Αλλάζει όψη η Βουλή

Τα έργα προχωρούν με γοργό ρυθμό και όλα δείχνουν πως μετά τις διακοπές των εορτών οι βουλευτές όταν επιστρέψουν θα αντικρίσουν ένα νέο… Κοινοβούλιο. Δεν γίνονται όμως εργασίες μόνο στο κτίριο της Βουλής. Παράλληλα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας ο σχεδιασμός του νέου πολυχώρου στη Λένορμαν, καθώς και η ανακατασκευή των κτιρίων ιδιοκτησίας της Βουλής στην οδό Φιλελλήνων και στην οδό Βουλής. Νέες υποδομές για τους βουλευτές και τους πολίτες, νέες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, μαζί με τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού θεσμού, είναι το τρίπτυχο του Προέδρου της Βουλής, το οποίο ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια.

Συνεργεία ανακαίνιζαν νύχτα και μέρα τον Ναό της Δημοκρατίας μας, ώστε και εμφανισιακά (με το «λίφτινγκ») να μεταμορφώσουν σ’ ένα καλαίσθητο κτίριο τα «παλαιά ανάκτορα», που με το πέρασμα του χρόνου… δείχνουν και την ηλικία τους.

Από την πρώτη σχεδόν μέρα που ανέλαβε ο Δημήτρης Σιούφας, ήξερε τι έπρεπε να γίνει στο κτίριο και στην όλη υποδομή της Βουλής. Κι αμέσως άρχισε δουλειά! Το καλοκαίρι αναπαλαίωση κυριολεκτικά το εντευκτήριο, ενώ οι οροφές των δύο εισόδων απέκτησαν λάμψη… Βερσαλλιών… Τώρα εδώ και δύο μήνες αλλάζουν όλα.

Από τις πόρτες μέχρι την αίθουσα της Ολομέλειας, η Βουλή θύμιζε στις γιορτές… οικοδομή από τις σκαλωσιές, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, για την αισθητική και αρχιτεκτονική αναστύλωση, ώστε να λαμπρυνθεί ο χώρος όπου χτυπά η καρδιά του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος.

Αρχιτέκτονες και άλλοι ειδικοί ξεσήκωσαν λοιπόν γκραβούρες και παλαιά σχέδια για το πώς ήταν το κτίριο και αποφάσισαν να το… ομορφύνουν (αίθουσα Ολομέλειας, Γερουσίας κ.λπ.). Από ακροκέραμα μέχρι κίονες και από τοιχογραφίες μέχρι χρώματα, η Βουλή σε όλους τους χώρους της θα δείχνει άλλη, όπως λένε και όσοι πέρασαν αυτές τις ημέρες από μπροστά.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ανάπλαση αφορά το σύνολο της Βουλής και όχι μόνο κάποιες επιμέρους επεμβάσεις. Ένα έργο που έπρεπε να γίνει, γιατί η Βουλή είναι ο καθρέφτης της Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ