«Ταχυδρόμος» στις Βρυξέλλες

Ο στόχος ξεκάθαρος. Με συγκεκριμένους άξονες, για να περάσει μια άλλη, πιο σκληρή οικονομική πολιτική, που θα έχει τον μανδύα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πλασαριστεί ως… ντιρεκτίβα, που η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει.

Πρώτη επιδίωξη, να φύγουν Καραμανλής και Παπανδρέου.

Δεύτερη, να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός τρίτου σχήματος από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το περιτύλιγμα ελκυστικό για τους ανησυχούντες από την οικονομική κρίση που ενισχύθηκε και από την εκμετάλλευση της οργής των παιδιών για τον σκοτωμό του συμμαθητή τους, που ήταν ένα… θείο δώρο!

– Να μπει κοινής αποδοχής υπουργός Οικονομικών, που θα εφαρμόσει με συναίνεση μια άλλη οικονομική πολιτική (σκληρότερη βέβαια και όχι φιλολαϊκή…).

Ο σπόρος που ρίχθηκε από τον Βερελή, που αποτελούσε ευθεία αμφισβήτηση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου και έδινε μια άλλη διέξοδο από την πορεία προς τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, «ποτίσθηκε» από τις προτάσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου να προσλάβουμε «ξένο οικονομικό διευθυντή» για να μας καθορίσει την οικονομική πολιτική που η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει, αφού προηγουμένως κάνει απογραφή!

Πριν από την ξαφνική πρόταση και χωρίς καν να υπάρχει καμιά συζήτηση για συνεργασία με την κυβέρνηση για κοινό υπουργό Οικονομίας, είχε προηγηθεί επίσκεψη κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ (που είναι κομματικά σε… αγρανάπαυση) πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με κορυφαίους της Κομισιόν για να… διακριβώσει τις προθέσεις τους για την… ελληνική οικονομία.

Έτοιμες και οι επιλογές

Ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει μέχρι και στην επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν σ’ αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό για να περάσει το «σοκ», που προβάλλεται ως το απαραίτητο φάρμακο για να σωθεί η οικονομία και η χώρα.

Ο Κώστας Σημίτης θα επιστρέψει ως πρωθυπουργός, κατά κάποιον τρόπο οικουμενικός!

Για τη θέση του Αλογοσκούφη, ο Αλαφούζος (το απαίτησε μάλιστα από τον Καραμανλή) θέλει τον Στέφανο Μάνο (!), που έχει τα… εχέγγυα για σκληρή λιτότητα… Και η απάντηση του Καραμανλή ήταν «όχι». (Στην κυβέρνηση το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τον Αλαφούζο που έχει βάλει στόχο την ανατροπή του Καραμανλή).

Έχει ακουστεί -μάλιστα υπήρξε και δημοσίευμα- ότι είναι στη… λίστα για το υπουργείο Οικονομικών και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, για τον οποίο επανειλημμένα έχει αναφερθεί δημόσια με τα καλύτερα λόγια ο Μητσοτάκης, αλλά και άλλοι παράγοντες, πολιτικοί και επιχειρηματίες. Βολιδοσκόπηση, ως εναλλακτική λύση για τον ρόλο πρωθυπουργού, έχει γίνει και στον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επί ΠΑΣΟΚ και νυν αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος έχει εξασφαλισμένο το «ΟΚ» των Βρυξελλών.

Ασφυκτικές οι πιέσεις συμφερόντων

Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν την απόλυτη στήριξη των γνωστών συμφερόντων, που φοβούνται μια στροφή της σημερινής οικονομικής πολιτικής, από την οποία είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Η κοινή απαίτηση για αλλαγή είναι ο βασικός και κύριος λόγος που εκδηλώθηκαν τα σενάρια για μια μορφή οικουμενικής οικονομικής πολιτικής, που θα μαζέψει τα πράγματα και θα αποφευχθεί η κατάρρευση λόγω της κρίσης…

Αυτή είναι και η εξήγηση που δίνεται για τον λόγο που έγινε η πρόταση για κοινό υπουργό Οικονομίας.

Στόχος να μην αλλάξει η πολιτική Αλογοσκούφη, που είναι ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός και η πλήρης ασυδοσία της αγοράς, που και τα δύο εξυπηρετούν τους κατέχοντες…

Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές προς τους ανθρώπους τους να κινηθούν, πριν χάσουν τον λουφέ, όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Μπλόκο από Καραμανλή
και Παπανδρέου

Προϋπόθεση για να περάσουν τα παραπάνω σχέδια είναι να τα αποδεχθούν ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου. Και εδώ μάλλον έχουν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο.

Πρώτον: Όλες οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι αποκλείεται ο πρωθυπουργός να συναινέσει, και ούτε υπάρχει περίπτωση να τα βροντήξει (κάτι τέτοιο τον απασχόλησε πριν από καιρό, αλλά πλέον ξεκαθάρισε με τον εαυτό του ότι δεν πρόκειται να βγει σε πρόωρη σύνταξη). Και πολύ περισσότερο να κάνει πρωθυπουργό τον Σημίτη.

Δεύτερον: Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο. Δεν έχουν καταλάβει ποιος είναι ο Παπανδρέου. Είναι πιο σκληρός και από τον πατέρα του. Πέραν του ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει… αντιπρόεδρος του Σημίτη, τον οποίο έστειλε σπίτι του και τώρα τον έχει… περιθάλψει ο Αλαφούζος, ξεχνώντας (ο κ. Σημίτης) ότι επαίρεται πως αυτός τον έριξε.

Τρίτον: Ακόμη και η προσέλκυση βουλευτών και από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ένα νέο τύπο λύσης α λα ΦΙΔΗΚ (ήταν το κόμμα των Αποστατών το 1965) και Στέφανου Στεφανόπουλου που ήταν η τρίτη απόπειρα μετά την Αποστασία και στηρίχθηκε τότε από την ΕΡΕ, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Άλλωστε πολύ δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές να καταγραφούν με τη ρετσινιά του αποστάτη. Βέβαια στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται. Ο Μητσοτάκης είναι η απόδειξη. Πάντως αποδοχή αυτών των σχεδίων από Καραμανλή και Παπανδρέου θα σήμαινε το πολιτικό τους τέλος.

Πρόωρες εκλογές αποκλείονται

Ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις στη σημερινή πολιτική κατάσταση, με την υπερφόρτιση του κλίματος από την οικονομική κρίση και την εικόνα αποσταθεροποίησης που επιδιώκεται με τους, τουλάχιστον, «περίεργους» πυροβολισμούς… που γύρευε από ποιους προέρχονται.

Ένα πάντως μπορεί αυτήν τη στιγμή να θεωρείται δεδομένο. Ότι ο Καραμανλής αποκλείεται να πάει σε πρόωρες εκλογές, πριν από την προεδρική εκλογή του 2010, παρά τις πιέσεις που ασκούνται για παράδοση… Προσφέρουν βέβαια ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα στελέχη της παράταξής του επιχειρήματα και δρώντας ο ίδιος με πολλή καθυστέρηση…

Ποιες δυνάμεις κρύβονται

Και φυσικά κρίσιμος παράγων απρόβλεπτων εξελίξεων είναι το ποιες δυνάμεις ενδιαφέρονται για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα…


Σχολιάστε εδώ