XΡΗΜΑτιστήριο

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς το συμμάζεμα των απωλειών σε αρκετά χρηματιστήρια, σε συνδυασμό με την επικείμενη αργία των Χριστουγέννων, τις περιορισμένες συναλλαγές, τις διαρκείς εναλλαγές προσήμου σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και τα συνεχή σκαμπανεβάσματα στις τιμές των περισσότερων μετοχών, δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν το κακό κλίμα, ωθώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη τιμών στο χαμηλότερο κλείσιμο του 2008, ήτοι 1.711,80 μονάδες, με απώλειες 1,15% και εξαιρετικά χαμηλό τζίρο που δεν υπερέβη τα 77 εκατ. ευρώ, με συναλλακτικό όγκο 17,1 εκατ. τεμαχίων. Από τους επιμέρους δείκτες, ο υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,13%, ο μεσαίας σημείωσε οριακή άνοδο 0,35%, ο FTSE80 κατέγραψε απώλειες 0,66%, ενώ σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσε ο δείκτης των τραπεζών εμφανίζοντας κέρδη 0,46%. Την επομένη οι επενδυτές, με το βλέμμα στραμμένο στα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στην Ευρώπη, με πίστη στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και με τους τίτλους του FTSE20 να «μονοπωλούν» το αγοραστικό ενδιαφέρον, προχώρησαν σε τοποθετήσεις κυρίως στις τράπεζες, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη τιμών στις 1.723,57, ενισχυμένο κατά 0,69% και τζίρο πέριξ των 87 εκατομμύρια ευρώ.

> Άλλη μια εταιρεία του πολύπαθου κλάδου των τηλεπικοινωνιών που κατέθεσε, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αίτηση πτωχεύσεως, αναγκάζοντας έτσι τους συνδρομητές και πελάτες της να αναζητήσουν, εν μέσω εορτών, νέο πάροχο. Περί της Teledome ο λόγος.

>Η επενδυτική άπνοια στο μεγαλείο της! Η απαξίωση των μετοχών, με διαδοχικά χαμηλά και μηδαμινή συναλλακτική δραστηριότητα, αποτελεί πλέον τον «κανόνα» των τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, με μόλις 5, άντε το πολύ 7, χαρτιά της υψηλής κυρίως κεφαλαιοποίησης, να πραγματοποιούν το 50% και άνω του ημερήσιου συνολικού τζίρου συναλλαγών.

> Τι και αν η EFG Eurobank αποτέλεσε τον μοναδικό, ελληνικών συμφερόντων, όμιλο, που έλαβε άδεια για τη σύσταση ειδικής εταιρείας διαχείρισης συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στη Ρουμανία; Η έλλειψη ικανής κρίσιμης μάζας κατά την τράπεζα και τα φημολογούμενα προβλήματα ρευστότητας κατ’ εμάς, την οδήγησαν να αποσυρθεί από τον κλάδο.

>«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»… των αρμόδιων ελληνικών αρχών! Για μία ακόμη φορά «φούσκωσαν» το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) με επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου, έτσι για να τα «βγάλουν πέρα» κι αναζητούν εναγωνίως ξένο σύμβουλο.

>Θα μας τρελάνουν! Από τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν που θα γίνει η δημόσια προσφορά, τότε ποιοι είναι αυτοί που βγαίνουν και πουλούν σε αυτά τα επίπεδα; Περί του γνωστού σίριαλ Ρόκα -Iberdrola ο λόγος.

>Τα παρατράγουδα μιας κρίσης… με διαψεύσεις που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν! Τέλος στην πολυσυζητημένη συγχώνευση της Ζήνων με την On Telecoms έβαλε και επισήμως η εισηγμένη εταιρεία. Λόγω της συνεχώς παρατεινόμενης αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας, αλλά και της στάσης που κράτησαν ορισμένοι εκ των μετόχων της πρώτης, δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθούν βασικοί παράμετροι της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

>Μετά «τόση πίκρα»! Για να δούμε αν το παραδοσιακά καλό δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου της Wall Street, κατά το οποίο παρατηρείται ενίσχυση των τιμών των περισσότερων μετοχών, προσφέρει και στους εγχώριους επενδυτές «ένα καλό δώρο» για τη φετινή εορταστική περίοδο;

>Αρκετές από τις εισηγμένες προχωρούν σε δημόσιες προτάσεις αγοράς κινητών αξιών, προκειμένου να «βγάλουν» τα χαρτιά τους από το ταμπλό της Σοφοκλέους. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Γρηγόρης Μικρογεύματα.

>«Αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου»! Ανοδικό ράλι με ενδεχόμενα καθοδικά γυρίσματα, τοποθετήσεις σε μετοχές εμπορικών εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τους τελικούς καταναλωτές, ισχυρές θέσεις σε blue chips με καλές χρηματοεισροές, σε εταιρικά ομόλογα εταιρειών αμυντικού κλάδου, χρήση των παραγώγων προϊόντων ως εργαλείων μόχλευσης, πρότεινε μεταξύ άλλων για το 2009 ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

>Έμμεσες εκπτώσεις… γιατί όχι; Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση μαστίζει την αγορά, οι «δαιμόνιες» εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων, «εφηύραν» ένα νέο, φαινομενικά, νομότυπο σύστημα παράκαμψης της χρονικής περιόδου των προσφορών, μέσω των καρτών πιστότητας.

>Από το κακό στο χειρότερο! Περίπου 700 hedge funds έχουν «βάλει λουκέτο» το πρώτο εννεάμηνο του έτους, εκποιώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και ολοκληρώνοντας τις εργασίες τους, καθώς οι υψηλές αποδόσεις έχουν επισκιαστεί από τον υψηλό βαθμό ρίσκου.

>Άλλη μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση, που υπό το βάρος των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αναγκάστηκε να προχωρήσει τόσο σε αλλαγή χρήσης, όσο και παράταση της διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων. Περί της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης ο λόγος.

>Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με την ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας οδήγησε σε πτώση των μεταναστευτικών εμβασμάτων, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας οι «αποστολές» χρημάτων από τους μετανάστες προς τις πατρίδες τους έχουν μειωθεί δραματικά μέσα σε ένα χρόνο.

>Από τη στιγμή που μια εισηγμένη εταιρεία θεωρεί ότι οι τακτικοί έλεγχοι της εφορίας, με την προσθήκη λογιστικών διαφορών και τη μη αναγνώριση δαπανών, είναι αυθαίρετοι, τότε ποιος ο λόγος των μερικών συμβιβασμών της με το Ελληνικό Δημόσιο; Πρόσφατο παράδειγμα η Φιερατέξ.

>Προς όφελός τους! Προβάδισμα στα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται στην περιφέρεια φαίνεται να παρέχουν οι πρόσφατες αναταραχές στο κέντρο των Αθηνών, καθώς οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που στεγάζονται σε αυτούς τους πολυχώρους, δηλώνουν τη σχετική τους ικανοποίηση για την εμπορική κίνηση.

>Όσο μικρότερη είναι μια επιχείρηση τόσο υψηλότερο επιτόκιο καλείται να πληρώσει! Τον συνδυασμό, ακριβό δανεικό χρήμα και λιγότερες πωλήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που βλέπουν τα σχέδιά τους για τη νέα χρονιά να ανατρέπονται μέρα με τη μέρα.

>«Σαν τα κοράκια»… προκειμένου να τσιμπήσουν μερίδιο από τη λεία των κόκκινων δανείων»! Εισπρακτικές εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και δικαστικοί επιμελητές είναι έτοιμοι να «κατασπαράξουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι βουτηγμένα στα χρέη.

>Την ίδια ώρα που οι εταιρείες προχωρούν σε διαδοχικές αγορές ιδίων μετοχών, που οι βασικοί μέτοχοι στηρίζουν τα χαρτιά τους, που οι insiders ενισχύουν τις θέσεις τους, κάποιοι λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού προβαίνουν σε πωλήσεις! Μεταξύ αυτών και ένας από τους διευθυντές της ΕΧΑΕ, ο κ. Χρήστος Κουπελίδης.

>Με αφορμή το ενδιαφέρον που επέδειξε το ΙΚΑ, για την αγορά-παραχώρηση του 35% που κατέχει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναρωτιόμαστε μήπως σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα έπρεπε να εξεταστεί η τοποθέτηση των αποθεματικών και άλλων ασφαλιστικών ταμείων;

> Άλλη μια αρνητική πρωτιά στην ΕΕ, που θα έπρεπε να κάνει τους εθνοπατέρες μας να ντρέπονται! Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, η αναφορά μας στην αδυναμία της πληρωμής των δόσεων δανείων, ενοικίων, λογαριασμών και κάθε είδους υποχρεώσεων στα τρία από τα δέκα ελληνικά νοικοκυριά.

>«Έπεσε η αυλαία» για τη μετοχή μιας ακόμη εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας, καθώς από τις 24/12/2008, λόγω της συγχώνευσης διά απορρόφησης, έπαψε η διαπραγμάτευσή της στο ΧΑ! Ο λόγος για τη γνωστή και μη εξαιρετέα Blue Star Ferries.

>Περίεργες εξελίξεις! Έχουν περάσει περίπου 5 μήνες από τότε που το πετρέλαιο, μετά από ένα τρελό ράλι έως τα 148 δολάρια το βαρέλι, έπεσε στις ημέρες μας πέριξ των 40 δολαρίων, ενώ ακόμα και η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ, δεν φαίνεται να επέδρασε θετικά στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

>Κάτω από αυτές τις δύσκολές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και υπό την επενδυτική άπνοια των εορτών, αναζητούνται αγοραστές, σε νέα ημερομηνία έναρξης διαδικασίας εκποίησης, για 500 αποϋλοποιηθείσες κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας Εριουργία Τρία Άλφα.

>Άλλο ένα ακόμη κυβερνητικό «Βατερλώ»! Μετά από τόσες προσδοκίες, διαφήμιση, δηλώσεις, ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης των τριών επιχειρήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνεχίζεται με την απουσία ηχηρών ονομάτων αλλά και με την αποχώρηση των Qatar Airways και Iberia.

>Για ποιους κατατέθηκε άραγε στη Βουλή, η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που παρέχει τη δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο να εγγυάται την καταβολή του συνόλου ή μέρους των συμβατικών ανταλλαγμάτων που προβλέπονται στις Συμβάσεις Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έναντι των εταιρειών ειδικού σκοπού;

>Αν ήταν για κάποια άλλη εισηγμένη, ίσως και η αποχώρηση του εσωτερικού της ελεγκτή να μην είχε τόση μεγάλη σημασία, αλλά επειδή μιλάμε για την ΕΛΙΧΘ, που τόσα έχουν ειπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν σχετικά με τα σχέδια διάσωσής της και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, θεωρούμε ότι το γεγονός από μόνο του αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς.

>Οι διαδοχικές καταρρεύσεις εισηγμένων εταιρειών κατέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα στους ελέγχους και τα μεγάλα κενά στο νομικό πλαίσιο! Ο έλεγχος της εισπραξιμότητας, της αποτίμησης των απαιτήσεων και του χαρτοφυλακίου χρεογράφων ανήκει στην υπευθυνότητα των ορκωτών.

>Εν τάχει! Πτώση στις χρηματαγορές της Αμερικής, απώλειες στις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών στα παράγωγα, μείωση στις τιμές του αργού πετρελαίου, άνοδος του χρυσού, πίεση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι ευρώ και δολαρίου, άνοιγμα στα spread μεταξύ ελληνικού & γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων την προηγούμενη χρηματοοικονομική εβδομάδα.


Σχολιάστε εδώ