Έκλεισε την πόρτα στον Γ. Παπανδρέου ο Περισσός

Στην τελική ευθεία προς το Συνέδριό του, που θα γίνει τον Φεβρουάριο, βαδίζει το ΚΚΕ και ήδη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι συνδιασκέψεις των μεγάλων κομματικών οργανώσεων προκειμένου να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο και να εγκριθούν οι πολιτικές θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Ό πως δείχνει η πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου που δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη», τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος σε συντριπτικό ποσοστό εγκρίνουν τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας τόσο για την τακτική και τη στρατηγική του Κόμματος όσο και για την αποτίμηση της πορείας του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ευρώπη, που κατέρρευσε το 1989, προκαλώντας τεράστια απογοήτευση στους κομμουνιστές ανά τη γη. Έτσι στο συνέδριο δεν αναμένονται εκπλήξεις και το μόνο που απομένει είναι εάν η Αλέκα Παπαρήγα παραδώσει τα ηνία του Κόμματος σε άλλο στέλεχος ή εάν θα συνεχίσει να ηγείται του ΚΚΕ όπως κάνει από το 1991 μέχρι σήμερα, φτάνοντας στο σημείο να είναι η μακροβιότερη ηγέτης αυτού του ιστορικού κόμματος. Η ίδια στις συνεχείς ερωτήσεις δείχνει ενοχλημένη και παραπέμπει το ζήτημα στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το Συνέδριο.

Στον Περισσό, μετά «το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους «κουκουλοφόρους» –από το οποίο εκτιμούν ότι κέρδισαν πόντους στη συνείδηση αρκετού κόσμου– θα επιδιώξουν στην πορεία προς το Συνέδριο αλλά και τις επικείμενες Ευρωεκλογές να στρέψουν τη δράση τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ειδικά της νεολαίας. Θεωρούν ότι τα κόμματα πρέπει να κρίνονται από τη δράση τους στο κίνημα και τις θέσεις που αναπτύσσουν πάνω στα κρίσιμα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και όχι από τις δημόσιες σχέσεις και τις δήθεν θεαματικές ενέργειες.

Ήδη με αφορμή τη σφαγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ κινητοποιήθηκαν άμεσα σε όλη τη χώρα με συγκεντρώσεις ενώ η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής στελεχών, μεταβαίνει αύριο στην πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, Ραμάλα, προκειμένου να συμπαρασταθεί στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Μάλιστα, το ΚΚΕ είχε ζητήσει από τον Δήμο της Αθήνας να ακυρώσει –σε ένδειξη συμπαράστασης– όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς.

Το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τη διακριτή από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δράση του και είναι χαρακτηριστικό ότι απέρριψε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης» ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Κατά την πάγια θέση του Περισσού, η διέξοδος δεν βρίσκεται στις συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα, αλλά στην ανάπτυξη ενός «ισχυρού λαϊκού κινήματος» που δεν θα περιορίζεται σε σενάρια κυβερνητικής εναλλαγής στο ίδιο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής ούτε θα βάζει στο στόχαστρό του μόνον τον έναν ή τον άλλον τιμονιέρη του καπιταλισμού αφού η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να πλήττεται ή και να πέφτει αφήνοντας όμως αλώβητη την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Ως εκ τούτου το κάλεσμα του ΚΚΕ στον κόσμο είναι να γυρίσει την πλάτη όχι μόνο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν ίδια πολιτική αλλά και «στα δεκανίκια τους» όπως ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ, που κατά τον Περισσό είναι λαλίστατοι μεν σε αντιπολιτευτικές κορώνες αλλά είναι έτοιμοι να σπρώξουν το κίνημα στην αγκαλιά απλώς μιας άλλης αντιδραστικής διακυβέρνησης «της αστικής εξουσίας». Για να μετρήσει αποτελέσματα το κίνημα, λένε τα στελέχη του ΚΚΕ, πρέπει να έχει ξεκάθαρη γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων.


Σχολιάστε εδώ