άλλα αθλητικά

// Κακή χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό το 2008. Πολλά άσχημα πράγματα συνέβησαν με κορυφαίο το σκάνδαλο του ντόπινγκ, το οποίο ανέδειξε πράγματα που ήταν καλά… κρυμμένα τα προηγούμενα χρόνια. Ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε από μια Παρασκευή βράδυ, στις 4 Απριλίου 2008 και κατέληξε να γίνει η χώρα διεθνώς ρεζίλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, οι οποίοι πέραν αυτού ήταν οι χειρότεροι από πλευράς επιδόσεων για την Ελλάδα, που κατέκτησε μόλις τέσσερα μετάλλια, μετά τα 16 της Αθήνας και τα 13 του Σίνδεϊ.

// Εκείνο, λοιπόν, το βράδυ της 4ης Απριλίου ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ στη χώρα, το οποίο εκκρεμεί δικαστικά, με το κύκλωμα το οποίο είναι γνωστό να μην έχει εξιχνιαστεί ακόμη. Ένα κύκλωμα, το οποίο εμείς έχουμε πολλές φορές «φωτογραφήσει», αλλά φευ, καθώς ουδείς έχει ασχοληθεί να προχωρήσει σε βάθος, πέραν του να ασκήσει (ορθώς) διώξεις σε κάποιους αθλητές και αθλήτριες που ενεπλάκησαν σε αυτό.

// Από τις 4 Απριλίου λοιπόν, όταν βρέθηκαν ντοπέ 11 αθλητές της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών και μετά, δεν ήταν ένας ούτε δύο, αλλά πάρα πολλοί οι αθλητές που βρέθηκαν να κάνουν χρήση μεθυλτριενολόνης, πιο γνωστής και ως Μ3, με αποκορύφωμα την κάτοχο του χρυσού μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, Φανή Χαλκιά, η οποία βρέθηκε ντοπαρισμένη με Μ3 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και εξεδιώχθη από αυτούς.

// Δεν ήταν, όμως, μόνον το σκάνδαλο ντόπινγκ και η κακή ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες που σημάδεψαν τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά ήταν και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που έγινε σε Αυστρία και Ελβετία και στο οποίο έλαβε μέρος η Εθνική μας ομάδα. Επιτυχία μεν η πρόκρισή της, αλλά αποτυχία η παρουσία της εκεί με τρεις ήττες από Σουηδία, Ρωσία και Ισπανία και κακές εμφανίσεις. Δείγμα του ότι ο ελληνικός αθλητισμός, συνολικά, βρίσκεται σε παρακμή.

// Υπήρξαν, όμως, και άλλα γεγονότα που σημάδεψαν τον ελληνικό αθλητισμό τη χρονιά που πέρασε. Όπως η κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, που αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής και του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, που επίσης αναδείχθηκε πρωταθλητής.

// Ως επίσης σημαντικό γεγονός μπορεί να καταγραφεί η παραίτηση του Βασίλη Γκαγκάτση από την προεδρία της ΕΠΟ ύστερα από επτά χρόνια στη θέση αυτή και αφού είχε επανεκλεγεί λίγους μήνες πριν από την παραίτησή του. Σημαντικό επίσης και το ότι ηττήθηκε στις εκλογές και έχασε τη θέση του προέδρου της ομοσπονδίας βόλεϊ ύστερα από 35 σχεδόν χρόνια ο Θανάσης Μπελιγράτης.

// Τον χρόνο που έφυγε διεξήχθη και η πολύ σοβαρή δίκη για τα γεγονότα της οδού Λαυρίου τον Μάρτιο του 2007, όπου ένας άνθρωπος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου και άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κάθειρξη με αναστολή μέχρι την έφεση. Η οικογένεια Φιλόπουλου, όμως, αλλά και η κοινή γνώμη δεν ικανοποιήθηκαν από την απόφαση, αλλά εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι πως με τη δίκη αυτή δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται και η βία στα γήπεδα, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται νέα κρούσματα…


Σχολιάστε εδώ