Έκπτωση 1,2% (!) για την κατασκευή του Νοσοκομείου Χαλκίδας αξίας 68,9 εκατ. ευρώ!

Έκπτωση που δεν συνηθίζεται και επιτρέπει στον καθένα να υποπτευθεί… συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων. Για το έργο ενδιαφέρθηκαν εννέα κοινοπραξίες.

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας (προεπιλογή), σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού, πέντε κοινοπραξίες είχαν τις προϋποθέσεις που απαιτούσε η διακήρυξη για να συνεχίσουν στο β’ στάδιο του διαγωνισμού (κύρια δημοπρασία), ενώ τέσσερις αποκλείσθηκαν.

Κατά της απόφασης της επιτροπής υποβλήθηκαν τέσσερις ενστάσεις – προσφυγές σύμφωνα με τον Ν. 2522/97.

Οι δύο έγιναν από τις εταιρείες BELFINGER – BERGE και ΒΙΟΤΕΡ – INTERSALUS για τον αποκλεισμό τους από το β’ στάδιο και οι άλλες δύο από τις επιλεγείσες INSO και TEPNA – SIMED, κατά της επιλεγείσας κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΙΜΕΚ. Κυρίως η προσφυγή στρέφεται κατά της ΙΜΕΚ για την οποία υπάρχει το επιβαρυντικό στοιχείο ότι ως μέλος της αναδόχου κοινοπραξίας ΕΜΠΕΔΟΣ – ΙΜΕΚ των έργων των Νοσοκομείων Βόλου και Αγρινίου δεν εξεπλήρωσε τις συμβατικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΟΜ με σκανδαλώδη απόφαση να κάνει δεκτή αίτηση υποκατάστασης για να διασωθεί και να μετάσχει στον διαγωνισμό.

Το ΔΣ της ΔΕΠΑΝΟΜ έκανε δεκτές τις προσφυγές των BILFINGER και BIOTEP για τη συμμετοχή τους στο β’ στάδιο και απέρριψε τις προσφυγές των δύο άλλων εταιρειών κατά της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΙΜΕΚ οι οποίες κατά… μαγικό τρόπο παραιτήθηκαν και από την εκδίκαση στο δικαστήριο!

Έτσι για το β’ στάδιο (υποβολή οικονομικών προσφορών) επελέγησαν επτά κοινοπραξίες εκ των οποίων οι τέσσερις ως διά… μαγείας δεν εμφανίστηκαν, ενώ είχαν δώσει μάχη για να συμμετάσχουν, και υπέβαλαν προσφορές οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ (1,2%) ΒΙΟΤΕΡ – ΤΕΡΝΑ (0,7%) και Ellisdon (0,4%).

Στις παρενθέσεις η έκπτωση που πρόσφεραν και όπου δι’ οφθαλμού φαίνεται ότι υπήρξε προσυνεννόηση γιατί σε ένα έργο προϋπολογισμού 68,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30 δισ. δρχ. περίπου, γίνεται σφαγή και οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι συμμετέχοντες ξεπερνούν και το 50%!

Αυτός κι αν είναι ανταγωνισμός. Και διαφάνεια από τη ΔΕΠΑΝΟΜ. «Αιδώς (ΔΕΠΑΝ) Αργείοι».

ΥΓ.: Τον Ιούλιο του 2003 ο ΑΚΤΩΡ είχε αναδειχθεί μειοδότης για το Νοσοκομείο Χίου και κατά σύμπτωση με έκπτωση 2,04%. Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;


Σχολιάστε εδώ