τους από το Αιγαίο (όπου υπήρχαν αγκυροβόλια και συχνά χρησιμοποιούσαν εκείνο των Κυθήρων), οι Ρώσοι επιστρέφουν στο Αιγαίο και αναγνωρίζουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα της Ελλάδας. Ορισμένοι συνδέουν την εντυπωσιακή αυτή κίνηση με τις συνομιλίες που είχε ο απερχόμενος ρώσος πρέσβης με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πριν από μερικές ημέρες στο Μαξίμου, αν και θέλουν να τη χαρακτηρίζουν «εθιμοτυπική». Πάντως, δικές μας πληροφορίες δεν αποκλείουν και νέα πρόσκληση του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια δήλωση στήριξης του Πούτιν υπέρ της Ελλάδας…

Η θαρραλέα εξάλλου και συνεπής με το «Μολών λαβέ» στάση του Προέδρου μας Κάρολου Παπούλια στέλνει το σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα ούτε παζαρεύει ούτε απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν έχει κανένα φοβικό σύνδρομο. Έτσι είτε οι Τούρκοι δεν θα επιχειρήσουν να αντιδράσουν καθόλου, είτε, αν προκαλέσουν με παραβιάσεις, τότε ο διεθνής παράγοντας θα έχει τις αποδείξεις για το ποιος δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή.

Η αίτηση από τη Μόσχα για δέσμευση αυτών των περιοχών για τις στρατιωτικές της ασκήσεις έγινε στις 23 Δεκεμβρίου. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί αυτό που τόνιζαν διπλωματικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι. Ότι το μήνυμα της ρωσικής αρμάδας που ήρθε στο Αιγαίο για ασκήσεις είναι ότι, εκτός από την ενεργειακή σχέση, υπάρχει και στρατιωτική συνεργασία… Κι αυτό λέει πολλά.


Σχολιάστε εδώ