Ρεκόρ ομιλητών, ποιος τους άκουσε όμως;

Όχι μόνο εξαντλήθηκε ο κατάλογος των 199 εγγεγραμμένων, αλλά έμεινε και χρόνος για άλλους 26, ανεβάζοντας τον αριθμό των ομιλητών στους 225 βουλευτές, που σχεδόν πέρασαν οι ομιλίες τους απαρατήρητες. Αν σ’ αυτούς προστεθούν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί, τότε ήταν η μόνη φορά που κόντεψε να μιλήσει ολόκληρη η Βουλή…

Από την Κυριακή μάλιστα, νωρίς το απόγευμα, ξέμειναν από ομιλητές και προσπαθούσαν να καλύψουν όπως όπως τα κενά.

***
Ιδιαίτερα θερμό το κλίμα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός δεν περίμενε στα υπουργικά έδρανα να περάσουν για χειραψία οι βουλευτές, όπως γίνεται συνήθως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Για πρώτη φορά κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και τους χαιρέτησε ο ίδιος. Χρειάζονται άλλωστε εμψύχωση στους δύσκολους καιρούς που διάγει η κυβέρνηση…

***
Πολλά σχόλια προκάλεσε η ομιλία του Γιώργου Καρατζαφέρη. «Κρίμα μια τόσο έξυπνη ομιλία να επισκιάζεται από ακραίες θέσεις», σχολίαζαν βουλευτές, με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περί εγκατάστασης εισαγγελέα στα ΑΕΙ και κατάργηση του ασύλου.

Βέβαια, πολλοί βουλευτές δεν παρακολούθησαν την ομιλία του, ούτε και αυτήν της Αλέκας Παπαρήγα. Αντίθετα, εκείνη την ώρα ήταν ασφυκτικά γεμάτο το εντευκτήριο της Βουλής, από εκλεγμένους και των δύο μεγάλων κομμάτων που περιμένοντας τους αρχηγούς τους να μιλήσουν, έβλεπαν ποδόσφαιρο και άκουγες ιαχές λες και βρισκόσουν σε γήπεδο!

***
Δυναμική εμφάνιση έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ανέβασε τους τόνους πολλές φορές και χτύπησε επανειλημμένα το χέρι του στο έδρανο. Η φράση του μάλιστα, «Όσοι ψάχνουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ δεν θα την βρουν στο ΠΑΣΟΚ», χειροκροτήθηκε και από τον Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός, -που γενικά απεχθάνεται τις… ζωηρές εκδηλώσεις, τον χειροκρότησε άλλη μια φορά στο τέλος της ομιλίας του αλλά δεν σηκώθηκε από το έδρανο, όπως η υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα.

***
Και ο Αλέκος Αλαβάνος κομίζει DVD. Είναι πολύ της μόδας. Αναφερόμενος στον ρόλο της Αστυνομίας, παρέδωσε στα πρακτικά το σχετικό DVD από την εκπομπή του Λαζόπουλου για να το χρησιμοποιήσει και ο κ. Καραμανλής, για τον οποίο είπε ότι «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παίζει πλέι στέισον».

«Για να το λέει, κάτι θα ξέρει από πλέι στέισον!», εκτιμούσαν βουλευτές στο περιστύλιο, εννοώντας ότι προφανώς έχει εμπειρία γιατί έχει και ελεύθερο χρόνο! Χαρακτηριστικό των σχέσεών τους είναι και το ότι, κατά την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο Αλέκος Αλαβάνος προτιμούσε να ξεφυλλίζει το βιβλίο που μοίρασε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας σε όλους τους βουλευτές, με τίτλο «Βουλευτές και ευρωβουλευτές συγγράφουν: 1974 – 2008».

***
Πολλοί ράβουν κουστούμια αυτές τις μέρες, μήπως και τους χρειαστούν στον ανασχηματισμό. Στη Βουλή πάλι ράβουν κουρτίνες! Ράφτρες και σιδερώστρες είχαν επιστρατευτεί την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού στο εντευκτήριο της Βουλής, έραβαν, σιδέρωναν και κρέμαγαν διπλές κουρτίνες, σε εκρού και κόκκινο χρώμα… λουδοβίκειου τύπου. Με σκάλες και ραπτομηχανές παντού, ο χώρος είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο, στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται αυτόν τον καιρό για να ανανεωθεί το Μέγαρο… Γεγονός πάντως είναι ότι ομόρφυνε το εντευκτήριο που κάπου κάπου θύμιζε Βερσαλλίες.

***
Το είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και τώρα εναπόκειται στον υπουργό Οικονομικών αν θα τον υποβάλει στη βάσανο ή θα υποβληθεί ο ίδιος σ’ αυτήν: «Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός, εγώ θα κουβαλήσω ένα λύκο στην πλάτη από την Καστοριά ως την Αθήνα. Στην αντίθετη περίπτωση όμως ο κ. Αλογοσκούφης θα πρέπει να κουβαλήσει μια αρκούδα!»

Είπε και για τη φημολογούμενη σύμπραξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Είναι παρά φύσιν η σύζευξη. Το αντιλαμβάνομαι. Αλλά δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει τον ένα ρόλο και ποιος τον άλλο. Γιατί αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι ο μεν κ. Καραμανλής δεν θέλει να κυβερνάει κι ο κ. Παπανδρέου με τη στάση του δεν πολυθέλει να κυβερνήσει».

Και για το τέλος: «Η κυβέρνηση σκέφτεται τον ανασχηματισμό. Σας προτείνω να ανασχηματίσετε τα μυαλά σας!»

***
Είκοσι ένα ευρώ στοίχισε σε καθέναν δημοσιογράφο το παραδοσιακό γεύμα που προσφέρουν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες στον υπουργό Οικονομίας, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Φέτος το τραπέζι έγινε στην Αγορά. Ο υπουργός προτίμησε να φάει… μαγειρίτσα, γι’ αυτό και η ευχή ήταν… καλό Πάσχα!

***
Ιδού μερικά αποσπάσματα από τις ομιλίες που έκαναν, όπως είπε και ο κ. Κοροβέσης, πιο ευχάριστη τη συζήτηση στη Βουλή:

Τάσος Νεράντζης: «Το ΠΑΣΟΚ ονομάζει ʽʽκάλπικοʼʼ τον προϋπολογισμό. Το ʽʽκάλπικοʼʼ δεν είναι ελληνική λέξη. Η “κάλπη” είναι ελληνική λέξη. Το “κάλπικο” προέρχεται από το τούρκικο “καλπ”, που σημαίνει νόθος, κίβδηλος. Εγώ, λοιπόν, βγάζοντας στην άκρη οπωσδήποτε τέτοιες λέξεις και εμμένοντας στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας που μιλά για κιβδηλεία, για παραχάραξη, για νόθευση, για πλαστογραφία, στέκομαι σ’ αυτήν καθαυτήν την κατηγορία, αλλά δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω αυτήν τη λεκτική αστοχία».

Μίμης Ανδρουλάκης: «Αν έχεις αδύναμη κυβέρνηση, αυτό σημαίνει, κύριοι συνάδελφοι, υψηλότερο κόστος δανεισμού, ειδικά καθώς αποσύρεται η παγκόσμια ρευστότητα, καθώς η πλημμυρίδα του φτηνού χρήματος αποσύρεται, και τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι κολυμπούσαν τόσο καιρό ξεβράκωτοι».

Βαΐτσης Αποστολάτος: «Πέρυσι τέτοιες μέρες, από τούτο το Βήμα παιζόταν ακόμα για μένα το “Λεωφορείον ο Πόθος” και χαμογελούσαμε. Σήμερα είναι ο τρόμος με μάσκες. Παίζεται “Η αποκάλυψη τώρα”, χωρίς τον Μπράντο και μάλιστα μ’ έναν τέτοιο θάνατο. Για τον κόπο που κατέβαλαν στην κυβέρνηση γι’ αυτό το πόνημα που ουσιαστικά είναι ένα business plan, θα μπορούσε κάποιος να πει “μπράβο”, αν δεν είχαν αποκλίνει από τον βασικό στόχο, που είναι ο άνθρωπος και τα συναισθήματά του, όλη η ελληνοκεντρική ανθρωποκεντρική ελληνική μας παιδεία και σκοπός, επιμένω».

Γρηγόρης Ψαριανός: «Και μιλάμε πάλι για έναν προϋπολογισμό που είναι τόσο μαϊμού που, αν του πετάξεις μπανάνα, την πιάνει στον αέρα, και είναι και τόσο άδικος και ασύδοτος, που θέλει να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν τον αφήνει. Και ένας προϋπολογισμός που θα τον ψηφίσουμε, οι 150 και κάτι ψιλά, επειδή πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια, και είμαστε σαν λόχος… Πιο πολλά λεφτά και πιο πολλές σφαίρες αγοράζουμε, για να ρίχνουμε και στους μαθητές ενδεχομένως, αλλά δεν έχουμε λεφτά γι’ αυτήν τη δωρεάν Παιδεία, τη ρημάδα. Αλλά γι’ αυτά ο προϋπολογισμός των φραγκοδίφραγκων για την Παιδεία και τον πολιτισμό δεν έχει να πει τίποτα».

Περικλής Κοροβέσης: «Πέρυσι έγιναν πρόωρες εκλογές για τον προϋπολογισμό και για τα εθνικά θέματα. Ο περυσινός προϋπολογισμός απέδωσε αυτήν την εξέγερση. Αυτήν την εξέγερση τη φορτώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δύναμη να κάνει αυτήν την εξέγερση, σήμερα θα ήταν κυβέρνηση. Αυτά είναι γελοία πράγματα. Είναι ένα κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τη βία. Είναι υπέρ της ανυπακοής, πολιτικής και κοινωνικής, αλλά δεν είναι βίαιο κόμμα. Οπότε, λοιπόν, όταν ο κ. Πάγκαλος ο οποίος έχει μια εκπληκτική ευφυΐα, μιλά, καταλαβαίνω ότι θέλει να βγει πάλι στη δημοσιότητα και λέει κάτι που στο βάθος δεν το εννοεί. Είναι έτσι, Θόδωρε;»
Θ. Παγκαλος: «Κι εσύ γι’ αυτό μιλάς».
Π. Κοροβέσης: «Αυτή η οικειότητα με τον κ. Πάγκαλο είναι γιατί ήμασταν συμφοιτητές στο 1-1-4 και στο 15%, οπότε έχω δικαίωμα να τον λέω Θόδωρο. Εν πάση περιπτώσει, ας κάνουμε πιο ευχάριστη τη συζήτηση στη Βουλή»…

Κυριάκος Βελόπουλος: «Θα κάνω σήμερα μια υπέρβαση. Θα διαβάσω τι έλεγε ο Αλογοσκούφης το 2003, όταν αντιπολίτευση ήταν η Νέα Δημοκρατία. Και αν αυτά δεν τα λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, εγώ παραιτούμαι αύριο το πρωί από τη Βουλή. Σας διαβάζω, λοιπόν: «Αυτό και μόνο είναι ο χειρότερος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται που μας έφερε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν συμβαδίζει με αυτά που συμβαίνουν στην οικονομία». Αυτά έλεγε το 2003, όταν αντιπολίτευση ήταν η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα τα έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζω. Ακούστε: «Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό ο οποίος αποδεικνύει ότι είναι σε σαθρή βάση». Τα ίδια λέει και το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Ο κ. Χριστοδουλάκης το 2003 έλεγε: «Ακούσαμε τη μονότονη επανάληψη των καταγγελιών και της καταστροφολογίας, της κινδυνολογίας που αφορά τη Νέα Δημοκρατία». Τα ίδια δεν λέτε σήμερα εσείς για το ΠΑΣΟΚ; Είστε στο ίδιο έργο, το τονίζω, πρωταγωνιστές, σ’ ένα έργο το οποίο προσωπικά δεν μπορώ να το παρακολουθήσω»…


Σχολιάστε εδώ