Παραλίγο να διαγράψουν Βερελή – Παπαδόπουλο!

Βέβαια, δικαιολογημένη η αντίδρασή τους… Όταν ξαφνικά άκουσαν τον Βερελή να προτείνει κοινό υπουργό Οικονομίας, στη συνέχεια τον Πάγκαλο (για δικούς του λόγους) να διευρύνει την πρόταση Βερελή βάζοντας στο πακέτο της… συμφωνίας και άλλα υπουργεία, ακολούθως τον Αλέκο Παπαδόπουλο να προτείνει επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας με δική μας πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αμέσως μετά τον Νίκο Χριστοδουλάκη, που ταυτίστηκε λίγο πολύ με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, και τέλος τον Νάσο Αλευρά να διαπιστώνει και πάλι έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό του κόμματος, στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου σήμανε για άλλη μια φορά συναγερμός. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά… Την πολιτική τους ανάλυση ήρθε να… βοηθήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος που σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα καλούσε τον κ. Παπανδρέου να φέρει πίσω στο ΠΑΣΟΚ τον Κώστα Σημίτη…

Οι προτάσεις, τα πρόσωπα
και ο χρόνος

Βάζοντας κάτω τα γεγονότα και αξιολογώντας το περιεχόμενο όλων των προτάσεων, τη στιγμή που εκδηλώθηκαν και τα πρόσωπα που εξέφρασαν όλες αυτές τις απόψεις, ανακάλυψαν (!) ότι βρίσκονται μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις όπου πολιτικά και οικονομικά κέντρα έχουν βάλει στόχο τον Παπανδρέου, επειδή τώρα υπερτερεί κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις από τον Κώστα Καραμανλή και προφανώς εκτιμώντας ότι αν γίνουν εκλογές μπορεί να κερδίσει ακόμη και αυτοδυναμία, θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις. Διαισθανόμενοι δε τις κινήσεις του ως πρωθυπουργού, θέλουν να «τον έχουν στο χέρι»…

Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνούν το παιχνίδι που έπαιξε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε βάρος του Παπανδρέου με την υποστήριξη που προσέφερε κατά την εσωκομματική αναμέτρηση στον Βαγγέλη Βενιζέλο. Δεν ξεχνούν τις πολιτικές βαρβαρότητες που έγιναν πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο και τώρα με βάση τα σημερινά δεδομένα, που ξεκινούν από την κακή οικονομική κατάσταση αφενός και αφετέρου από την κατρακύλα της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, θεωρούν ότι κάποια κέντρα θέλουν να ποδηγετήσουν τον Παπανδρέου, ίσως ακόμη και να τον ανατρέψουν πολιτικά, με την έννοια δηλαδή να μην καταφέρει στις εκλογές να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, και προωθούν σενάρια που θέλουν τον Κώστα Σημίτη στην παρούσα πολιτική και οικονομική συγκυρία να αναλαμβάνει ρόλο σωτήρα από τη θέση του οικουμενικού πρωθυπουργού, μέχρι η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Συζητήσεις παρόμοιες γίνονται καθημερινά από στελέχη όλης της πολιτικής και κομματικής πυραμίδας. Αυτές οι αναλύσεις γίνονται και στο επιτελείο του Βενιζέλου. Με τη διαφορά πως στην οδό Βουκουρεστίου ή στην οδό Σκουφά, όπου συγκεντρώνονται τα στελέχη του Βενιζέλου, τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτήν τη φορά ο Βαγγέλης δεν έχει καμία ανάμειξη και έχει αποδεχθεί πλήρως τον δεύτερο ρόλο, περιμένοντας τον Γιώργο να γίνει πρωθυπουργός. Σημειώνουν όμως με νόημα ότι έχει αποδεχθεί μεν αυτόν τον ρόλο, αλλά μετά τον Παπανδρέου, είτε κερδίσει είτε χάσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος θα είναι και πάλι πολιτικά παρών!

Στη Χαριλάου Τρικούπη, μόλις έγιναν γνωστές οι διαφοροποιήσεις, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της διαγραφής, όχι μόνον του Αλέκου Παπαδόπουλου, που τάραξε τα νερά είναι αλήθεια, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, αλλά και του Χρίστου Βερελή, που θα έκανε μαύρα Χριστούγεννα με τα περί συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Εκτίμησαν ωστόσο πως μια απόφαση διαγραφής δύο στελεχών αναλόγου πολιτικού κύρους θα τους γύριζε στο παρελθόν, με ενδεχόμενες ζημίες και χάσιμο δυνάμεων, με αποτέλεσμα ακόμη και την απώλεια μιας διαφαινόμενης εκλογικής νίκης.

Με την παρέμβαση λοιπόν των ψυχραιμότερων «κουκούλωσαν» το πρόβλημα (που βέβαια παραμένει), για να μη δημιουργηθεί νέο χάσμα. Έγιναν συστάσεις μέσων τρίτων προς τους πρωταγωνιστές και έτσι αποσοβήθηκε μια κρίση όπου όλα έδειχναν ότι θα οδηγούσε στα άκρα…

Καβγάς Κατσέλη
με Παπαδόπουλο

Εκείνη όμως που δεν άντεξε και τα έβαλε ευθέως με τον Αλέκο Παπαδόπουλο ήταν η Λούκα Κατσέλη, που λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού τού έκανε μεγάλο καβγά στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου: «Υπονομεύεις το ΠΑΣΟΚ», του είπε σε πολύ έντονο ύφος η Λούκα, αρμόδια για τα θέματα οικονομίας και που τώρα τελευταία έχει βρεθεί και η ίδια στο κέντρο επιθέσεων από στελέχη του κόμματός της (και όχι μόνο), που δεν συμφωνούν με την πολιτική που προωθεί στον οικονομικό τομέα.

Η πρόταση του Παπαδόπουλου να ζητήσουμε ως χώρα οικονομική επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στον ίδιο τον Παπανδρέου, αφού είχε επικρίνει την απογραφή που έκανε η κυβέρνηση. Αυτό από μόνο του δείχνει και το βάθος του προβλήματος στο ΠΑΣΟΚ και ότι στο παρασκήνιο γίνονται διεργασίες…

Διεργασίες με στόχο
την πολιτική αστάθεια
και ανωμαλία

Αυτό πιστεύουν στελέχη και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Διεργασίες που στόχο έχουν την πρόκληση πολιτικής κρίσης και τη δημιουργία αντιδράσεων ελεγχόμενων από ορισμένους κύκλους στους οποίους μετέχουν και εκδότες. Όμως, όπως τονίζουν στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Ο Παπανδρέου δεν δέχθηκε και δεν είναι διατεθειμένος να γίνει πιόνι ορισμένων κέντρων που θέλουν να ελέγξουν τις εξελίξεις, καθώς δεν πιστεύει σε σωτήρες που θέλουν να σώσουν τη χώρα μέσω αυτών των λύσεων. Τη λύση πάντα τη δίνει ο λαός και οι εκλογές. Δεν θα κάνει το χατίρι κανενός, καθώς δεν επιθυμεί πολιτική αστάθεια και ανώμαλες καταστάσεις».

Άλλωστε είναι γνωστό ότι έχουν κοπεί οι γέφυρες του Παπανδρέου με τον Σημίτη και δεν πρόκειται να επανασυνδεθούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό φυσικά το γνωρίζει και ο τέως πρωθυπουργός, που τώρα τελευταία, λένε οι συνεργάτες του, αντιλαμβάνεται ότι «η οικογένεια Παπανδρέου έκανε απλώς ένα μικρό διάλειμμα με την προεδρία του στο ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία του».


Σχολιάστε εδώ