ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

Σοβαρότατο πλήγμα στη διαπραγματευτή τακτική της ελληνικής πλευράς συνιστά η επίμονη άρνηση του Προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια όχι μόνο να μη συνάψει η Κύπρος συμφωνία συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, αλλά να μην καταθέτει καν αίτηση συμμετοχής στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Την ώρα μάλιστα που Αθήνα και Λευκωσία έδιναν, υποτίθεται, μάχη για να διασφαλίσουν την αυτονομία της ευρωπαϊκής άμυνας από τις τουρκικές παρεμβάσεις, οι Ευρωπαίοι εύλογα δηλώνουν ότι δεν μπορεί να εμποδίζεται επʼ άπειρον η συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, πολύ περισσότερο όταν η άμεσα ενδιαφερόμενη Κύπρος δεν επιθυμεί να συνεργασθεί με το ΝΑΤΟ και μάλιστα επικαλέσθηκαν και τις επιθετικές εναντίον του ΝΑΤΟ δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Εμπλοκή σε σειρά μεταθέσεων και τοποθετήσεων έχει προκαλέσει η παραμονή στη ΜΕΑ ΕΕ, στις Βρυξέλλες, του πρέσβη Β. Κασκαρέλη, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αντί να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από μακρόχρονη υπηρεσία σε πόστα του εξωτερικού και να αναμένει στην κεντρική υπηρεσία την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, παραμένει στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα ο κ. Σωτηρόπουλος να μην μπορεί να τον διαδεχθεί, ελευθερώνοντας έτσι τη θέση του Γ΄ Γενικού για τον από τη Λευκωσία ερχόμενο Δ. Ράλλη.

Ωραίο το «ανέκδοτο» με τον γνωστό κ. Δημητρά του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, ο οποίος έχει στραφεί δικαστικά εναντίον έλληνα διπλωμάτη επειδή έκανε τη δουλειά του και έδωσε απάντηση στους ισχυρισμός του Ουράνιου Τόξου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον διπλωμάτη Γ. Αϋφαντή, που είναι και συνδικαλιστικό στέλεχος της ΕΔΥ, είχε μηνύσει αρχικώς το Ουράνιο Τόξο για… συκοφαντική δυσφήμηση και καθώς το απολογητικό υπόμνημα του κ. Αϋφαντή που είχε αναφορές και στον γνωστό ρόλο του κ. Δημητρά είχε διαρρεύσει σε κυριακάτικη εφημερίδα, ακολούθησε η αγωγή του κ. Δημητρά. Στη δικάσιμο, που είχε οριστεί αρχές Δεκεμβρίου, δεν εμφανίστηκε ο κ. Δημητράς και το ερώτημα είναι ποιον φοβούνται οι δικαστικοί ώστε να μη δικάσουν την υπόθεση ερήμην και ταλαιπωρούν τόσους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες και έρχονται στην Ελλάδα από τα πέρατα του κόσμου για να ακούσουν ότι η δίκη αναβάλλεται λόγω απουσίας του κ. Δημητρά.

Στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του πρέσβη Σπύρου Λαμπρίδη «Οι Δράκοι». Πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο που πραγματεύεται τις παράλληλες πορείες των ηρώων από την εποχή του Εμφυλίου, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση που ακολούθησε για τον Εμφύλιο. Να φαντασθείτε ότι η συζήτηση ήταν τόσο ζωντανή που ακόμη και ο πρέσβης Γ. Σαββαΐδης, εκπλήσσοντας ακόμη και αυτούς που τον γνωρίζουν καλά, πήρε τον λόγο και συμμετείχε στη συζήτηση.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει πρεσβείες σε 18 χώρες της Αφρικής και η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση του Φετουλάχ Γκουλέν στη Μαύρη Ήπειρο, με άνοιγμα ισλαμικών σχολείων, συνιστά μια σημαντική καμπή στην τουρκική εξωτερική πολιτική, που, παρά τα εσωτερικά προβλήματα, γίνεται απολύτως εξωστρεφής. Τι να πούμε για τη χώρα μας, όπου οι διπλωμάτες δίνουν μάχη για ένα ήσυχο προξενείο, π.χ. της Βαρκελώνης ή της Γενεύης, άλλοι έχουν ξεχάσει την Ελλάδα μετακινούμενοι μεταξύ Παρισίων και Γενεύης και άλλοι έχουν στρογγυλοκαθίσει για χρόνια στις Βρυξέλλες (και δεν είναι τυχαία η αναφορά στα συγκεκριμένα πόστα). Πού να ακούσουν για Αφρική…

Φόρτος εργασίας έχει πέσει στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης ώστε να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα για έκδοση θεωρήσεων και διευκόλυνση ακόμη και ημερήσιων διελεύσεων από τα τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά. Εκτός της γενικότερης υπόθεσης του ελληνικού τουρισμού, από τη δραστηριότητα αυτή ωφελούνται και οι επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου, οι οποίοι… ευγνωμονούν για τις διευκολύνσεις τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, που συμπτωματικώς δίνει τη μάχη της εκλογής στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Προφανώς ελάχιστοι ξένοι και πολύ περισσότερο η τουρκική κοινή γνώμη έχουν στοιχειωδώς ιδέα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, εφόσον υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός στη Β. Σοφίας, αν γινόταν μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το να δεσμεύουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις περιοχή για στρατιωτική άσκηση μόλις τριάντα μίλια από την Αθήνα σίγουρα δεν είναι και τόσο φιλική ενέργεια. Φανταστείτε δηλαδή να πραγματοποιούσε η Ελλάδα ασκήσεις στα διεθνή ύδατα έξω από τη Μερσίνα ή στην έξοδο των Στενών… Προς το παρόν η μόνη ενημέρωση που υπάρχει διεθνώς είναι οι επίσημες ανακοινώνεις του τουρκικού επιτελείου περί παραβιάσεων που διαπράττουν τα… ελληνικά μαχητικά.


Σχολιάστε εδώ