Προβλέπεται μαύρη διετία με στρατιές ανέργων

Η ύφεση κτυπά την πόρτα και της χώρας μας. Το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης για το 2009 θα φτάνει μόλις στο 1% εκτιμούν πολλοί αναλυτές, όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, που προσφάτως συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και συζήτησαν την κατάσταση και την πορεία της οικονομίας. «Έγινα πολύ πιο απαισιόδοξος μετά τη συνάντηση αυτή» δηλώνει ο κ. Πολυζωγόπουλος, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικά δύσκολη» τη νέα χρονιά.

Για «μαύρη διετία το 2009-2010» κάνουν λόγο και επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που εκτιμούν ότι αν, πράγματι, ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί στο 1% το 2009, τότε μια νέα στρατιά ανέργων, πέραν των 80.000, θα προστεθεί στο ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και των λαϊκών αντιδράσεων προεξοφλείται και ενδεχομένως να επηρεάσει καθοριστικά το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον.

Η εκτίναξη της ανεργίας, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φτώχειας και τις περιορισμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις για αντιμετώπιση των επικίνδυνων φαινομένων, προοιωνίζονται έναν νέο χρόνο γεμάτο εντάσεις, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός που ψήφισαν οι 151 της κυβέρνησης της ΝΔ φαίνεται ότι θα επιτείνει τα αδιέξοδα: Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Ενδεικτικά:
– Μόλις 15 ευρώ μηνιαίως αυξάνεται από 1.1.2009 το ΕΚΑΣ. Από 230 πάει στα 245 ευρώ. Μόλις δηλαδή 50 λεπτά ημερησίως είναι η αύξηση για τους 340.000 δικαιούχους.
– Στα 20 ευρώ είναι η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ. Από τα 330 θα παίρνουν από 1.1.2009, 350 ευρώ και, για πολλοστή φορά, οι αγρότες θα ακούν τα καλύτερα για την προσφορά τους…

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν φέτος σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου. Με βάση τις πιστώσεις που υπολογίζεται ότι διαθέτει ο φετινός προϋπολογισμός για μισθούς και συντάξεις πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι η αύξηση στις βασικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα ξεπεράσει το 3% (αν δεν κινηθεί στο 2,8%) και των συντάξεων περί το 3,5%.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για κάλυψη των πραγματικών αναγκών» ψιθυρίζουν κυβερνητικοί αρμόδιοι;

Ταυτόχρονα, διαρρέεται η πληροφορία σύμφωνα με την οποία «σκληροί, νεοφιλελεύθεροι σύμβουλοι του υπουργού Οικονομίας εισηγούνται ακόμη και πάγωμα μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Ακόμη και αν αναγνωρίζουν οι σύμβουλοι αυτοί πως με τις αυξήσεις αυτές απλώς προστατεύεται το εισόδημα», ενώ στην πραγματικότητα, πρόκειται για δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης υπαλλήλων και συνταξιούχων, οι οποίοι είναι τα θύματα μιας πολύχρονης λιτότητας που εφαρμόζεται σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με διαπαραταξιακή συμφωνία (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – Αυτ. Παρέμβαση – ΠΑΜΕ) κήρυξε για τις 5 Φεβρουαρίου 24ωρη πανελλαδική απεργία όχι μόνο για να προωθήσει τις οικονομικές διεκδικήσεις της, αλλά για να απαιτήσει λύσεις σε ασφαλιστικά προβλήματα, όπως είναι η καταβολή του εφάπαξ, η υγειονομική περίθαλψη, το μισθολόγιο, η υπεράσπιση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ