ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ!

Πάντως, για την ώρα, ο Παπανδρέου κλίνει προς το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει σε νέες αλλαγές στο κόμμα (πρωτίστως στη σκιώδη κυβέρνηση), ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι κινήσεις του Κώστα Σημίτη. Αν και η φημολογία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό που θα κάνει στην κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής, να προχωρήσει και εκείνος σε «ανασχηματισμό» μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στο επιτελείο του φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να επικρατούν άλλες σκέψεις. Ήδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται εισηγήσεις να μην προχωρήσει σε αλλαγές ή «ανασχηματισμό» στο Πολιτικό Συμβούλιο και στη «σκιώδη κυβέρνηση», μια και ήδη έχει υπάρξει ένας καλός συντονισμός και η δουλειά βγαίνει. «Αν κάποιος πολιτικός εκπρόσωπος (σκιώδης υπουργός) χρειάζεται να τρέξει περισσότερο ή χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί ν’ αλλάξει», επισημαίνει παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη. Συνεργάτης του Παπανδρέου επισημαίνει πως «τώρα τουλάχιστον ο Γιώργος δεν έχει λόγο να ανακατέψει ξανά την εσωκομματική τράπουλα». Προσθέτει μάλιστα πως «αυτό που τώρα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά του είναι η συνεχής διεύρυνση του ακροατηρίου του, με συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες».

Εξάλλου, συνομιλητές και συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενοι στα διάφορα σενάρια περί ανασχηματισμού των οργάνων, σημειώνουν ότι «δεν είναι τίποτε άλλο παρά μύχιοι πόθοι ορισμένων». Το επιτελείο του, πάντως, μελετά ήδη πρωτοβουλίες, πρωτίστως στα λεγόμενα θέματα της καθημερινότητας, οι οποίες θα αρχίσουν να ξετυλίγονται αμέσως μετά τις γιορτές. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει έντονα τη Χαριλάου Τρικούπη είναι το ποιες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει η οικονομική κρίση. Αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που έχουν καλή επαφή με τις Βρυξέλλες, όπως και ο Κώστας Σημίτης, γνωρίζουν πως υπάρχει προβληματισμός και απογοήτευση στην ΕΕ για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τα σενάρια που υπάρχουν για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν θέλουν τώρα εκλογές

Ακριβώς αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις πονοκεφαλιάζουν όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που πλέον έχουν αρχίσει να μελετάνε το ενδεχόμενο μήπως ο Κώστας Καραμανλής πάει γρήγορα σε εκλογές, μέσα στον Απρίλιο, ώστε στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο νίκης του ΠΑΣΟΚ να «φορτωθεί» η νέα κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου τυχόν νέες και εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία.

Η φθορά σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ραγδαία και τότε, όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, ο Κώστας Καραμανλής και η ΝΔ θα μπορούν να ελπίζουν σε ταχύτατη επάνοδο προκαλώντας εκλογές το 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι το πώς θα πορευτεί πλέον και το τι θα πράξει ο Κώστας Σημίτης. Αν και υπάρχουν στελέχη που ζητούν ακόμα δημοσίως την επάνοδο του τέως πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει ν’ «αγγίξει» το θέμα. Υπάρχουν πάντως πληροφορίες που θέλουν τον Κώστα Σημίτη να μην είναι υποψήφιος σε αυτές τουλάχιστον τις εκλογές.

Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι άκρως επιφυλακτικοί ακόμα και σε αυτό το σενάριο.

Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως ακόμα και στην περίπτωση που αποδειχθούν αληθείς οι πληροφορίες και ο Κώστα Σημίτης δεν είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσει στην «αποστρατεία».

Εκτιμούν μάλιστα πως αν δεν κατέβει, θα βρει τον τρόπο «να δηλώνει πάντα παρών και να οικοδομήσει το προφίλ ενός αναγκαίου και ικανού πολιτικού, που αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και που ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε θέση μπορεί να ξαναβρεθεί στην πρώτη γραμμή».

Στο μεταξύ, τον αιφνιδιασμό και το μούδιασμα που δημιούργησαν στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη οι δηλώσεις των Χρ. Βερελή και

Θ. Πάγκαλου περί οικουμενικών

υπουργών και συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, τα διαδέχτηκαν και μάλιστα σε υψηλούς τόνους οι αμήχανοι και αυτονόητοι «εξορκισμοί» των σεναρίων αυτών, αλλά και οι σαφείς αποστάσεις από τους πρωταγωνιστές των σεναρίων, που φτάνουν μέχρι και το άδειασμα.

Άδειασαν τον Αλέκο

Οι σαφείς αποστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη από τις απόψεις του Βερελή, του Πάγκαλου, του Παπαδόπουλου κ.ά. τηρούνται με βάση το σκεπτικό ότι συμβάλλουν στο να θολώνει η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι ευθύνη όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν ώστε να γίνει το στίγμα μας πιο σαφές και πιο πειστικό», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Άλλωστε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από του βήματος της Βουλής την Κυριακή, έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια συγκυβέρνησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ψάξτε αλλού για τέτοιες συνεργασίες».

Τέλος, «κομψό άδειασμα» επεφύλασσε και για τις δηλώσεις του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου (για ανάγκη να μας ορίσει το ΔΝΤ την οικονομική πολιτική που θα ασκούμε).

Παρότι προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3%, επεσήμανε ότι θα «πρέπει να αποφύγουμε αναγκαστικές επιλογές για την Ελλάδα». Σημείωσε πάντως ότι τα προβλήματα της οικονομίας «είναι πολιτικά» και ότι «το έλλειμμα αξιοπιστίας και η αδυναμία διαχείρισης έχουν να κάνουν με πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης».

Διαβεβαίωσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να κάνει «απογραφή» εφόσον έρθει στην κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ