ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ, ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Όλες αυτές τις ημέρες και με όσα συνέβησαν με την απεργία που είχε εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) διαφάνηκε το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει και σε αυτό το άθλημα, όπως και σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Στην υπόθεση αυτή έγιναν πολλά λάθη και ακολουθήθηκαν τακτικές, που στη συνέχεια απεδείχθησαν άστοχες από όλα τα μέρη που έλαβαν μέρος στην αντιπαράθεση και τις συνομιλίες για την επίλυσή της, αργότερα.

Η ουσία, αυτήν τη στιγμή, είναι ότι οι καλαθοσφαιριστές φαίνεται πως βγαίνουν κερδισμένοι, παίρνοντας πολλά από αυτά που είχαν ζητήσει. Το θέμα, όμως, είναι ότι πολλά από τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα του μπάσκετ παρέμειναν και δεν λύθηκαν, παρά την απεργία που είχε εξαγγελθεί και τερματίστηκε, μετά τις συνομιλίες.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί στα υπέρ τους, είναι ότι οι καλαθοσφαιριστές της Α1, που αποτελούν τη διοίκηση του ΠΣΑΚ κατά κύριο λόγο, κατέβηκαν σε απεργία για τους συναδέλφους τους της Α2 και αυτό τους τιμά ιδιαιτέρως, ενώ υπάρχουν πολλοί που λένε ότι αν η διοίκηση του συνδικαλιστικού τους οργάνου είχε καλύτερη ενημέρωση από κάποιους από τους μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις τον τελευταίο καιρό, ίσως να είχε λυθεί νωρίτερα το πρόβλημα…

Από εκεί και πέρα υπάρχει η Ομοσπονδία μπάσκετ, η ΕΟΚ, η οποία προσπάθησε και ήθελε τη λύση –όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα– αλλά δεν μπορούσε τελικά να προχωρήσει, καθώς μέσα από τα αιτήματα των αθλητών βρήκε τον τρόπο να ικανοποιήσει και ορισμένα δικά της αιτήματα, οικονομικής κυρίως φύσεως, τα οποία και έθεσε ως προϋπόθεση για να συναινέσει.

Η ΕΟΚ είναι από τις μεγαλύτερες αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, με τις περισσότερες διεθνείς επιτυχίες, αλλά αντιμετωπίζει και αυτή σημαντικά οικονομικά προβλήματα, κάτι που σαφέστατα είναι σε βάρος του αθλήματος και της ανάπτυξής του.

Υπάρχει και το τρίτο μέρος σε αυτήν τη συμφωνία, πέραν της λίγκας του μπάσκετ, του ΕΣΑΚΕ, που τον εντάσσουμε στο ίδιο μέρος με την ομοσπονδία. Υπάρχει το υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που φάνηκε –και έτσι είναι– ότι έπαιξαν μεσολαβητικό ρόλο. Αυτό το έκαναν μόνο στο τέλος και όταν τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή, καθώς μέχρι τότε ακολουθούσαν τακτική ουδετερότητας, η οποία όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά και στην ουσία έσπρωξε προς τα εκεί τα πράγματα.

Τελικά, και με την παρέμβαση του ΓΓΑ, Σταύρου Δουβή, που απέδειξε ότι παραμένει καλός διαιτητής, η λύση βρέθηκε και η απεργία λύθηκε, αλλά το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι γίνεται.

Οι καλαθοσφαιριστές βγήκαν κερδισμένοι πάντως, σε αυτήν τη φάση, δείχνοντας πως μπορούν μέσα από αγώνες από ανθρώπους, που κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, να κερδηθούν κάποια πράγματα, τα οποία αφορούν το μέλλον το δικό τους και, κυρίως, των αθλητών μπάσκετ των μικρότερων κατηγοριών.


Σχολιάστε εδώ