Όλοι οι «φίλοι» του προέδρου

Όλοι οι άνθρωποι που σήμερα «παράγουν» ή «επικοινωνούν» την πολιτική στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι μακριά από την κοινωνία, δεν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους ή ανήκουν στην κατηγορία των στελεχών «μονάχους μονάχους» που από το σπίτι τους πηγαίνουν στο γραφείο και τούμπαλιν, χωρίς να διαθέτουν παραστάσεις και ορθή πληροφόρηση ή ανήκουν στην κατηγορία των άχρηστων «golden boys», γεμάτων απωθημένα, που δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε μια δομημένη πολιτική πρόταση. Για έναν τους μάλιστα λένε χαριτολογώντας ότι με κάθε κουβέντα που κάνει… η Νέα Δημοκρατία «κερδίζει» τουλάχιστον… δέκα «εχθρούς», σε τέτοιο σημείο φθάνει ο εγωισμός και η υπερβολή του. Υπάρχουν και ορισμένα στελέχη που απλώς δεν… επικοινωνούν (το είπαμε όσο πιο κομψά γίνεται). Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που θέλουν… στήριξη οι ίδιοι, κι όμως έχουν επιλεγεί για να στηρίξουν μια κυβέρνηση!

Σε μια πρώτη φάση καλό είναι ένας ηγέτης να έχει κοντά του όλων των ειδών τα στελέχη. Ο Κ. Καραμανλής δυστυχώς διαθέτει ένα στοιχείο που δεν είναι προσόν για έναν ηγέτη: Είναι πολύ ανεκτικός!

Το αποτέλεσμα από την κατάσταση αυτή είναι διπλά τραγικό:

Πρώτον τα στελέχη αυτά του κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού αδυνατούν να κατανοήσουν τι έχει συμβεί στην κυβέρνηση και στον τόπο, που σημαίνει ότι δεν κάνουν γιʼ αυτήν τη δουλειά. Με την αναβλητικότητά τους βυθίζουν ακόμη πιο κάτω –άπατο πάει– το κυβερνητικό σκάφος και δεν έχουν τη διορατικότητα και την εξυπνάδα που απαιτείται για να προτείνουν λύσεις που θα επιβραδύνουν την αυτοκτονική πορεία.

Δεύτερον, η ανοησία των στελεχών αυτών και η ανικανότητά τους προσδίδει… «υπεραξία» σε άσχετους κυβερνητικούς και κομματικούς που ανάμεσα στα ερείπια αυτοπροβάλλονται ως αυτόκλητοι σωτήρες, ενώ συνήθως είναι πιο ανίκανοι από εκείνους που θέλουν να αντικαταστήσουν. Απλώς βρισκόντουσαν τόσο καιρό στο απυρόβλητο είτε γιατί το αντικείμενό τους ήταν ανύπαρκτο κατʼ ουσίαν, είτε διότι ποτέ δεν βγήκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα να στηρίξουν συναδέλφους τους και τις θέσεις της κυβέρνησης.

Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος σήμερα στη Νέα Δημοκρατία.

Όσο δεν μπορεί ο ίδιος ο Καραμανλής να ορίσει ένα άλλο επιτελείο, κυβερνητικό-κομματικό και ανθρώπων έμπιστων, κοντά σε ορισμένους από τους παλαιούς που είναι σοβαροί, τόσο το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα διογκούται. Όσο δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να βαφτίσει κάποιον που πολιτικά επικοινωνιακά θα βαστά από εδώ και πέρα τα γκέμια τη δύσκολη αυτήν περίοδο ως «διαχειριστή της κρίσης» (μακριά από ξεπερασμένες λύσεις που δεν… «αφουγκράζονται» την κοινωνία), τότε τα προβλήματα θα μεγαλώνουν και αναπόφευκτα θα φθάσει αναγκαστικά στις εκλογές όπου θα καταποντισθεί και η μεν χώρα θα χάσει μια μέτρια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που είχε δυνατότητα να πετύχει, ή δε ΝΔ και γενικά η παράταξη που εκπροσωπεί θα κάνει χρόνια για να ξαναδεί εξουσία…


Σχολιάστε εδώ