Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Aν είναι να κινείται η αγορά με τζίρους διψήφιους (όπως για παράδειγμα τα 55 εκατ. ευρώ της Τρίτης) για να κλείνει ο Γενικός Δείκτης με θετικό πρόσημο τότε αναρωτιέται δικαίως κανείς αν αξίζει να χαλάσει τις γιορτές του μπροστά από ένα τερματικό και να παρακολουθεί τη συνεδρίαση!

Κάτι που επέλεξαν ακόμα και αρκετοί επαγγελματίες, οι οποίοι, καίτοι η αγορά θα παρέμενε ανοικτή και την παραμονή των Χριστουγέννων, προτίμησαν να φύγουν για ολιγοήμερες διακοπές! Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να δηλώνουν παλαιοί και έμπειροι χρηματιστές πως την εβδομάδα των Χριστουγέννων δεν χτυπούσε καν το τηλέφωνό τους!

Ένα είναι σίγουρο: Ακόμα και σε πολύ καλύτερες εποχές, παραδοσιακά ο τζίρος και το ενδιαφέρον των επενδυτών ατονούσε τέτοιες ημέρες, πολλώ δε μάλλον τώρα που οι ιδιώτες επενδυτές είναι είδος υπό εξαφάνιση και οι μεγάλοι θεσμικοί είτε ξεφόρτωσαν ό,τι είχαν να ξεφορτώσουν εδώ και αρκετό καιρό, είτε περιμένουν να επανατοποθετηθούν όταν θα… ανοίξουν και πάλι τα βιβλία τους με τη νέα χρονιά!

Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, ούτε ο τζίρος μάς φταίει ούτε η… εορταστική περίοδος. Εκείνο που αποδεικνύεται στην πράξη είναι πως ακόμα κι όταν εκδηλώνεται κάποιο ισχνό αγοραστικό ενδιαφέρον αυτό το μονοπωλούν οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η υπόλοιπη αγορά έχει περάσει σχεδόν σε γενική… ανυποληψία και μετά το τέλος αυτής της μαρτυρικής -από κάθε άποψη- χρονιάς προέχει για τους διοικούντες την αγορά μας να βρουν μια φόρμουλα για να αναθερμανθεί το «παγωμένο» ΧΑ.

Oι επενδυτές περιμένουν ένα σημάδι. Ποιος θα το στείλει; Σίγουρα όχι οι μικρομεσαίοι, ενώ και οι μεγάλοι παίκτες, τουλάχιστον οι εγχώριοι, δεν μπόρεσαν να «πάρουν πάνω τους» την αγορά σε πολύ καλύτερες ημέρες, πόσω μάλλον τώρα!

Σε κάθε περίπτωση οι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως κάποιες πρώτες ενδείξεις για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις της αγοράς δεν θα πρέπει να τις περιμένουμε πριν παρέλθει τουλάχιστον ένας μήνας μέσα στο νέο έτος. Κι αυτό σε συνάρτηση πάντα με τα σενάρια περί διορθωτικών κινήσεων στο μέτωπο του προϋπολογισμού μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2009 (!), με το τι θα μας επιφυλάξουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται προς τα τέλη Γενάρη και με το εάν τελικώς μας περιμένουν δραστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ