Τι μας χρωστάνε οι Γερμανοί!

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία του συμβουλίου απαρτιζόμενη από τους Μανώλη Γλέζο, Δαμιανό Βασιλειάδη, Ζαμάνο Στέλιο και Χρήστο Ντζιτζιγώνη, συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, προς τον οποίο, αφού ανέπτυξε τα αιτήματα του Εθνικού Συμβουλίου, επέδωσε υπόμνημα απευθυνόμενο στη γερμανική κυβέρνηση.

Η ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας των δύο λαών, επισημαίνεται στο υπόμνημα, εμποδίζεται από ένα οδυνηρό αγκάθι, το οποίο δημιούργησε ο Χίτλερ στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την επίθεση, την εισβολή και την κατοχή της Ελλάδος.

Ακολούθως καταγράφονται οι καταστροφικές συνέπειες που υπήρξαν για τη χώρα μας λόγω της ωμής λεηλασίας του εθνικού πλούτου, της αρπαγής περιουσιών των πολιτών και της γενοκτονίας, με την πείνα, την ομηρία και τις ομαδικές εκτελέσεις. Η Ελλάδα, σημειώνεται, είχε τις μεγαλύτερες αναλογικές απώλειες στον πληθυσμό της απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, χάνοντας το 13,5% του πληθυσμού της.

Είναι δυνατόν, προστίθεται, να θεωρούν οι γερμανικές κυβερνήσεις ότι εξόφλησαν δήθεν το χρέος τους απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα με το αστείο ποσό των 110 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, που έδωσαν το 1960, σε μια επαίσχυντη συναλλαγή για την αποφυλάκιση του εγκληματία πολέμου Μέρτεν και την παραπομπή των εγκληματιών πολέμου στη Γερμανία για να δικαστούν από τα γερμανικά δικαστήρια, όπου δεν καταδικάστηκε ούτε ένας;

Όταν μάλιστα οι απερίγραπτες οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα συνίστανται:

• Στο δάνειο που συνήψε το Γ΄ Ράιχ στις 14 Μαρτίου 1942 από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είχε υπογράψει ότι θα το επιστρέψει με το τέλος του πολέμου, αλλά ουδέποτε το επέστρεψε.

• Στις πολεμικές επανορθώσεις που επιδίκασαν οι 29 συμμαχικές χώρες για τις επιτάξεις, αρπαγές και άλλες καταστροφές των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στον υλικό και τεχνικό πλούτο της χώρας, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων. Γι’ αυτές δεν έχει δοθεί από τις γερμανικές κυβερνήσεις ούτε ένα μάρκο.

Χωρίς να έχουν υπολογιστεί, μάλιστα, στο ποσόν αυτό ούτε η ληστεία με το πλαστό γερμανικό μάρκο ούτε 1,5 τόνος ασήμι και 3,5 τόνοι νικέλιο από το λιώσιμο των κερμάτων ούτε και ο χρυσός της Τράπεζας της Ελλάδος.

• Στις αποζημιώσεις προς τους έλληνες πολίτες για τις καταστροφές των περιουσιών τους και την αφαίρεση της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής σε 84 ολοκαυτώματα μαρτυρικών πόλεων όπως τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, ο Χορτιάτης κ.ά.

• Στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξαν οι δυνάμεις κατοχής από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Στο υπόμνημα καυτηριάζεται έντονα η άρνηση όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων της Γερμανίας να καταβάλουν τις αναμφισβήτητες υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα άλλοτε με διάφορα γελοία προσχήματα, άλλοτε με την αδιανόητη σιωπή τους και άλλοτε με αναίσχυντα κατηγορηματικά «όχι».

Υπενθυμίζεται με το υπόμνημα στη γερμανική κυβέρνηση ότι είναι παράλογο να έχουν πάρει όλες οι χώρες πολεμικές επανορθώσεις και η Ελλάδα να εξαιρείται. Σημειώνεται, επίσης, με νόημα ότι η Ιταλία και η Βουλγαρία ξεπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ